Lipsa de vitamine – semne si consecinte

Poate ca te-ai intrebat si tu daca lipsa de vitamine poate avea consecinte nefaste asupra organismului tau, asa ca este momentul sa afli care sunt simptomele, in aceste cazuri.

Desigur ca sunt anumite semne clare care iti arata ca organismul tau este in suferinta, asa ca este bine sa te familiarizezi cu acestea. Pentru ca de multe ori apar anumite simptome pe care nu ti le explici. De fapt, nu sunt altceva decat semne clare ca mineralele si vitaminele iti lipsesc.

 

Lipsa de vitamine – semne si afectiuni

1. Piele iritata sau inrosita, caderea parului. Aceste semne arata clar ca trupul sufera din pricina unei lacune de vitamina B7 (biotina). Vitaminele din seria B sunt extrem de importante pentru o buna functionare a corpului, asa ca nu le neglija. Din pacate, aceste sunt solubile in apa, asa ca trupul nostru nu le poate retine si nu face rezerve. Tocmai de aceea este bine sa consumati mai des: nuci, somon, avocado, oua, conopida, banane si zmeura.

2. Crapaturile de la nivelul gurii. Sigur ai vazut oameni care sufera de asa ceva, dar nu stiai ca, de fapt, se confrunta cu lipsa de vitamine. Poate fi vorba tot despre cele din grupa B de vitamine (B3, B2 si B12), fier si zinc. Cu aceste afectiuni se confrunta in special vegetarienii, care nu consuma carne absolut deloc, nici macar peste.

Este important ca acestia sa ia suplimente, pentru a nu se confrunta cu lipsa de vitamine. Ce ar trebui sa manance cei care au astfel de carente? Este vorba despre sfecla, peste, ton, pui, dar si „verzituri”, pentru a asimila fierul. Nu uita de spanac si salate. Broccoli si conopida sunt alte doua optuni intelepte.

3. Cosuri. In special cele care se intind pe tot corpul, acestia sufera de deficiente de vitamina A si D sau acizi grasi esentiali. Este important sa reduceti grasimile in aceste situatii, sa le consumati pe cele sanatoase, cum ar fi: nucile, somonul, uleiul de in si canepa. Cartofii dulci, morcovii si ardeii capia contin vitamina A. Asa ca nu te ferii sa le introduci in alimentatie

4. Amorteala la nivelul mainilor si a picioarelor, furnicaturi. Poate fi vorba tot despre lipsa de vitamine, vorbim de B9, B6 si B12. Iar aceste simptome nu sunt singurele care pot aparea. Te mai poti confrunta si cu stari de depresie, anemie, oboseala si chiar probleme hormonale. Asa ca nu ezita sa iti faci analizele daca observi aceste stari.

In aceste situatii, mananca sfecla, fasole, oua, fructe de mare, spanac.

5. Crampe musculare puternice si junghiurile dureroase. Daca ai lipsa de vitamine precum potasiu, calciu sau magneziu, te poti confrunta cu aceste efecte. Li se intampla in special celor care fac mult sport, deoarece acestia pierd usor minerale, vitamine, etc.

Ce ar trebui sa mananci, pentru a combate aceste deficiente? Alune, banane, migdale, dovleac, cirese, mere, grepfruit, broccoli, spanac, papadie, etc.

Lipsa de vitamine – nu uita de importanta nutritiei

Atunci cand vorbim despre nutritie si minerale, vorbim in primul rand de o nutritie sanatoasa si bogata in fructe si legume proaspete. Fa mai multe drumuri la piata, acolo vei gasi „comori”, inca mai exista tarani care isi vand fructele din ograda.

Nu uita sa consumi mai multe smoothie-uri, cereale integrale, fructe de padure. Este indicat sa mai reduci din consumul de lactate si carne, vei ramane uimita de cat de bine te vei simti.

Nu iti lasa corpul sa sufere din cauza deficientei de vitamine, preia controlul si ai grija de sanatatea ta, va merita efortul.

 

4.87/5 (15)

Va rugam sa evaluati acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *