Retete de granola – cum se prepara un mic dejun grozav!

Poate ai auzit si tu despre aceasta bunatate, iar astazi iti vom prezenta 2 retete de granola absolut incantatoare, pentru ca micul tau dejun sa devina un adevarat ritual. Poate parea ciudat pentru cei care nu sunt obisnuiti sa manance ceva dulce inca de la prima ora, dar poti sa fii sigura ca va merita.

Granola este o combinatie delicioasa intre mai multe cereale, seminte si nuci, care te va face sa iti doresti ca dimineata sa vina mai repede. Desigur, aceste retete de granola pot fi preparate si savurate la orice ora, doar ca dimineata este ideal sa mananci cereale integrale.

Despre ce cereale vorbim? Pai cam orice iti face placere, fie ca sunt fulgii de ovaz, de grau, etc, cumpara-i de la plafar pentru a fi sigura ca achizitionezi ceva calitativ. De asemenea, pregateste-te cu fructe de sezon, deoarece vei savura minunata granola cu ceva proaspat. O portie de zmeura, capsuni, dar si banane o sa mearga excelent cu granola.

 

Dar ce sa mai pierdem vremea?! Haide sa vedem cum se prepara:

Retete de granola – cum se prepara

1. Granola simpla, la cuptor

Ingrediente:

– 200 de grame de fulgi de ovaz
– 70 de grame de fulgi sau chipsuri de nuca de cocos
– 200 de grame de alune de padure, migdale sau nuca romaneasca
– 100 grame seminte de in, floarea soarelui si/sau canepa
– 150 de grame de goji sau alte fructe uscate
– 3 linguri sirop de artar
– 3 linguri ulei de cocos ( sau de floarea soarelui, recomandam cel presat la rece!)
– 2 lingurite de scortisoara
– 1 pastaie de vanilie ( pentru o savoare suplimentara) sau alt condiment dulce care iti place

Mod de preparare:

In primul rand, vei marunti fulgii de ovaz si semintele, asa ca da-le putin prin robotul de bucatarie. Doar cat sa se marunteasca putin, dupa care pune-le intr-un bol mare. Intr-un vas separat pune uleiul de cocos ( sau floarea soarelui), siropul de artar si scortisoara si amesteca-le putin.

Dupa aceea adauga aceasta compozitie peste fulgii de cereale si adauga, chipsurile de cocos, migdalele sau nucile ( maruntite in prealabil) si vanilia. Amesteca-le bine si pune-le intr-o tava, in care ai pus in prealabil si hartie de copt. Da-o la cuptor 15, 20 sau 25 de minute, in functie de cuptor. Atentie, verifica din cand in cand si amesteca compozitia, se poate arde repede!

Aceste retete de granola sunt usor de preparat, asa ca nu iti va lua mai mult de 35 de minute sa termini, cu totul. Dupa ce se raceste, depoziteaza granola in borcane de sticla si serveste cand doresti. Sfat: pune lapte peste granola si fructele uscate de care iti vorbeam, atunci cand vrei sa servesti.

2. Batoane de granola

Ingrediente

– 200 de grame de fulgi de ovaz
– 100 grame seminte de floarea soarelui
– 100 grame seminte de susan
– 100 de grame de nuci de padure, migdale sau nuca romaneasca maruntite
– 3 linguri de miere
– 4 linguri de zahar brun
– 100 grame unt
– 50 grame fructe uscate ( la alegere)

 

Retete de granola – Mod de preparare

In primul rand, vei da la cuptor semintele, pentru 5 minute. Le vei pune intr-o tava cu hartie de copt, iar cuptorul il vei incalzi putin inainte. Dupa aceea, vei topi la foc mic, mierea, untul si zaharul. Acesta il vei turna peste semintele coapte si fructele uscate si vei amesteca bine. Pune si acest amestec, impreuna cu cerealele, intr-o tava tapetata cu hartie de copt. Intinde compozitia pe intreaga suprafata a tavii; ar trebui sa aiba o grosime de 2-3 cm.

Vei da totul la cuptor pentru aproximativ 20 de minute, avand grija ca focul sa fie foarte mic, altfel s-ar putea arde. Este bine sa fii atenta atunci cand prepari aceste retete de granola, se pot arde foarte usor ingredientele.

Cand este gata si s-a rumenit un pic compozitia vei lasa sa se raceasca putin, apoi taie cateva batoane, in functie de marimea dorita.

Cand se racesc, pastreaza undeva la rece, intr-un recipient inchis si savureaza-le cand ai pofta de ceva delicios si sanatos.

 

5/5 (1)

Va rugam sa evaluati acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.