Sarea – 9 semne ale consumului sau excesiv

Sarea este un condiment folosit de catre oameni inca de acum 5000 de ani. A fost un condiment rar si pretuit de diverse popoare, a fost subiect de conflict si comert, contrabanda si import.

In zilele noastre, sarea a ajuns un condiment de baza, des intalnit si accesibil tuturor. Aprecierea sarii este data de faptul ca aceasta da gust alimentelor.Tot din acest motiv, sarea este condimentul cel mai des folosit in industria agro-alimentara curenta. Studiile realizate de catre Organizatia Mondiala de Sanatate (OMS) indica faptul ca noi consumam de pana la 5 ori mai multa sare decat ne este necesar.

De ce prea multa sare dauneaza?

80% din cantitatea zilnica de sare pe care o ingeram se datoreaza alimentelor din comert care sunt supra-saturate de saruri.

Sarea de bucatarie este alcatuita din clorura de sodiu (NaCl). Aceste elemente chimice sunt implicate intr-o serie de functii vitale ale organismului, iar excesul poate duce la perturbarea bunei functionari a acestora.

–          Sodiul conduce impulsurile electrice in organism, si impreuna cu potasiul este responsabil cu asigurarea comunicarii dintre celule. Datorita acestei relatii, consumul prea mare de sare iti poate afecta contractiile musculare si implicit miscarea si respiratia.

–          Elementul chimic Clor este util bunei functionari a stomacului si tesuturilor in general. Prea multa sare duce la cresterea aciditatii stomacale si in timp, la afectarea musculaturii si osaturii.

–          Hidratarea celulelor si a sangelui sunt afectate in mod direct de consumul de sare. Excesul poate avea consecinte asupra sistemului circulator.

–          Rinichii sunt responsabili cu filtrarea si eliminarea sodiului prin urina. Deseori, atunci cand consumam prea multa sare, 99% din sodiul ingerat se reintoarce in sistemul sangvin deoarece nu poate fi eliminat complet. Acest lucru duce atat la fortarea rinichilor cat si a vaselor de sange.

Semnele excesului de sare
  1. Retentia de apa

Un prim semn al consumului excesiv de sare este indicat prin prezenta celulitei. Aceasta are aspect de coaja de portocala si poate aparea pe fese, coapse si abdomen. Celulita nu este o boala, ci o modificare a pielii ce poate disparea in timp, printr-o serie de schimbari dietetice, tratamente specific si exercitii fizice specifice.

  1. Hipertensiunea arterial (HTA)

HTA este o afectiune cardiovasculara care netratata, poate duce la complicaţii precum boli cardiace, accidente vasculare cerebrale şi insuficienţă renală. Aceasta afectiune este denumita si “ucigasul tacut” deoarece nu produce simptome vizibile pana cand nu apar complicatii cronice care pot pune viata in pericol.

  1. Accident vascular cerebral (AVC)

AVC apare atunci cand, la nivelul creierului, un vas de sange este spart sau blocat. Deoarece acest lucru poate duce la moartea celulelor creierului, AVC necesita un tratament de urgenta.

  1. Scleroza progresiva a vaselor de sange

In cazul HTA cronica, filtrarea sangelui de catre rinichi se realizeaza cu dificultate, iar functia renala este deteriorata progresiv cauzand boli renale. Insuficienta renala este cauzata de o deteriorare graduala a capilarelor renale.

  1. Calculii renali

Calculii renali (litiaza renala sau nefrolitiaza) sunt numiti popular “pietre la rinichi” si se formeaza din sarurile si mineralele ce sunt transportate de catre urina. Uneori nu prezinta simptome, dar alteori pot provoca dureri si pot bloca fluxul urinar.

  1. Insuficienta cardiaca

Aceasta afectiune rezulta din afectarea structurii si functiei inimii si reprezinta o consecinta directa a volumului insuficient de sange pompat catre organism.

  1. Ulcer

Consumul excesiv de sare poate duce la cresterea aciditatii stomacale, fapt ce poate provoca aparitia ulcerului, a gastritelor si a cancerului.

  1. Boli autoimune

In cazul acestor boli, organismul distruge si ataca in mod eronat tesuturi si organe care nu sunt bolnave.

  1. Osteoporoza

Consumul de sare afecteaza in mod direct sanatatea oaselor deoarece duce la cresterea aciditatii generale a organismului. Aceasta aciditate face ca, la fiecare 6 g de sodiu consumat sa se piarda 40 mg de calciu.

 

4/5 (2)

Va rugam sa evaluati acest articol

2 comentarii la „Sarea – 9 semne ale consumului sau excesiv

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *