Iertarea de sine si a celorlalti. Ce spune un studiu recent

Ca iertarea de sine, precum si a celorlalti este un proces important, pe care nu ar trebui sa il omiti, este un fapt binecunoscut. Dar ce pasi ar trebui sa faci efectiv pentru a te ierta de greseli? Si nu vorbim dintr-un punct de vedere religios, nu iti face probleme.

Este vorba mai mult de acea stare de spirit „grea”, care parca nu te lasa sa te simti mai bine si de care ai vrea neaparat sa scapi. Ce bine ar fi sa nu te mai simti vinovata pentru orice lucru facut, nu-i asa? Ei bine, de acum incolo vei invata ce este indicat sa faci, in acele momente. Iertarea de sine nu este un pas usor, asta este clar. Daca cineva te-a ranit si te-a facut sa te simti furioasa si neindreptatita, iar va fi greu sa ierti.

Dar parca atunci cand trebuie sa ne iertam pe noi este si mai greu. Dar, este extrem de important sa facem acest lucru. Iar un studiu recent a aratat ca aceasta capacitate de a ierta este legata de o viata mai frumoasa si plina de satisfactii.

Cel mai important pas este, spun specialistii, sa realizam care este cauza ranii noastre interioare, indiferent ca noi sau altii au cauzat-o. De ce este greu sa ierti? Adevarul este ca, de multe ori nici macar nu ne dam seama ca am cauzat rau cuiva. Poate ca fara sa vrem am ranit pe cineva. Iar daca afli acest lucru, ar fi bine sa treci la actiune. Adica, ar trebui sa corectezi acest aspect.

Iertarea de sine: o mare provocare, in zilele noastre

Poate te-ai mutat in alta tara, pentru a incepe o viata noua. Sau poate ca nu ai timp de parintii tai pentru ca ai foarte multa treaba. Fara sa vrei realizezi aceste lucruri si poate incepi sa te simti un pic vinovat. In special daca acestia insista sa iti atraga atentia. Trebuie sa ai compasiune si fata de tine insati, asa ca nu fi prea dura cu tine.

Tine minte ca toti suntem imperfecti si supusi greselilor umane. Fa tot posibilul sa nu ranesti pe cineva, dar daca se intampla ca cei din jurul tau sa se simta rau din cauza unei actiuni nevinovate pe care ai facut-o, nu este cazul sa iti faci probleme. Cu alte cuvinte, nu trebuie sa luam atat de personal propriile greseli. Asa sustin psihologii, altfel am putea crea dezechilibre.

In mod paradoxal, acest comportament ne-ar putea face sa fim chiar mai responsabili, avand in vedere ca emotiile vor fi mai bine controlate de acum incolo.

Iertarea de sine: tu poti sa fii mai intelegator cu tine?

Un studiu american a aratat un deznodamant neasteptat. Un grup de oameni a fost ajutat de specialisti sa se inteleaga mai bine. In sensul ca acestia au fost supusi urmatorului test: acela de a-si aminti o fapta recenta care i-a facut sa se simta vinovati. Acesti oameni au fost ascultati si invatati sa aiba mai multe intelegere fata de ei insisi.

Asa ca sentimentul de culpa a inceput sa dispara, in aceasta situatie. Pe cand alt grup, care a avut acelasi test, acela de a-si aminti de o fapta de care nu sunt mandri, nu au avut un suport psihologic. Desigur ca primul grup a trecut testul culpabilitatii, iar participantii invatati sa se ierte au „castigat.”

Psihologii spun ca, pentru a reusi sa ne iertam si sa ii iertam pe ceilalti, este bine sa urmam urmatorii pasi:

1. Sa traim efectiv acea durere, acea vina intr-un mod obiectiv, fara a ne stresa.
2. Sa avem compasiune fata de noi si sa empatizam cu ceea ce s-a intamplat, indiferent care a fost cauza.
3. Sa ne asumam responsabilitatea, dar sa acceptam ca probabil au existat mai multi factori care au declansat acea situatie pentru care ne simtim vinovate. O parte importanta in iertarea de sine.
4. Intentia de a ierta atat pe ceilalti cat si pe noi insine. Repeta afirmatia: „Imi dau voie sa ma iert pentru ceea ce am facut, in mod constient sau inconstient, si pentru faptul ca am cauzat durere.”
5. Asumarea responsabilitatii de a deveni mai constienti de ceea ce spunem si facem.

Iertarea de sine: un proces complex

Chiar daca ai gresit fata de tine sau ceilalti, trebuie sa intelegi ca nu este un capat de drum. Cel mai important, de acum incolo, va fi sa ai mai multa intelegere fata de tine insati, dar si fata de ceilalti. Da-ti voie sa te bucuri de viata si lasa supararile la o parte.

Studiile arata ca oamenii care tin in ei furia si mania unor deceptii se pot imbolnavi chiar. Nu putini sunt terapeutii care sustin ca bolile vin pe fondul starilor noastre interioare. Asa ca elibereaza de stres si imbratiseaza iertarea de sine si a celorlalti. Succes!

 

5/5 (4)

Va rugam sa evaluati acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *