Depresia postnatala – un fenomen real

Despre depresia postnatala sau post-partum s-a tot vorbit, iar pana in momentul de fata exista multi sceptici care considera ca acest fenomen nu exista in realitate. Sa fie oare asa? Astazi vom dezbate acest subiect complex, avand in vedere ca in ultima vreme tot mai multe mamici se plang de stari de spirit contradictorii, imediat dupa sarcina.

Dupa cum probabil banuiesti, depresia postnatala este un fenomen cat se poate de real. Din cauza schimbarilor hormonale, a stresului impus de sarcina si a multitudinii de transformari, femeile incep sa se confrunte cu un psihic afectat, care parca nu mai poate face fata.

Desigur, nu se intampla in cazul tuturor femeilor care au nascut, dar cifra celor care sufera de depresia post-partum este in crestere. Asa ca, daca si tu ai experimentat astfel de stari de tristete si furie, nu te speria. Este ceva perfect normal si li se intampla multor femei. In special cand te afli la prima sarcina si nu prea stii ce urmeaza sa se intample.

In loc de fericire, multe mamici se confrunta cu stari de anxietate si disperare, totul devenind un chin. In loc sa fie in al noualea cer, parca nu isi mai doresc nimic de la viata si incep sa se simta vinovate.

Si nu vorbim doar despre depresia postnatala, cand grijile tind sa te copleseasca. Este vorba si de perioada de dinainte de nastere. Asa ca si depresia prenatala este o afectiune in sine. Probabil ai auzit sau vazut gravide care plang necontrolat, sunt agitate sau anxioase si parca tot mereu au o problema. Se simt vinovate, isi fac griji cu privire la partenerii lor, etc. Ei bine, acestea fac parte din proces.

Depresia postnatala sau prenatala – de ce apare

Asa cum am specificat si mai devreme, schimbarile care se petrec sunt majore, asa ca emotionalul femeii este puternic afectat, in aceasta perioada. Activitatea hormonala este crescuta, asa ca nu este usor sa iti pastrezi calmul. Multe viitoare mamici sunt ingrijorate, in special pentru ca in sarcina se presupune ca ar trebui sa fii calma si relaxata, pentru a nu stresa pruncul.

Asadar, exista un cumul de factori, dupa cum iti poti da seama. Toate aceste incercari si presiuni pot afecta gravida sau mamica, asa ca nu este de mirare ca apare depresia.

De asemenea, multe mamici cred ca nu sunt facute pentru asta si incep sa creada ca instinctul matern nu prea le „incearca”. Tocmai de aceea intra in panica. Iar daca cel mic plange, este agitat, are colici, etc tind sa se simta depasite de situatie. In special cand nu este inca ceva familiar sa ai un copil in preajma.

Relatia de cuplu trece printr-o incercare de asemenea, atunci cand apare copilul…S-ar putea ca tu si partenerul sa aveti mai putin timp pentru voi, iar aceasta poate fi simtita ca o dezamagire.

Atunci cand iei in greutate, dormi tot mai putin si nu prea mai ai timp de nimic, iarasi s-ar putea sa nu te simti prea bine. Desigur, senzatia de culpa se instaleaza, iar mamica incepe sa se simta tot mai vinovata.

Ce este de facut?

In primul rand, trebuie sa constientizezi ca ceea ce se petrece este absolut normal. Desigur, daca bugetul iti permite, niste vizite la un psiholog bun ar fi chiar recomandate. Medicamentatia ar fi bine sa o ocolesti, mai ales ca poate afecta si copilul.

Depresia postnatala sau prenatala poate fi ameliorata si daca vei incepe sa vezi viata cu alti ochi. De exemplu, multe gravide din Occident trateaza aceasta perioada inainte de nastere ca o calatorie spirituala. Poate ai observat si tu ca tot mai multe mamici sau femei insarcinate merg la yoga.

Probabil te gandesti ca fac asta doar ca sa aiba o nastere mai usoara sau sa nu se ingrase asa de mult. Gresit. Yoga este o stiinta straveche care te poate ajuta enorm, mai ales atunci cand vorbim despre psihic.

De exemplu, posturile din yoga te vor linisti, asa ca, la finalul unei astfel de sedinte vei face o meditatie care iti va calma mintea. Poate nu stiai, dar meditatia ajuta enorm in special in cazurile de depresie. Sa mai spunem ca este 100% sigura si gratuita? Mai ales daca incerci sa faci asta acasa, sunt o gramada de tutoriale in acest sens. Despre meditatie am mai discutat si noi aici.

Daca nu ti se potriveste, poti recurge la Pilates sau alte tehnici de relaxare. Este foarte important sa te simti bine cu tine, inainte si dupa nastere. Daca nu poti iesi, profita de timpul cand micutul doarme si fa o sedinta de sport, yoga, etc. Sigur te va ajuta. De asemenea, cartile motivationale si cele dedicate proaspatelor mamici ar fi o varianta.

 

Exista si antidepresive naturale, care pot face minuni. Iata despre ce este vorba:

– Omega 3. Nu este indicat doar pentru o stare de sanatate optima, va lupta chiar si impotriva depresiei. O echipa de cercetatori francezi a ajuns la aceasta concluzie. De fapt, EPA (unul dintre tipurile de omega 3) lupta impotriva depresiei. Se regaseste in special in pestele gras, asa ca este bine sa consumi macar de 2 ori pe saptamana, pentru efecte optime. Desigur, poti lua si sub forma de capsula, daca nu esti amatoare de peste…vezi mai multe antidepresive naturale >>>

 

Depresia postnatala – ce este de facut?!

 

Pentru a scapa de depresia postnatala, cel mai bine ar fi sa te ajuti singura. Desigur, daca simti ca nu poti face fata poti recurge la ajutorul unui medic specializat. Dar tine minte ca dependenta de antidepresive poate fi la fel de grava.

In general, depresia post-partum devine mai usoara daca ai si putina grija de tine. Te vei obisnui cu noua situatie si lucrurile vor intra in normal. Doar ca este posibil ca lucrurile sa nu se petreaca de pe o zi pe alta. Iubeste-te pe tine, iubeste-ti copilul si ai rabdare.

De asemenea, nu deveni una dintre acele femei care considera ca viata de cuplu s-a incheiat, iar de acum incolo totul trebuie sa se raporteze doar la copil. Desigur ca sunt schimbari, dar nu trebuie sa iti afecteze relatia in mod dramatic.

Acorda-i atentie partenerului, sigur va va ajuta pe amandoi. Nu uita sa mananci sanatos, sa bei multe lichide si sa faci miscare. Aceste lucruri ajuta psihicul mai mult decat crezi…Succes!

 

5/5 (2)

Va rugam sa evaluati acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *