Cum alegi mobila pentru baie: 3 sfaturi practice

Una dintre camerele dificil de mobilat dintr-o locuinta este baia. Aceasta nu se intampla pentru ca ar fi un spatiu complicat, ci mai degraba din cauza necesitatii de a gasi echilibrul perfect intre utilitate si stil, intre nevoia de spatiu si necesitatea spatiului de depozitare. Mobilierul de baie modern s-a schimbat foarte mult fata de dulapul incorporat pentru a oferi un spatiu de depozitare eficient si modern din punct de vedere estetic.

Atunci cand optezi pentru mobilier de baie, el inseamna mai mult decat culoare sau stil. Primul pas in proiectarea baii este gestionarea spatiului si numai definitia aspectului va determina spatiul disponibil pentru plasarea mobilierului de baie.

Cate elemente de mobilier sunt necesare?

In amenajarea baii se exprima adesea felul de a fi al unei familii: pentru unii, aspectul aerisit si stilul minimalist sunt definitorii, pentru altii nevoia de spatiu de depozitare, chiar si in baie, este nelimitata.

In general, daca spatiul permite, poti utiliza o masca pentru chiuveta, care sa fie dulap si spatiu de depozitare pentru diferite obiecte necesare in baie. In completare, ai putea opta fie pentru un dulap tip soldat, fie pentru un dulap suspendat.

Mobila clasica sau moderna?

Stilul clasic face apel la un amestec de simplitate, linii drepte si exploatarea eficienta a spatiului disponibil, accentuand mai degraba functionalitatea, decat estetica. Frumusetea stilului este data de utilizarea unor materiale de calitate, lemn nobil si de o atentie deosebita pentru detalii si durabilitate. Poti amenaja baia in stil clasic daca in locul gresiei si faiantei ai folosit predominant placi si elemente din piatra naturala si daca bateria de dus, cea de la chiuveta si robinetii sunt din alama intr-un design simplist. Pentru unii, insa, stilul clasic poate parea exagerat, deoarece poate avea tendinta de a umple spatiul, indeosebi cu mobila sau cu accesorii. De aceea, adeptii modernismului au „imbunatatit” stilul clasic prin eliminarea senzatiei de aglomerare excesiva a spatiului.

Mobilierul modern in baie este alegerea celor mai multi, deoarece poate fi combinat cam cu orice fel de elemente, dar si pentru ca, la fel ca si stilul clasic, pune accent indeosebi pe functionalitate. La fel ca in stilul clasic, predomina liniile drepte si suprafetele netede, dar materialele utilizate nu mai sunt in mod necesar scumpe, ci mai degraba inlocuitori de lemn sau lemn stratificat, tratat special pentru utilizarea in baie. Probabil nota definitorie a stilului modern este data de minimalism, nevoia de spatiu aerisit si de prezenta doar a elementelor de mobilier absolut necesare.

Mobilier pe picioare sau suspendat?

Sau de ce nu ambele variante? Nu exista in mod necesar o reteta de succes, anumite elemente de mobilier cum ar fi dulapurile tip soldat sau cele tip comoda pot fi pe picioare (de preferinta un pic mai inalte, pentru a favoriza o curatare lejera a podelei), mai ales daca e nevoie sa depozitezi obiecte mai grele.

Mobilierul suspendat poate fi o solutie mai ales pentru cei aflati in cautarea unui design spectaculos: sunt piese de mobilier in stil modern, care impresioneaza prin senzatia de plutire pe care o dau si pot fi chiar o solutie de stocare. Trebuie insa avuta in vedere rezistenta peretilor si in ce masura acestia pot sustine corpuri suspendate.

In concluzie, sa alegi mobilierul pentru baie poate fi o sarcina destul de grea, mai ales daca pretentiile legate de baie sunt mari, sau spatiul rezervat baii este unul atipic. Insa la fel de adevarat este si faptul ca oferta de mobilier pentru baie este extrem de bogata, iar configurarea unei bai de exceptie este limitata doar de imaginatie si de buget.

Evaluarea acestui articol

Va rugam sa evaluati acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *