Semne ca bei prea multa apa

Sigur ca este o idee buna sa fii hidratata si sa nu suferi din pricina senzatie de sete, dar exista si anumite semne ca bei prea multa apa. Iar acestea nu ar trebui ignorate, sub nicio forma. Sa bei apa pentru a fi forma si a te hidrata este o idee excelenta, reversul nu este deloc imbucurator, insa.

Dupa cum stii, ce este prea mult poate strica, asa cum zice o vorba din popor, asa ca trebuie sa stii ce iti face bine si ce ar trebui sa eviti. Cu totii am auzit ca este foarte important sa bei in jur de 8 pahare de apa pe zi, un obicei sanatos. Totusi, trebuie sa stii ca, sa bei apa in exces poate fi chiar mai rau decat daca bei mai putin decat trebuie, in sensul ca iti poate afecta serios sanatatea. Desigur ca exista semne ca bei prea multa apa, asa ca astazi ti le vom detalia.

Inainte sa incepi sa consumi apa in cantitati mari, ar trebui sa tii cont de greutatea ta si modul de viata, ce mananci, grupa sanguina, etc. Este bine chiar sa te sfatuiesti cu un medic nutritionist in acest sens. Exista si situatii cand este nevoie sa bei mai multa apa, ca atunci cand este foarte cald. De asemenea, cand esti racita sau cand te antrenezi.

Atentie, insa. Otravirea cu apa chiar exista si nu ar trebui desconsiderata. Iti poate cauza dezechilibre ale sodiului. In aceste situatii sangele ofera prea multa apa celulelor, ceea ce poate fi chiar letal, in anumite situatii.

Daca crezi ca te regasesti in situatia de mai sus, ar fi bine sa fii atenta la simptomele pe care ti le vom prezenta astazi.

 

Semne ca bei prea multa apa – ce se petrece?

1. Ai tot timpul o sticla de apa la tine. Pe care nu te sfiesti sa o umpli, de fiecare data cand ai ocazia. Desigur ca in aceasta situatie s-ar putea sa suferi din cauza unei suprahidratari. Daca mai bei si ceaiuri, cafea, etc, iti poti da seama cum stau lucrurile pentru tine…Atunci cand bei prea multa apa, sunt diluati electrolitii, ceea ce duce la un nivel scazut de sodiu la nivelul sangelui, cauzand cresteri bruste. Este foarte periculos, si poate duce la dureri de cap severe si crize de epilepsie. Poate fi cauzat chiar si decesul, asa ca nu ignora semnalele.

2. Culoarea urinei este incolora. Desigur ca este bine sa fie cat mai deschisa la culoare, dar totusi trebuie sa fie de un galben pal. Daca nu are culoare deloc, s-ar putea sa fie unul dintre acele semne ca bei prea multa apa, asa ca ai grija. Este bine sa bei atata apa cat este recomandat zilnic, nu sa depasesti. Decat atunci cand situatia o impune, asa cum am specificat si mai sus.

3. Urinezi foarte des. Daca bei apa in exces sigur se va petrece acest fenomen. Asa ca nu este rezultatul unei infectii urinare, ci a consumului excesiv de lichide. Este normal sa urinezi de 6-7 ori, in 24 de ore. Daca observi ca mergi la toaleta mai mult de 10 ori pe zi, s-ar putea sa fie o problema. Nu mai bea lichide inainte de culcare. Este bine sa bei ultimul pahar cu apa cu aproximativ o ora inainte de a adormi.

4. Bei apa tot timpul, fara sa tii cont de nimic. Crede-ne pe cuvant, organismul tau este suficient de inteligent cat sa stie atunci cand are nevoie de apa. Daca bei si atunci cand nu ti-e sete, doar pentru a te forta, sa stii ca nu este bine pentru sanatatea ta. Nu face o obsesie legata de hidratare, va fi clar unul dintre acele semne ca bei prea multa apa. Fii sigura ca vei sti atunci cand trebuie sa bei apa.

5. Te doare capul. Durerile frecvente de cap pot fi un simptom al deshidratarii. Dar poate fi si exact invers, durerile survin si atunci cand te suprahidratezi. Atunci cand bei prea multa apa, vei provoca marirea celulelor, care vor presa cutia craniana, cauzand dureri. Nu credem ca vrei sa se intample acest lucru. Nu neglija aceste simptome, care pot duce la afectiuni ale creierului, epilepsie si chiar senzatia de sufocare ( pierderea respiratiei). Asa ca, fa o auto-analiza si vezi daca nu cumva bei prea multa apa.

6. Ai crampe musculare. Si acesta poate fi printre acele semne ca bei prea multa apa. Acest lucru se intampla din pricina lipsei de electroliti. Daca te confrunti cu aceasta problema, ar fi bine sa bei chiar apa de nuca de cocos. Putini stiu ca nuca de cocos e fantastica pentru sanatatea ta, avand proprietati remarcabile asupra organismului.

7. Te simti iritata si obosita. Una dintre cele mai importante functii ale rinichilor este tocmai aceea de a controla nivelul fluidelor din corp. Daca bei prea multa apa, rinichii nu vor functiona bine si vor fi afectati si hormonii din corpul tau. Acest lucru te poate face sa fii obosita si nervoasa, in cea mai mare parte a timpului.

Semne ca bei prea multa apa – ce inseamna prea mult?

 

Daca consumi 3 litri de apa pe zi, iar tu ai 48 de kilograme, poti sa fii sigura ca exagerezi…Incearca sa bei cele 8 pahare indicate pe zi, mai ales inainte de masa. In acest fel digestia ta se va face mai bine, iar tu nu vei mai suferi din pricina durerilor de stomac.

Daca ai numarat prea multe semne ca bei prea multa apa, ar fi bine sa respecti sfaturile de mai sus si sa fii echilibrata. Doar in acest fel poti avea grija de sanatatea ta.

 

4.1/5 (21)

Va rugam sa evaluati acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *