Semnele prezbiopiei: Cum sa recunosti aceasta afectiune oculara

Ochii sunt unele dintre cele mai complexe organe ale corpului, iar inaintarea in varsta le poate afecta semnificativ capacitatea de focalizare. Un efect des intalnit al procesului de imbatranire oculara este prezbiopia. In cele ce urmeaza, te invitam sa descoperi ce este, mai exact, aceasta afectiune, care sunt simptomele sale si cum poate fi ea corectata. Iata ce trebuie sa stii pentru a-ti ingriji in mod optim sanatatea ochilor!

Ce este prezbiopia?

Prezbiopia este o afectiune oculara ce apare odata cu inaintarea in varsta si afecteaza capacitatea de a vedea clar obiectele de aproape. In general, prezbiopia incepe sa-si faca simtita prezenta dupa varsta de 40 de ani, insa poate aparea si mai devreme in unele cazuri [1].

Aceasta afectiune oculara este cauzata de pierderea de elasticitate a cristalinului. Acest lucru face ca focalizarea asupra obiectelor aflate la o distanta mica sa devina mai dificila. Prezbiopia nu trebuie confundata cu alte afectiuni oculare, precum miopia sau hipermetropia. Acestea din urma sunt cauzate de forma neregulata a ochiului, nu de varsta [2].

Prezbiopia poate avea un impact semnificativ asupra activitatilor de zi cu zi, mai ales asupra celor care necesita focalizare de aproape, cum ar fi cititul, scrisul, lucrul la calculator sau crosetatul. Din acest motiv, este important sa recunosti semnele prezbiopiei si sa cauti solutii de corectare in timp util.

Semnele si simptomele prezbiopiei

Unul dintre primele simptome ale prezbiopiei este dificultatea de a vedea obiectele situate la o distanta mica, cum ar fi textul de pe o pagina sau de pe telefonul mobil. Daca simti nevoia sa tii cartile, ziarele, meniurile sau telefonul mobil la o distanta mai mare decat inainte pentru a le vedea clar, acesta poate fi un semn al prezbiopiei.

Un alt simptom comun al acestei afectiuni este oboseala ochilor sau durerile de cap. Ele pot aparea in urma cititului sau a utilizarii computerului pentru o perioada lunga de timp si se datoreaza efortului suplimentar pe care ochii il fac pentru a focaliza. Totodata, s-ar putea sa resimti si o nevoie constanta de iluminare suplimentara [1][2].

Daca observi oricare dintre aceste simptome, apeleaza la Lensa pentru programarea unui consult optometric. Acestea pot fi si semne ale altor afectiuni oculare, asa ca este recomandat sa ceri ajutorul unui profesionist!

Cum poate fi corectata prezbiopia?

Prezbiopia poate fi corectata in mai multe moduri, in functie de nevoile si preferintele fiecarei persoane. Utilizarea ochelarilor de citit este, de departe, cea mai comuna si simpla metoda de corectie a prezbiopiei. Ochelarii cu lentile convergente ajuta ochiul sa focalizeze mai bine obiectele de aproape. In plus, acestia pot fi personalizati pentru a se potrivi perfect stilului si preferintelor tale. Pe Lensa.ro gasesti o varietate de ochelari de vedere compatibili cu lentile pentru prezbiopie!

O alta optiune pentru corectarea prezbiopiei sunt lentilele de contact. Exista optiuni multifocale care ofera o vedere clara atat la distanta, cat si de aproape. In cele din urma, exista si posibilitatea de corectare a prezbiopiei prin anumite interventii chirurgicale. Aceste metode pot fi mai costisitoare si implica un anumit grad de risc, insa pot oferi o solutie permanenta [2].

Asadar, prezbiopia este o afectiune oculara comuna, asociata cu inaintarea in varsta, ce poate fi recunoscuta prin simptome precum dificultati in focalizarea de aproape sau nevoia de mai multa lumina pentru a vedea clar. Totusi, este important de stiut ca doar un specialist poate diagnostica aceasta afectiune, asadar nu ezita sa mergi la un control optometric pentru un diagnostic precis si solutiile de corectie adecvate!

Surse de informare:

[1] “Presbyopia – Symptoms and Causes.” Mayo Clinic, 2021, www.mayoclinic.org/diseases-conditions/presbyopia/symptoms-causes/syc-20363328. Accesat in data de 14 Dec. 2023.

[2] Giorgi, Anna. “Presbyopia.” Healthline, Healthline Media, 28 Jan. 2021, www.healthline.com/health/presbyopia. Accesat in data de 14 Dec. 2023.‌

Evaluarea acestui articol

Va rugam sa evaluati acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *