Dusul bucal: o metoda excelenta de a-ti mentine dintii frumosi si sanatosi

Sanatatea orala este un subiect ce ar trebui sa intereseze cat mai multe persoane. In conceptia populara s-a inradacinat ideea ca dintii oricum vor incepe ,,sa cada” la batranete, asa ca nu mai trebuie ingrijiti. Nimic mai fals! Dintii nu cad din cauza batranetii, ci a unei igiene precare si foarte rar din cauza unor probleme de sanatate. Chiar daca pare greu de crezut, iti poti pastra dintii naturali toata viata, cu un minimum de efort. Citeste in continuare si afla ce poti face pentru ca dintii tai sa ramana frumosi si sanatosi. 

De ce cad dintii si cum poti evita acest fenomen? 

Probabil ai auzit si tu persoane care spun ca au ramas fara dinti chiar daca aveau sub 40 de ani, uneori chiar mai putin. De regula, acest lucru se intampla din cauza parodontozei. Boala parodontala, desi nu se poate vindeca, poate fi tinuta sub control si astfel dintii nu vor mai cadea. Tartrul adera la suprafata dintilor si chiar si pe radacina acestora, ceea ce duce la un proces de inflamatie a gingiei si a structurilor ce sustin dintii. In timp, bacteriile lezeaza iremediabil structurile ce sustin dintii si acestia cad. 

Din fericire, poti evita parodontoza si in consecinta pierderea dintilor, daca ai o igiena orala corecta si consecventa si daca mergi la medic de cel putin doua ori pe an, pentru consult si igienizare. Ce inseamna o igiena dentara corecta? Spalat pe dinti de doua ori pe zi, timp de doua minute, cu o tehnica adecvata, folosirea unei ate dentare sau a unui dus bucal si a apei de gura. Multe persoane aleg doar sa se spele pe dinti si nu inteleg de ce au gingiile inflamate sau de ce apar carii interdentare. Periuta, indiferent de tipul acesteia, nu reuseste sa curete spatiile interdentare. Pentru acestea, este indicat sa folosesti un dus bucal sau ata dentara, insa daca vrei sa ai dintii cu adevarat curati, opteaza pentru dusul bucal. 

Un alt motiv pentru care pot cadea dintii este fumatul. Caldura fumului de tigara si compusii toxici degajati in timpul arderii acesteia usuca gura, ceea ce permite placii bacteriene sa se formeze in cantitate mai mare si de asemenea microcirculatia la nivelul gingiei este ingreunata. De aceea, fumatorii au nevoie de detartraj mai des si risca sa isi piarda dintii mai repede. 

Avantajele utilizarii unui dus bucal 

Daca folosesti ata dentara, observi ca mici resturi de mancare raman prinse unde nici nu te-ai astepta. Insa, in momentul in care vei utiliza pentru prima data un dus bucal, uimirea va fi de zece ori mai mare. Toate persoanele care au folosit un dus bucal spun ca nu s-ar fi asteptat ca dintii sa retina atatea resturi, desi in aparenta erau curati. 

Folosirea unui dus bucal are numeroase avantaje, dupa cum urmeaza: 

  • curata mult mai eficient decat ata dentara; 
  • este foarte usor de folosit;
  • poti sa adaptezi programele si presiunea astfel incat sa te asiguri ca este potrivit pentru tine; 
  • poate fi folosit de persoanele cu lucrari dentare de tip coronite sau implanturi; 
  • este ideal chiar si pentru fumatori, deoarece este mai eficient decat ata dentara; 
  • nu provoaca sangerari si disconfort, chiar daca gingiile sunt inflamate;
  • poate fi folosit de femeile insarcinate. 

Este foarte important ca femeile insarcinate sa pastreze o igiena orala corecta. Varsaturile repetate pot afecta smaltul dintilor, iar inflamatia gingiilor, normala de altfel, din cauza fluxului crescut de sange din corp poate fi alinata daca placa bacteriana si resturile de mancare sunt indepartate. Astfel, dusul bucal este o metoda rapida de mentinere a igienei si foarte eficienta, chiar daca periajul nu s-ar putut efectua in cele mai bune conditii. 

Asadar, daca iti doresti sa iti pastrezi dintii cat mai curati, frumosi si sanatosi, completeaza igiena orala cu un dus bucal. 

Sursa foto: Shutterstock

Evaluarea acestui articol

Va rugam sa evaluati acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *