Deficienta de vitamina D poate duce la pierderea masei musculare!

Deficienta de vitamina D este un subiect intens dezbatut in special in sezonul rece. Lipsa soarelui si a luminii duce la deficitul de vitamina D, asa ca este important sa acordam atentie acestui subiect.

In special ca exista nenumarate suplimente din aceasta vitamina, astfel ca poti alege ce ti se potriveste cel mai bine. Desigur, ar fi ideal sa ceri parerea unui specialist pentru a primi suplimentul de care ai nevoie. Din fericire, exista multe sortimente pe baza de plante, iar preturile nu sunt piperate.

Asadar, deficienta de vitamina D poate duce la tot felul de afectiuni severe, inclusiv pierderea masei musculare, asa ca nu neglija acest aspect.

Aceasta vitamina sustine absortia calciului la nivelul intestinelor si este foarte importanta pentru sanatatea oaselor. Este implicata in cresterea si dezvoltarea celulara, in functiile neuromusculare, in sustinerea sistemului imunitar si are rol antiinflamator.

Deficienta de vitamina D – atentie la pierderile musculare

Un studiu recent al Universatii Harvard, SUA, arata ca cei care nu acorda atentie acestei vitamine s-ar putea sa sufere pierderi musculare severe, de-a lungul anilor.

Studiul a urmarit peste 3.000 de persoane care aveau varsta de 50 de ani, pe o perioada de 4 ani. S-a remarcat ca dupa acest interval, cei care aveau deficiente de vitamina D erau cu pana la 70% mai predispusi sa aiba afectiuni legate de lipsa acestui element vital pentru buna functionare a organismului. De asemenea, riscul de a face osteoporoza era cu 78% mai ridicat in cazul celor care nu luau suplimente cu vitamina D si aveau deficiente.

Tiago da Silva Alexandre, unul dintre profesorii care a participat la studiu a declarat ca este suficient sa le spuna oamenilor ca sunt predispusi la pierderea masei musculare, iar „acestia vor intelege ce au de facut. Cel mai important este sa nu uite de suplimente, sa faca sport si sa urmeze o dieta bogata in vitamina D. Evident ca expunerea la soare atunci cand este indicat si miscarea fizica vor sustine un nivel optim de vitamina D.”

Deficienta de vitamina D – ce sa mananci?

Lista nu este tocmai foarte lunga si probabil ca ar fi bine sa iei si suplimente, dar te incurajam sa consumi mai des aceste alimente. Contin aceasta vitamina:

– ciupercile

– somonul

– tonul

– pastravul

– ouale…mai multe despre aceasta vitamina aici >>>

Nu uita sa mergi la medic pentru a afla exact cantitatea de vitamina D necesara tie, pentru un organism sanatos!

5/5 (3)

Va rugam sa evaluati acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *