Dureri de spate tipice femeilor

Cand vine vorba despre durerile cronice, barbatii si femeile sufera de afectiuni diferite. Femeile sunt mai predispuse la boli ale oaselor care provoaca dureri lombare. Diferente in structura pelviana, factori hormonali si impactul sarcinilor purtate influenteaza in mod direct sanatatea sistemului osos. Anumite dureri de spate sunt tipice femeilor, asadar haide sa vedem care sunt acestea.

Dureri de spate tipice femeilor

1. Coccidinia (dureri ale coccisului)

Coccidinia este o inflamatie a ultimei vertebre a coloanei vertebrale, numita coccis. Aceasta inflamatie face ca activitatile ce implica statul pe scaun spre exemplu, sa amplifice intensitatea durerii locale.

Durerea poate aparea gradual sau brusc si este localizata la capatul coloanei vertebrale. Pe langa activitatile ce implica presarea zonei, constipatia poate provoca si ea durere.

Femeile sunt de 5 ori mai predispuse la a dezvolta coccidia decat barbatii, aceasta diferenta fiind asociata cu nasterile. Poti resimti durerile tipice acestei afectiuni dupa varsta de 40 de ani. In unele cazui durerea dispare dupa cateva saptamani sau luni, dar in alte cazuri durerea se poate intensifica, rezultatnd in dureri cronice.

2. Fracturi de compresie datorate osteoporozei

Fracturile de compresie apar atunci cand o vertebra a coloanei vertebrale se deterioreaza ca urmare a osteoporozei. Fracturile apar de regula in urma unei miscari bruste care afecteaza coloana – de la un stranut pana la o cazatura. Fracturile de compresie apar de regula in partea inferioara a coloanei si pot cauza o durere severa si brusca; totusi, unele persoane nu resimt nici un fel de durere.

Un semn al acestei deteriorari a coloanei vertebrale este aparitia unei umflaturi in zona coloanei si o pierdere in inaltime.

Femeile sunt de 2 ori mai predispuse acestei afectiuni decat barbatii. Afectiunea apare de regula dupa varsta de 45 de ani.

Sfat: daca resimti dureri bruste si puternice in zona coloanei vertebrale si/sau daca suferi de (sau esti predispusa la) osteoporoza, atunci consulta un medic.

3. Dureri ale spatelui si piciorului

Dureri de spate care apar simultan cu cele de picior sunt deseori rezultatul unei afectiuni numite spondilolisteza degenerativa. Numele oarecum ciudat al acestei afectiuni provine din latina si inseamna “corp vertebral care a alunecat”. Cel mai probabil recunosti aceasta afectiune dupa numele ei mai popular: “hernie”.

Simptomele includ durere sau oboseala a piciorului ce apare odata cu mersul pe jos pentru perioade mai indelungate, sau odata cu statul in picioare. Chiar daca durerea pare a fi ameliorata odata ce stai jos, aceasta afectiune este suficient de serioasa cat sa iti afecteze rutina zilnica.

Spondilolisteza degenerativ este de 3 ori mai comuna in randul femeilor decat al barbatilor. Acest lcuru poate fi datorat schimbarilor hormonale, a diferentelor in structura pelviana si in densitatea redusa a oaselor.

Aceasta afectiune apare de regula dupa varsta de 50 de ani, mai ales daca suferi de osteoartrita.

Sfat: muschii sustin oasele. Fa exercitii ale spatelui pentru ca muschii sa poata sustine vertebrele coloanei aliniate corect.

4. Fibromialgia

Dureri de spate, rigiditate si oboseala – sunt semnele principale ale fibromialgiei. Deoarece aceasta afectiune are un impact puternic asupra muschilor, a articulatiilor si oaselor, ea este plasata in categoria bolilor reumatice.

Daca suferi de fibromialgie, atunci te confrunti cu dureri in partea superioara si inferioara a spatelui, gat si solduri.

Durerile pot fi trecatoare pentru o perioada, ca mai apoi sa reapara fara un motiv aparent, intr-o alta parte.

Acesta conditie este asociata cu alte conditii precum artrita si depresie si este predominanta in randul femeilor (80-90%). Apare de regula dupa varsta de 40 de ani, cand menopauza incepe sa se instaleze si nivelul estrogenului este in scadere.

4.67/5 (3)

Va rugam sa evaluati acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *