Stari de anxietate: ce trebuie sa mananci pentru a le ameliora

Cine s-a confruntat cu stari de anxietate stie ca acestea pot fi foarte deranjante, in special ca persoana care le traieste are senzatia ca ceva grav i se va petrece. Iar acesta este doar unul dintre simptomele neplacute care pot aparea.

Fobiile, frica nejustificata si senzatia petrecerii unor evenimente nefaste sunt doar cateva dintre manifestari. Aceste stari de anxietate pot conduce la atacuri de panica serioase si chiar depresie.

Tocmai de aceea, daca te confrunti cu situatii stresante pe care nu mai poti sa le controlezi, usoara paranoia si senzatia de teama, ar fi bine sa te adresezi unui medic. Dar in afara acestui aspect, este bine sa mai ai in vedere si alte lucruri. Alimentatia si modul de viata. Acestea sunt vitale atunci cand vorbim de o existenta sanatoasa si fericita.

Tocmai de aceea astazi iti vom prezenta o serie de alimente pe care trebuie sa le incluzi in dieta ta. In special daca suferi de anxietate. Chiar daca nu este la fel de severa ca ceea ce am prezentat mai sus, tot nu este de ignorat. Alimentatia joaca un rol cheie in viata noastra, asa ca ar trebui sa consumam cat mai multe alimente crude si bogate in vitamine.

 

Cum poti combate acele stari de anxietate prin nutritie? Iata ce ar trebui sa mananci:

1. Spanac. Da, cat mai des si in cantitati cat mai mari. Este bine ca il poti pune in sucuri si smoothie-uri, pentru ca nu ai timp sa consumi doar salate. Asa ca atunci cand faci un smoothie cu banane si fructe de padure, adauga si cateva frunze de spanac. Bogat in magneziu si fier, acesta te va ajuta sa reglezi sistemul nervos si sa scapi de starile de iritare.

2. Fructe de padure. Afine, mure, zmeura, fragute…Toate sunt un real ajutor pentru a combate acele stari de anxietate care nu-ti dau pace. Fructele de padure au rol de sedativ natural, asa ca nu le evita, sunt perfecte pentru cei care se confrunta cu insomnii. Abunda in vitamina C si antioxidanti.

3. Ciocolata neagra. Un adevarat probiotic…delicios, care are efecte nebanuite impotriva anxietatii. Tine minte ca probioticele sunt indicate in cazul celor care se confrunta cu stresul. Din familia probioticelor mai enumaram: muraturile si iaurtul natural. Alege o ciocolata neagra de calitate, fara prea mult zahar, de preferat.

4. Caju. Pentru a combate acele stari de anxietate care te supara, alege sa consumi caju, mai des. Contine zinc, recunosc pentru proprietatile sale de a trata afectiunile psihice. Ce alte surse de zinc mai exista? Albusurile de ou, carnea de vita si stridiile. La fel de bune sunt si migdalele, iar frumusetea consta in faptul ca le poti consuma si sub forma de lapte vegetal. Cel de caju este foarte gustos, iar cu putina miere si fulgi de cocos, va fi un real deliciu.

5. Vin rosu. Desigur, in aceasta situatie moderatia este foarte importanta. Vorbim de un pahar de vin rosu, dupa o masa sanatoasa, bogata in nutrienti. Si nu foarte des, un pahar de doua ori pe saptamana este suficient. Vinul rosu poate preveni si problemele cardiace.

6. Cereale integrale. Ce crezi ca merge de minune cu acel lapte de caju despre care vorbeam mai devreme? O portie de cereale integrale, la micul dejun. Mai adauga si o banana si cateva afine si ai parte de un adevarat festin, de la prima ora. Obisnuieste-te sa le consumi cat mai des, nu mai spunem de efectele minunate pe care le vor avea asupra digestiei. Acestea contin fibre, dar si magneziu, triptofan, care iti vor asigura un nivel ridicat de serotonina.

7. Banane. Bogate in potasiu si magneziu, sunt excelente in aceste situatii. Plus ca sunt o gustare savuroasa, in special daca adaugi putina miere si scortisoara. Vei vedea ca te vei simti mai bine, iar organismul tau va fi revigorat.

8. Verzituri. Sau legume verzi, dar ai inteles deja ideea. Nu le evita, acestea contin nutrienti din belsug, asa ca nu evita salata verde, spanacul, rucola, etc. Vei vedea ca iti vor conferi o stare de bine.

Stari de anxietate – ce trebuie sa retii

 

Ca alimentatia isi va spune cuvantul in orice situatie, atat timp cat este vorba despre sanatate. Cercetatori din intreaga lume au ajuns la concluzia ca alimentatia poate vindeca boli cronice precum cancerul sau diabetul. Practic, mancarea poate sa fie un medicament si poate vindeca cele mai teribile boli. Vechii budisti si calugari tibetani stiu acest lucru de mii de ani.

Poate de aceea popoarele asiatice nu se confrunta prea des cu boli cronice sau depresii. Elimina pe cat posibil stresul, acesta este relationat cu zeci de afectiuni severe. Si nu neglija miscarea si sportul. Zilnic trebuie sa te misti, fie ca vorbim de o plimbare de 30 de minute sau o ora la sala. Nu neglija aceste aspecte, iar sanatatea ta se va imbunatati simtitor.

 

4.88/5 (25)

Va rugam sa evaluati acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *