Beneficiile prazului – de ce sa il consumi mai des

Poate ca pana acum nu te-ai gandit, dar celebra mancare de praz romaneasca este foarte sanatoasa, iar beneficiile prazului sunt nenumarate.

Daca esti roman si ai crescut in zona Olteniei (dar nu numai) cu siguranta ai mancat mancare de praz cu masline, foarte populara in aceste regiuni. Si nici nu este de mirare, fiind un preparat satios, sanatos si gustos.

Dar sa aflam mai multe despre praz, aceasta ceapa mai dulce, care nu este nici pe departe la fel de iute. Confera o aroma aparte retetelor si este preferat de unii dintre cei mai pretentiosi bucatari francezi. Abunda in vitamine si minerale precum: vitamina A, C, E, dar si potasiu, calciu, fier, zinc, mangan. Contine si fibre alimentare, asa ca beneficiile prazului iti pot asigura o sanatate mai buna.

Dar putini stiu ca prazul este considerat si o planta curativa, cu multiple proprietati vindecatoare. Se pare ca in antichitate, anumite triburi mayase foloseau soiuri de praz in vindecarea bolilor infectioase. Planta era utila si in tratarea frigiditatii, iar triburile considerau ca aceasta te poate feri de blesteme.

 

Beneficiile prazului – proprietati nebanuite

1. Afectiuni pulmonare. S-a demonstrat ca leacurile medicinale pe baza de praz pot contribui la ameliorarea afectiunilor de tip pulmonar si cele respiratorii. Se pare ca are o actiune favorabila si in cazul bolilor cardiace.

2. Efect laxativ. Asa ca cine sufera din pricina constipatiei acute, ar trebui sa consume mai des aceasta leguma atat de eficienta. Tranzitul va fi imbunatatit, iar tu vei mai suferi din cauza unei digestii lente.

3. Contine chempferol. Acest compus lupta impotriva afectiunilor cronice precum cancerul si se regaseste in praz. Studiile in domeniu arata ca prazul poate preveni bolile grave, cancerul ovarian fiind una dintre ele. Aceasta substanta sustine si sanatatea sistemului cardiovascular.

4. Previne obezitatea. Deci, beneficiile prazului pot fi aplicate si in cadrul dietelor de slabire, aceasta leguma avand efect antiinflamator, asa ca te va tine departe de diabet sau artrita.

5. Scade tensiunea arteriala. La fel ca si usturoiul si ceapa, care fac parte din aceeasi clasa. De asemenea, promoveaza colesterolul bun si sanatatea inimii. Te va feri de bolile de inima, infarctul si atacul cerebral.

6. Recomandat si in sarcina. Avand in vedere ca are in compozitie si acid folic, este bine ca femeile insarcinate sa consume mancaruri pe baza de praz. Acidul folic poate preveni malformatiile congenitale, asa ca este un compus foarte important pentru viitoarele mamici.

Beneficiile prazului – un adevarat detoxifiant!

 

Daca vrei sa tii o cura de detoxifiere in curand, ar trebui sa incluzi in dieta ta si sucul de praz. Stim, nu suna foarte bine, dar ajuta la eliminarea toxinelor si la curatarea colonului. Il poti combina cu sucul de morcov, iar in acest fel va fi mai gustos.

Dupa cum vezi, beneficiile prazului sunt multiple, asa ca ar fi bine sa consumi mai des retete care sa contina aceasta leguma. In strainatate se mananca des mancaruri pe baza de praz, asa ca te poti inspira din sutele de retete. Succes!

 

5/5 (2)

Va rugam sa evaluati acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *