Hormoni care ingrasa. Cum sa reglezi activitatea acestora

Poate ai auzit si tu ca exista hormoni care ingrasa, in special in corpul femeii, asa ca activitatea acestora ar trebui controlata, pentru a nu suferi din pricina dereglarilor hormonale. De fapt, nu hormonii in sine ingrasa, dupa cum probabil ti-ai dat seama, fiind vorba despre ce se petrece in organism, de fapt.

Atunci cand te ingrasi fara nicio explicatie, ai putea suferi din pricina unei dereglari hormonale la nivelul tiroidei. Acest aspect poate sa iti afecteze intreg metabolismul. De asemenea, un nivel ridicat al insulinei sau un dezechilibru al testosteronului sau al estrogenului poate fi iar un motiv de ingrijorare. Din cauza acestei afectiuni, ai putea stoca prea multa glucoza, care se va transforma in grasime.

Printre acei hormoni care ingrasa, se pot numara si cortizolul si leptina, care te pot face sa mananci mai mult decat este cazul. Desigur, vorbim de momentele cand acestia sunt dezechilibrati. Cel mai bine ar fi sa evitele alimentele rafinate si sa faci exercitii fizice, pentru a nu retine mai multa glucoza decat este cazul.

Daca esti atenta la ce mananci, dar tot te ingrasi, inseamna ca este o problema, si de obicei este de factura hormonala. Daca te-ai saturat sa nu castigi lupta cu kilogramele in plus, inseamna ca este momentul sa faci ceva.

 

Hormoni care ingrasa – cum poti sa ii reglezi

 

1. Scade nivelul insulinei. Acesta este un hormon despre care probabil tot ai auzit vorbindu-se, insulina avand un rol important in cadrul metabolismului. Insulina regleaza si modul in care organismul foloseste glucoza, transformand-o in energie, arzand si grasimea, totodata.

Atunci cand ai rezistenta la insulina, corpul tau nu raspunde in mod normal la acest hormon, asa ca glucoza se strange in sangele tau. Ca sa compenseze acest fapt, organismul produce tot mai multa insulina. Desigur ca aceste efecte pot duce, in timp, chiar si la diabet.

Din pacate, vei incepe sa iei in greutate in acest mod. Pot sa apara si alte probleme in aceste situatii, cum ar fi sindromul ovarelor polichistice care este relationat tot cu rezistenta la insulina.

Cum sa remediezi sindromul rezistentei la insulina?

– o dieta saraca in carbohidrati, pentru a tine nivelul glucozei din sange, in parametrii normali
– consuma: avocado, rodie, fructe de padure, ardei capia, grane
– fa sport zilnic; de exemplu, o plimbare de 30 de minute pe zi poate reduce riscul de diabet cu 30%

2. Scade nivelul cortizolului. Doar in acest fel vei scapa de obiceiul de a manca atunci cand esti stresata, acesta numarandu-se printre acei hormoni care ingrasa. Adica, atunci cand se afla in dezechilibru, iti poate provoca probleme serioase. Cortizolul este acel hormon care ar trebui sa regleze orgasnismul atunci cand acesta este supus situatiilor stresante.

De exemplu, in situatiile cand nu dormi suficient, suferi din pricina stresului la birou sau in viata personala. De multe ori, atunci vei incepe sa mananci mai mult, sa bei prea multa cafea, asa ca vei avea o crestere brusca a cortizolului. Atunci cand esti stresata, ai tendinta sa mananci mancaruri grase sau dulci, avand falsa impresie ca te vei calma, in acest fel.

Desigur ca nu este o idee buna pentru organismul tau. De asemenea, daca nu ai parte de suficient somn vei avea un nivel ridicat de cortizol, ceea ce poate duce la sindromul rezistentei la insulina. Dupa cum vezi, toate sunt legate.

Cum sa scazi nivelul cortizolului?

– vei dormi cel putin 7 ore pe noapte
– mananca alimente care contin triptofan si melatonina: branzica de casa, curcanul, kiwi, fructele de padure. Te vor ajuta sa ai un somn mai bun
– fa miscare in fiecare zi, cel putin 30 de minute pe zi
– practica pilates, yoga, meditatia

3. Regleaza nivelul estrogenului. Pentru ca evident, se numara printre acei hormoni care ingrasa, in unele situatii, asa ca ai grija.

Estrogenul este cunoscut drept un hormon feminin, care are un rol important in mentinerea greutatii. Atunci cand este in cantitati ideale va regla corespunzator insulina, asadar glucoza din sange va fi in parametrii normali. Va asigura energia necesara muschilor, in acest fel.

Un dezechilibru al estrogenului se poate produce in special cand se consuma prea multa carne, de exemplu. Dar poti avea si un nivel prea scazut, atunci vorbim de aparitia sindromului polichistic sau obezitate.

Desigur, pe acest fond poate aparea rezistenta la insulina, avand in vedere ca se duce prea putina glucoza spre muschi, ramand in fluxul sanguin. Ce crezi ca face organismul cu aceasta glucoza? Ai ghicit, o pune „de-o parte”, sub forma de grasime…

 

Hormoni care ingrasa – cum sa reglezi nivelul estrogenului?

Daca ai un nivel prea scazut:

– mananca mai multe fructe, legume proaspete si crude ( fara crucifere), cereale si peste. Uita de cofeina

Daca ai un nivel prea ridicat:

– mananci legume crucifere, precum broccoli, varza sau conopida. Cel mai bine este sa le oparesti doar si sa le consumi asa

Ai grija de tine si nu omite sa ceri parerea unui medic, in special atunci cand semnalezi anumite simptome care se repeta. Iar daca te ingrasi fara niciun motiv si experimentezi starile de mai sus, s-ar putea sa suferi din pricina unui dezechilibru hormonal.

 

5/5 (12)

Va rugam sa evaluati acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *