Alimentele procesate: cum sa le eviti?

Alimentele procesate au acaparat omenirea, iar acest aspect se petrece de cativa ani buni. Nu putini sunt cei mananca mereu pe fuga si nu au timp sa gateasca. Asa ca alimentatia tipic americana a luat locul bucatariei traditionale, in unele cazuri.

Desigur ca nu este nici pe departe o idee buna, iar alimentele procesate nu fac altceva decat sa ne „ajute” sa ne ingrasam. Si, bineinteles ca in timp ne afecteaza si starea de sanatate.
Fara doar si poate ca este momentul sa eviti astfel de alimente. Sau cel putin sa le raresti, pentru ca altfel risti sa ai tot felul de probleme.
Cu ce ai putea sa inlocuiesti delicioasele preparate procesate? Discutam in cele ce urmeaza.

Alimentele procesate – cum sa le elimini?

Incepe prin a gati retete simple. Cu siguranta poti gasi 25 de minute pentru a prepara un gratar de pui si un orez cu legume. Sau ca garnitura poti alege sparanghel la tigaie, o varianta si mai simpla. Sau broccoli inabusit, cartofi dulci, etc.
Le poti pregati de seara (apropo, constituie si o cina excelenta), pentru a-ti fi mai usor a doua zi, in special daca mergi la serviciu. Nu uita sa adaugi si o salata de cruditati, stropita cu putin otet balsamic. Alte idei de cina/pranz foarte usor de preparat si care nu ingrasa: paste integrale cu legume, mancare de linte sau naut, omleta si o salata de rosii, salata de ton sau de pui, etc.
Evident ca, daca vei opta sa le prepari chiar tu, la tine acasa, vei face si economie, plus ca vei sti exact ce mananci.
Incepe sa elimini alimentele procesate pe care le consumi de dimineata. Cum ar fi covrigii, merdenelele sau alte alimente asemanatoare. Inlocuieste-le cu un mic dejun preparat acasa. Ia-ti la tine un sendvis cu avocado si branza sau mananca acasa un bol cu cereale integrale, lapte si fructe de padure.

Te vei felicita pentru aceste decizii, in special daca voiai sa slabesti.

Alimentele procesate – introdu gustarile in viata ta

Iar prin gustari nu ne referim la covrigei, chipsuri sau prajituri. Ci fructe, legume, seminte sau un iaurt degresat.

Iata cateva gustari din care poti sa te inspiri, consuma-le intre mese:

  1. Vom incepe cu o gustare clasica, in special in randul celor care fac sport. O jumatate de banana si o lingurita de unt de arahide (cel natural, fara zahar sau sare, de preferat). Desigur ca poti sa le mananci ca atare sau le poti transforma intr-un smoothie delicios, daca adaugi si un pahar cu apa.

Consuma acest amestec sanatos, care contine atat fibre cat si proteine vegetale. Este alegerea perfecta inainte de a face un antrenament sportiv. Vei avea energie, asa ca te va ajuta sa nu resimti atat de puternic efortul fizic.

  1. Mere si fistic…mai multe gustari pentru slabit aici >>>

Pentru a nu fi tentata sa mananci alimente procesate, consuma proteine la mesele principale. Adica mancaruri care sa contina fasole, ciuperci, avocado, peste, pui, branza, naut, etc.

Odata ce ti-ai potolit foamea, cu siguranta nu vei avea o problema, asa ca nu vei mai fi tentata sa mananci mai multe mese decat este cazul.

Si nu uita sa eviti raioanele cu produse congelate si care pot fi preparate in 5 minute. Daca vei dori, cu siguranta vei reusi sa iti faci timp pentru a gati cateva retete usoare. Si, cine stie, poate chiar iti va placea mai mult decat ai fi crezut!

5/5 (1)

Va rugam sa evaluati acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *