Salata de fructe: cum se realizeaza corect?

Poate si tu ai auzit ca salate de fructe poate avea beneficii uimitoare asupra sanatatii, dar oare care reteta este corecta, conform nutritionistilor?

Exista o conditie ca o salate de fructe sa fie sanatoasa si eficienta: respectarea modului de combinare a fructelor. Ce inseamna asta? Ei bine, nu poti combina orice fructe. De ce? Pentru ca unele sunt acide, altele sub acide, altele dulci…Iar daca pui toate fructele pe care le ai in camara s-ar putea sa creezi un efect neplacut.

Asadar, daca nu vrei sa ai aciditate si sa te doara burta, ar fi bine sa respecti urmatoarele principii, atunci cand faci o salata de fructe. Poate ca nu stiai, dar balonarea, indigestia si chiar acneea au mare legatura cu modul in care combinam alimentele. Asa ca ar fi bine sa acorzi o atentie sporita de acum incolo.

 

Salata de fructe: ce tipuri de fructe exista?

Este indicat sa incepem cu inceputul. Tocmai de aceea dorim sa iti reamintim ca exista 3 categorii de fructe: acide, dulci si sub acide.

Fructele se impart in patru categorii: fructe dulci, fructe acide, fructe sub-acide si pepenele. Acum trebuie sa stii care sunt fructele apartinand acestor categorii.

Fructe dulci: smochine, curmale, struguri dulci, banane, papaya, fructe uscate.
Fructe acide: clementine, mandarine, grapefruit, kiwi, lamai, portocale, ananas, visine.
Fructe sub-acide: capsune, mere, caise, fructe de padure, struguri acri, cirese, piersici, pere, prune, nectarine, mango.

Acum, ca ai lista in fata, haide sa vedem cum poti combina fructele, pentru a obtine o salata sanatoasa si gustoasa.

Asadar, de tinut minte ca fructele dulci cu cele acide NU se combina. Sigur ai facut salata de fructe cu kiwi, portocale si banane, ca tot romanu’. Ei bine, ai face bine sa uiti de aceasta varianta de acum incolo.

Asa ca, ca o regula generala, tine minte ca este acceptabil sa combini fructele sub-acide cu cele acide, si cele dulci cu cele sub-acide. Atat! Poate ti s-a intamplat sa ai crampe de la salata de fructe, asa ca acum stii ce se petrecea in stomacul tau.

 

Exceptie de la regula: pepenele

Nutritionistii recomanda sa NU combinam pepenele cu niciun alt fruct, avand in vedere ca acesta se digera mult mai repede decat restul. De asemenea, recomanda consumarea pepenelui pe stomacul gol, dimineata. Nu este indicat sa fie servit ca desert, pentru ca poate crea efectul de balonare.

Salata de fructe savuroasa – reteta

Ingrediente:

– un mar
– o para
– 1/3 ananas
– o mandarina

Puteti adauga putin praf de scortisoara si o lingurita de sirop de artar. In acest fel, fructele sunt combinate corect, iar organismul tau nu va avea de suferit.

Desigur, te poti „juca” cu fructele de mai sus, combinandu-le in cel mai bun mod. Vei descoperi o gramada de combinatii reusite, in afara de cele standard.

Salata de fructe: nu amesteca mai mult de 5 tipuri!

Chiar si asa, este bine sa fii cumpatata si sa alegi 4-5 tipuri de fructe pe care vrei sa le consumi si amesteci. Altfel ai putea crea aciditate la stomac, chiar si in aceste conditii.

Ca timp de digestie, fructele dulci au nevoie de o ora pentru a fi digerate, cele acide 20-30 de minute, iar cele sub-acide in jur de 30-40 de minute. De asemenea, evita sa pui frisca, lactatele nu se combina bine deloc cu fructele, in special cele acide.

Este un amestec greu de suportat pentru stomac, asa ca abtine-te. Mai bine adauga putina miere sau sirop de stevie, artar, etc. Doar daca este nevoie!

Profita de sezonul cald si mananca cat mai multe fructe minunate, in special cele care cresc in tara noastra. Acelea au mai putine pesticide si chimicale. Iar daca mergi in piata, s-ar putea sa ramai placut surprinsa de ce fructe minunate poti gasi. Succes!

 

5/5 (14)

Va rugam sa evaluati acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *