Semne timpurii ale cancerului ovarian

Simptomele timpurii ale cancerului ovarian sunt subtile si par a fi de rutina, asa ca este bine sa le poti recunoaste la timp.
Cancerul ovarian este deseori dificil de depistat datorita faptului ca nu prezinta o simptomatologie clara. Problema cea mai comuna este datorata faptului ca, pana cand pacientul cauta sfatul medicului, cancerul este deja intr-o stare avansata si este mai dificil de tratat. Doar 20% din cazuri sunt depistate si tratate la timp.

Semne timpurii

1. Dureri abdominale

Durerile care indica cancerul ovarian se resimt diferit decat cele cauzate de indigestie sau mentruatie. Ele sunt localizate in zona pelviana sau abdominala si in general persista pentru cel putin 2 saptamani. Atentie ca ele sa nu fie provocate de mentruatie, indigestie, diaree sau raceli la stomac.

2. Indigestie

Indigestia persistenta este un alt semn al cancerului ovarian. Alte simptome sunt: ameteli, probleme gastro-intestinale si hiperaciditate gastrica.

3. Scaderea poftei de mancare

Este cunoscut faptul ca pierderea si scaderea apetitului este un simptom al cancerului ovarian. Acest lucru este posibil datorita faptului ca metabolismul este afectat de celulele cancerigene. Pe langa metabolism, digestia este si ea afectata si in timp se instaleaza starile de oboseala si apatie.

4. Balonare

Balonarile frecvente si durerile localizate in abdomen si pelvis reprezinta un motiv de ingrijorare. Daca durerile nu sunt trecatoare si persista pentru mai mult de 2 saptamani, consulta medicul. Spre exemplu, daca balonarea abdominala se petrece intr-un timp scurt si nu datorita schimbarilor dietetice sau ale stilului de viata, atunci aceasta poate constitui un motiv de ingrijorare.

5. Urinari frecvente

Disfunctiile urinare, ca spre exemplu nevoia brusca de a urina si urinarile frecvente, pot fi un semn al cancerului ovarian. Mai mult, disfunctiile pot reprezenta pierderea completa a controlului asupra vezicii urinare. Acest lucru poate fi deosebit de problematic si stanjenitor, dar poate fi prevenit. Pierderea completa a controlului asupra vezicii urinare se petrece treptat dar intr-un timp relativ scurt (in termen de cateva saptamani).

6. Senzatia de plin

Daca mananci mai putin decat de obicei si simti ca te saturi repede, atunci este posibil sa se datoreze cancerului ovarian. Tumoarea canceroasa poate creste pe suprafata stomacului sau intestine, determinand senzatia de satietate. Acest lucru poate duce la pierderea in greutate si diverse carente de vitamine ca urmare a unei alimentatii insuficiente.

7. Constipatie si diaree

Schimbari care indica probleme la nivelul digestiei includ constipatia si diareea. Daca exista o alternare intre cele doua, atunci cancerul ovarian poate fi o posibila cauza. Daca este prezenta o tumoare cancerigena la nivelul ovarelor, atunci aceasta se va umfla si va pune presiune pe stomac, intestine si vezica.

8. Dureri de spate (zona lombara)

Un alt simptom prezentat sunt durerile din zona lombara. Daca acestea sunt persistente si sacaitoare, atunci pot semnala prezenta unei tumori. Deseori durerile sunt deosebit de puternice, unele femei asociindu-le cu durerile din timpul nasterii.

9. Sangerari vaginale

Sangerarile vaginale reprezinta nn alt simptom mai putin cunoscut. Acesta a fost raportat de doar 1% din pacientele diagnosticate cu cancer ovarian. Sangerarile sunt deseori spontane si uneori insotite de ulceratii in zona inghinala si vaginala sau de schimbari in pigmentarea pielii.

4.5/5 (26)

Va rugam sa evaluati acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *