Avantajele uleiurilor esentiale in lupta impotriva infectiilor urinare

Infectia urinara – ce neplacuta, ce chin! Da durere, senzatie de usturime la urinare, nevoie de a merge des la toaleta si te impiedica, astfel, sa-ti mai poti desfasura normal activitatile zilnice. Atunci cand apare, trebuie luate rapid masuri. Este nevoie de antibiotice, numai ca cele de sinteza pot da efecte adverse periculoase. Exista, insa, antibiotice naturale, pe baza de uleiuri esentiale. Pentru a intelege avantajele acestora in lupta impotriva infectiilor urinare, trebuie sa intelegi cum apare infectia si ce rol au antibioticele.

Infectiile urinare sunt cauzate de bacterii care patrund in tractul urinar. Cea mai comuna bacterie este E. coli, care se gaseste in mod normal in intestine si, evident, in jurul anusului. Femeile sunt mai susceptibile decat barbatii de a dezvolta o infectie urinara tocmai din cauza anatomiei lor: uretra, canalul prin care se elimina urina, este mult mai scurt (3-5 cm) decat la barbati (15-20 cm) si e pozitionat in apropierea orificiului anal. Astfel, bacteriile pot patrunde mai usor si au de parcurs o distanta mai scurta pana la vezica urinara, unde se multiplica si produc infectia.

Cum stii ca ai infectie urinara
Simptomele infectiei urinare sunt extrem de neplacute: durere si senzatie de usturime la urinare, nevoia de a merge des la toaleta, eliminarea unei cantitati mici de urina si senzatia ca vezica nu s-a golit complet, urina e tulbure si are un miros diferit. Uneori, infectia da febra, frisoane, greata, varsaturi, dureri in partea de jos a spatelui.

Ideal, diagnosticul de infectie urinara il pune medicul, pe baza analizelor de urina si urocultura. Iar tratamentul pe care ti-l va da consta in antibiotice.

De ce antibiotice pe baza de uleiuri esentiale
Orice infectie bacteriana trebuie tratata cu antibiotice pentru a eradica bacteriile responsabile. Numai ca antibioticele de sinteza vin la pachet cu o multime de efecte adverse. Pe de o parte vindeca, te salveaza, pe de alta parte strica: afecteaza flora intestinala, scad drastic imunitatea, cresc riscul ca bacteriile sa dezvolte rezistenta la ele.

Nu la fel se intampla in cazul antibioticelor naturale, pe baza de uleiuri esentiale.

Avantajele uleiurilor esentiale din plante Sunt bine tolerate si asimilate de organismul uman;

Nu ataca flora intestinala, nu scad imunitatea, dimpotriva, o intaresc;

Au o compozitie complexa. Spre deosebire de antibioticele clasice, care au la baza o singura substanta activa in fata careia bacteriile pot dezvolta rezistenta, uleiurile esentiale contin zeci de substante chimice diferite care actioneaza impreuna prin sinergism. In fata acestora, bacteriilor le e imposibil sa se adapteze.

Uleiurile esentiale din plante sunt utilizate de secole in medicina traditionala in tot felul de infectii si probleme de sanatate. Asta datorita proprietatilor lor antivirale, antibacteriene, antiinflamatoare.

Care sunt cele mai bune tipuri de uleiuri esentiale pentru infectiile urinare

  • Uleiul de cimbru
    Cunoscut in principal pentru efectele sale benefice asupra digestiei, uleiul esential de cimbru este, de fapt, un extraordinar antibiotic, antiseptic si antiinflamator recomandat in infectii ale sistemului respirator si genito-urinar. Se administreaza cate 3-5 picaturi de doua ori pe zi, diluat intr-o lingura de miere, de preferat la o ora dupa masa. Sau in cadrul capsulelor naturale.
  • Uleiul de tea tree (arbore de ceai)
    Este un alt antibiotic natural puternic, cu efect impotriva bacteriei E. coli, raspunzatoare de majoritatea infectiilor urinare. Fitoterapeutii spun ca uleiul de tea tree e unul dintre cele mai putin iritante uleiuri esentiale, din acest motiv se poate administra si copiilor mai mici.
  • Uleiul de cuisoare
    Este un puternic antibacterian, antifungic, antiviral, analgezic, antiinflamator, antiparazitar. Lupta impotriva streptococilor, a stafilococilor si a bacteriilor gram pozitive si gram negative care cauzeaza infectii digestive si genitale.
  • Ulei de scortisoara
    Si el este eficient impotriva microorganismelor de tip fungic si bacterian.
  • Ulei de sovarv­
    Contine substante care distrug invelisul lipidic al bacteriilor si, astfel, nu le mai permite sa adere la o celula gazda. Este antispastic, antiviral, antifungic.

Antibioticele naturale se administreaza pe o perioada de 10-15, chiar 20 de zile, cate 3-4 capsule pe zi. In cazul infectiilor recidivante, cura se poate relua dupa o pauza de doua saptamani.

Alte remedii naturiste pentru infectie urinara, la care e bine sa apelezi
Pe langa tratamentul cu antibiotice pe baza de uleiuri esentiale, e necesar sa bei multe, multe ceaiuri pentru infectii urinare cu efect diuretic si antiseptic urinar. In acest fel, maresti fluxul de urina si „speli” tractul urinar, bacteriile nemaiavand timp sa stagneze si sa se inmulteasca. Plantele au, in acelasi timp, proprietati antimicrobiene, remineralizante. Recomandate aici sunt ceaiurile de codite de cirese, de matase de porumb, de coada calului, de merisor, de mesteacan, de frunze de mesteacan.

Stilul de viata prin care previi recidivele
Daca vrei sa nu mai treci printr-o asemenea experienta neplacuta, ai mai multa grija la stilul tau de viata! Sunt cateva lucruri de care e bine sa tii cont:

  • Obisnuieste-te sa te hidratezi mai mult;
  • Nu amana nevoia de a merge la toaleta pentru ca in urina care stagneaza se dezvolta bacterii;
  • Spala-te pe maini atat dupa folosirea toaletei, cat mai ales inainte. Si sterge-te din fata spre spate, nu invers, pentru a preveni contaminarea cu bacterii din zona anusului;
  • Urineaza si spala-te dupa fiecare contact sexual;
  • Prevenirea infectiilor urinare nu inseamna o igiena agresiva, excesiva. Evita spalaturile interne, evita sapunurile dure, care distrug flora bacteriana buna, gelurile si servetelele umede parfumate. Foloseste produse speciale pentru igiena intima;
  • Vara, nu sta timp indelungat la plaja cu slipul de baie ud pe tine. Ai grija ca lenjeria sa-ti fie uscata, din materiale naturale, care lasa pielea sa respire;
  • Evita tampoanele interne, iar pe cele externe schimba-le de mai multe ori pe zi.
  • Tot preventiv, in trusa ta de medicamente de acasa tine in permanenta o cutie de Biomicin Urinar, capsule naturale special create de Fares pentru infectiile urinare. Simptomele unei eventuale infectii debuteaza brusc si e necesar sa actionezi rapid.
Evaluarea acestui articol

Va rugam sa evaluati acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *