Secretele picioarelor frumoase si sanatoase

Se spune ca batranetea incepe de la picioare. In consecinta, a-ti pastra picioarele frumoase si sanatoase este una dintre modalitatile prin care iti conservi tineretea. Cele cateva secrete si sfaturi pentru picioare frumoase si sanatoase te vor ajuta. 

Pastreaza-ti tonusul muscular

Cel mai mare dusman al picioarelor este sedentarismul. Insuficienta activitate fizica afecteaza frumusetea si sanatatea picioarelor. In lipsa miscarii efectuate constant, la aceeasi intensitate, apar efectele negative care se alimenteaza reciproc. Primul este scaderea tonusului muscular, care produce o afectare a circulatiei sangvine si limfatice. In consecinta, picioarele se umfla, articulatiile nu primesc nutrientii necesari, apar varicele, atat cele profunde, cat si cele superficiale, de tip „panza de paianjen”, ambele inestetice, dar si celulita. Toate la un loc genereaza durere, iar durerea limiteaza apetitul pentru miscare. 

Un tonus muscular redus duce, in plus, la suprasolicitarea celor trei mari si importante articulatii ale piciorului: femurala, a genunchiului si a gleznei. Iar asta determina umflarea gleznelor, genunchi durerosi si probleme de mobilitate, creandu-se astfel un cerc vicios care amplifica problemele cu fiecare zi care trece. 

Folosirea unor pastile pentru durerile de picioare, a unor unguente care tonifica vasele de sange, o buna hidratare zilnica si masajul te vor ajuta sa devii mai mobila si sa faci mai multa miscare, activitatea fizica fiind singura care mentine picioarele frumoase si sanatoase.

Sanatatea picioarelor

Picioarele sanatoase sunt frumoase, iar pentru a le intretine sanatatea, acorda mereu atentie tratamentelor de ingrijire, fie ca le faci acasa sau intr-un salon cosmetic. 

Instrumentarul pentru pedichiura trebuie sa fie mereu perfect sterilizat, mai ales la salon, dar si atunci cand folosesti instrumentele tale proprii. Nu neglija nicio leziune a unghiilor sau a degetelor, fie ca este vorba de ciuperci sau infectii locale. Oricare dintre acestea se vindeca rapid si complet doar daca este tratata de la primul simptom. 

In ceea ce priveste epilarea, regulile de igiena sunt esentiale. La salon, nu accepta nicodata ceara reutilizata, iar acasa, nu folosi lame care nu au fost dezinfectate in prealabil. Micile leziuni cutanate provocate de aceste proceduri cosmetice pot fi poarta de intrare pentru virusi si alti agenti patogeni. 

Rasfata-ti picioarele

Acorda-ti timp pentru rasfatul picioarelor. Un astfel de tratament repetat va contribui la detensionarea picioarelor, la reducerea inflamatiilor si la revigorare, toate avand ca efect ameliorarea durerilor de picioare, in buna masura inevitabile dupa o zi de stat in picioare, incaltata in pantofi cu toc. 

Un plan de rasfat ar putea sa fie acesta: 

  • Dusul picioarelor cu apa rece, la cel mult 25 de grade Celsius. Maseaza-ti picioarele,  de la degete pana la solduri, cu un burete de lufa si un gel de dus emolient. 
  • Aplica o crema anticelulitica sau un gel pentru tonusul venos. Daca te confrunti cu ambele probleme, alterneaza cele doua tratamente. Adauga si o crema hidratanta, mai ales pentru zonele uscate.
  • Poarta ciorapi comozi care sa-ti tina cald si stai cu picioarele ridicate pe o perna. 

De fiecare data cand este posibil, nu-ti refuza un tratament la specialist. Aceasta inseamna tratamente pentru drenaj limfatic, care stimuleaza circulatia, reduc celulita si depozitele adipoase de pe coapse, dar si masaj exacutat profesionist. 

Nu neglija niciodata durerile si tratazea suferintele articulare de la primele simptome, atunci cand afectiunile pot fi ameliorate si oprite din evolutie. 

Cateva sfaturi bune 

Pe langa tratamentele si pastile pentru dureri de picioare, merita luat in calcul si aceste cateva sfaturi bune pentru frumusetea si sanatatea picioarelor. Respectate, ele iti vor menaja picioarele si vor contribui la starea generala de bine. Astfel: 

  • Ridica-te de pe scaun la fiecare 50-60 de minute si misca-te pentru zece minute; 
  • Urca unul-doua etaje pe jos sau pur si simplu mergi ori stai in picioare; 
  • Nu purta haine stramte si renunta la cele care-ti lasa urme pe piele; 
  • Evita purtarea tocurilor de fiecare data cand se poate; respecta pozitia corecta pe scaun si renunta sa mai stai picior peste picior; 
  • Alege sa mergi desculta de fiecare data cand acest lucru este posibil; 
  • Bea apa – este esentiala pentru buna hidrarare a articulatiilor si pentru un flux limfatic sanatos;
  • Mentine o greutate corporala normala, pentru ca fiecare kilogram in plus este un efort suplimentar pentru picioarele tale.  

Picioarele frumoase si sanatoase iti indica o stare de bunastare fizica si psihica. O poti pastra cu aceste cateva sfaturi sau o poti redobandi acordand atentia pe care o merita picioarelor tale.

Sursa foto: Shutterstock.com 

Evaluarea acestui articol

Va rugam sa evaluati acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *