5 semne ale unei glicemii scazute

Hipoglicemia, adica un nivel scazut al zaharului in sange, este comuna printre mai toate persoanele. Fie ca urmare a unei alimentatii precare, a somnului necalitativ sau ca urmare a unei conditii medicale, hipoglicemia este mai comuna decat am crede. Si nici macar varsta frageda si tineretea, nu ne pot proteja de efectele unei glicemii scazute. Iata 5 semne ale unei glicemii scazute si cateva sfaturi practice.

Semne ale unei glicemii scazute

1. Nervozitate si iritabilitate

Unul dintre semnele comune ale unei glicemii scazute este schimbarea starii emotionale. Persoanele care experimenteaza un episod hipoglicemic, pot devein nervoase si usor irritate la stimuli din jur. Te poti simti mai stresata, mai nerabdatoare si mai ales, mai nervoasa decat de obicei. Starea de iritare apare ca urmare a schimbarii chimismului organismului, schimbare survenita in urma lipsei sufieiente de zaharuri in sange.

2. Oboseala

Un alt simptom deosebit de comun este starea de oboseala. Zaharul are capacitatea si rolul de a produce energie. Aceasta energie este necesara atat celulelor pentru a intretine viata cat si organsimului ca un intreg, pentru a interactiona cu lumea inconjuratoare. Energia este folosita de catre noi toti, atat pentru muncile fizice cat si pentru cele intelectuale, deoarece energia este indispensabila vietii.

Cafeina si unele bauturi ce se gasesc pe piata de consum sunt folosite cu scopul de a oferi un boost de energie si pentru a ne mentine atentia. Acestea au deseori un adaus de zahar mare catre foarte mare. Spre exemplu, unele bauturi energizante au un continut de zahar de pana la 42%, ceea ce este foarte ridicat. Atentie la consumul si mai ales la excesul de asemenea produse, deoarece pot avea efecte secundare foarte neplacute si nedorite ca: tahicardie, transpiratie abundenta, efect laxativ, ca sa numesc doar cateva.

3. Senzatie de lesin si chiar lesin

Un nivel glicemic foarte scazut poate provoca senzatia de lesin, si in anumite cazuri, chiar lesinul. Aceste simptome sunt foarte serioase si nu ar trebui sa treaca neglijate. Un nivel glicemic foarte scazut este periculos pentru starea ta de sanatate si trebuie adresata medicului. Motivul pentru care lesinul survine, se datoreaza faptului ca organismul tau nu mai are suficienta energie sa faca ceea ce trebuie sa faca si intra in starea de colaps pentru a conserva putinul de energie pe care il mai are.

4. Transpiratie

Un alt simptom, de acesta data mai putin serios decat lesinul, este transpiratia. Daca ai o respiratie rece care nu este cauzata de efort fizic sau temperaturi ridicate, atunci cel mai probabil indica o glicemie scazuta. De obicei, transpiratia apare in zona palmelor, a talpilor si la sub brate si nu este in mod necesar abundenta.

5. Vedere incetosata

Vederea incetosata este o alta cauza care indica o glicemie scazuta.

Remedii de moment

  1. Exista o serie de remedii de moment, care deseori implica eliminarea cauzei hipeglicemiei. Un stil de viata echilibrat este cel mai bun sfat cu putinta, dar cum acest lucru nu poate fi mereu urmat in viata de zi cu zi, tine cont de urmatoarele sfaturi practice.
  2. Este recomandat sa mananci ceva dulce, dar in acelasi timp si bogat in proteine, cum ar fi mar cu unt de arahide, gem sau dulceata.
  3. Odihneste-te. Nu este neaparat sa dormi, dar este important sa te opresti din activitatea in care esti angrenata sis a te relaxezi.
  4. Mananca. Este importanat sa mananci 3 mese principale, pe zi. Asadadar, daca stii ca ai omis micul dejun, spre exemplu, atunci este timpul sa te indrepti catre bucatarie sau bufet.
  5. Redu consumul de alcool. Alcoolul poate duce la o glucemie mica, asadar bea apa cat de multa si redu, sau chiar elimina alcoolul din viata ta.

 

4.63/5 (27)

Va rugam sa evaluati acest articol

Un comentariu la „5 semne ale unei glicemii scazute

  • 23 august 2018 la 14:19
    Permalink

    Multumesc pentru articol,mi-a deschis mintea.E lucrez ca maseuza si am trecut prin numeroase asemenea stari,de la sine am simtit nevoia de a consuma ceva dulce si un pic de relaxare.Glicemia ,la analize este buna,dar se mai intampla ca rezerva sa mai scada.

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *