Tipuri de carbohidrati nesanatosi – de ce sa ne ferim?

Daca si tu esti interesat de sanatate, cu siguranta ai auzit ca exista mai multe tipuri de carbohidrati nesanatosi. Evident ca acestia nu doar ca afecteaza silueta, asa dupa cum bine stim, dar pot aduce daune starii de sanatate. Asa ca este bine sa stim ce inseamna sa mananci astfel de alimente si ce ar trebui sa eviti cu orice pret.

Practic, discutam despre carbohidrati nesanatosi atunci cand ne referim la termenul de „carbohidrati rafinati/simpli”. Acesta defineste carbohidratii care si-au pierdut aproape toata valoarea nutritionala in procesul de productie (care poate include extractia industriala, concentrarea, purificarea si transformarea enzimatica). Carbohidratii rafinati nu exista in natura si includ zaharul si cerealele procesate, care sunt preferatele multora dintre noi, observa sanovita.ro.

Evident, carbohidratii continuti de legume si fructe sunt cei sanatosi, vorbim despre carbohidratii complecsi. Acestia pot fi consumati fara probleme, in cantitati potrivite.

Tipuri de carbohidrati nesanatosi sau rafinati – ce sa eviti, cu orice pret!

Produsele de patiserie. Daca si tu esti fanul produselor de patiserie, ar fi bine sa te gandesti de doua ori inainte de a le consuma. Evident ca sunt din categoria carbohidratilor rafinati, continand faina alba, zahar alb si o sumedenie de aditivi si arome artificiale. Evident ca „ataca” silueta si pe termen lung starea de sanatate. Acest tip de carbohidrati nu au nicio legatura cu cei complecsi, fiind una dintre marile probleme ale umanitatii, in momentul de fata, iar lista continua, asa cum vei vedea. Asa ca inainte de a cumpara aceste produse, gandeste-te de 2 ori inainte. Alege deserturi naturale, realizate din ingrediente integrale, sunt cele mai sanatoase.

Vrei un desert excelent pentru tine si cel mic? Alege o banana bread care va incanta toata familia, reteta o gasesti aici.

Cafele dulci. O ceasca de cafea este saraca in calorii, in special ca nu contine zahar. Dar daca esti adepta cafelelor cu arome, siropuri si alte „imbunatatiri” de acest gen, poti sa fii sigura ca nu esti pe drumul cel bun. Cel putin nu din punctul de vedere al caloriilor. Nu vei face decat sa consumi o gramada de carbohidrati nesanatosi si grasimi. Daca vrei sa te bucuri de o cafea si dupa-amiaza, nu uita ca o poti indulci si cu stevia sau alt indulcitor sarac in calorii.

Fructele la conserva. Evident ca au zahar in exces si sunt sarace in fibre comparativ cu fructele naturale. Sunt o sursa totalmente nesanatoasa de carbohidrati, asa ca „apeleaza” oricand la fructele naturale. Fructele inghetate sunt o varianta perfecta, in comparatie cu cele conservate. Da nu uita ca un banal mar este bogat in nutrienti si fibre, iar aceasta varianta este disponibila aproape de fiecare data.

Tipuri de carbohidrati nesanatosi – iaurturi cu fructe si sucuri

Iaurturi cu „fructe”. Pe langa cele cateva bucatele de fructe, poti sa fii sigura ca aceste iaurturi sunt adevarate bombe calorice, nesanatoase. Evident ca abunda in zahar si grasimi, de cele mai multe ori. Contin mai multe chimicale si conservanti, asa ca fii sigura ca stai departe de ele. Vrei un iaurt savuros? Incearca varianta greceasca. Ia un iaurt simplu, sarac in grasimi, adauga miere, cateva felii de piersica, cateva afine si 2-3 nuci. Poate fi un mic dejun savuros sau o gustare pe cinste.

Sucurile, de orice fel. Mai putin cele pregatite de tine acasa, care sunt o alegere sanatoasa si excelenta. Pe cele „proaspete” de la magazin, ar fi bine sa le eviti. Sucurile preparate cu ceva timp in urma si-au pierdut deja mare parte din nutrienti, asa ca nu vei beneficia de doza de vitamine la care te-ai fi asteptat.

Alege cat mai des alimente naturale, integrale, fara adaosuri si chimicale, iar in acest mod te vei bucura de o viata mai sanatoasa si o silueta armonioasa.

4.5/5 (6)

Va rugam sa evaluati acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *