Europenii sunt profund ingrijorati de calitatea aerului

Potrivit unui sondaj Eurobarometru special publicat recent, europenii sunt ingrijorati de calitatea aerului si de efectele poluarii asupra sanatatii si a mediului inconjurator.

Majoritatea considera ca industria, autoritatile publice si angajatorii trebuie sa depuna mai multe eforturi pentru a imbunatati calitatea aerului. Respondentii privilegiaza in mod clar o abordare internationala sau europeana privind imbunatatirea calitatii aerului, iar marea majoritate a respondentilor care cunosc standardele UE privind calitatea aerului afirma ca acestea ar trebui consolidate.

Comisarul pentru mediu, oceane si pescuit, Virginijus Sinkevičius, a declarat: „Oamenii ne spun ca doresc sa respire aer curat. Cei care traiesc in orase, cei care sufera de astm si cei care locuiesc in apropierea unor instalatii industriale sunt cu totii ingrijorati si ne cer sa luam masuri. Comisia va deschide calea in acest sens printr-o propunere ambitioasa de consolidare a standardelor UE privind calitatea aerului.”

Europenii ingrijorati de calitatea aerului si de poluare

Ingrijorare cu privire la impactul poluarii aerului asupra sanatatii si a mediului inconjurator

Majoritatea romanilor considera ca bolile respiratorii (85 % vs 89% media UE), astmul (84 % vs 88 % media UE) si bolile cardiovasculare sunt probleme grave in tarile lor, cauzate de poluarea aerului (88 % vs 83 % media UE). Romanii sunt, de asemenea, ingrijorati de problemele de mediu cauzate de poluarea aerului in corpurile de apa, cum ar fi acidifierea si eutrofizarea (71 % vs 83 % media UE) Acidifierea (cresterea gradului de aciditate a apei) si eutrofizarea (prezenta unei cantitati excesive de nutrienti in apa, ceea ce duce la proliferarea algelor care sufoca alte organisme) se numara printre principalele consecinte ale inrautatirii calitatii apei.

Perceptia potrivit careia calitatea aerului s-a inrautatit

38% dintre respondentii romani (47 % media UE) sunt de parere ca in ultimii zece ani calitatea aerului s-a deteriorat.

Sprijin pentru consolidarea standardelor UE privind calitatea aerului

Conform Eurobarometrului, cetatenii nu dispun de informatii cu privire la problemele legate de calitatea aerului in tara lor. Multi romani sunt in continuare prost informati cu privire la standardele UE existente in materie de calitate a aerului, intrucat doar o mica parte dintre respondenti (26 % vs 27 % media UE) au auzit de ele. Totusi, 55% dintre cei care cunosc standardele UE privind calitatea aerului afirma ca acestea ar trebui consolidate (vs 67% media europeana). Acest lucru este valabil in toate statele membre, cu exceptia a cinci dintre ele.

Sprijin pentru mai multe actiuni de promovare a calitatii aerului

50% dintre respondentii romani considera ca poluarea aerului ar trebui abordata la nivel national, apoi la nivel international (39%), regional si local (31%) si, in cele din urma, la nivelul UE (30%). 9% dintre respondentii romani considera, de asemenea, ca actiunile ar trebui intreprinse simultan la toate nivelurile.

Actiuni individuale de reducere a emisiilor nocive

Majoritatea europenilor considera ca instalatiile industriale mari, producatorii de energie pe baza de combustibili fosili, autoritatile publice si angajatorii nu depun suficiente eforturi pentru a promova calitatea aerului.

Majoritatea considera, de asemenea, ca sectorul gospodariilor depune suficiente eforturi in acest sens. Probabilitatea ca respondentii sa fi luat unele masuri pentru a reduce ei insisi emisiile in acest an este mai mare decat era in 2019. Utilizarea mijloacelor de transport public, mersul cu bicicleta sau mersul pe jos sunt metodele la care recurg cel mai des europenii pentru a reduce emisiile nocive in aer, conform Eurostat.

5/5 (1)

Va rugam sa evaluati acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *