Copiii cu dizabilitati. Cum ii sustinem?

Dreptul la educatie pentru copiii cu dizabilitati ar trebui sa fie o prioritate, pentru noi toti. De ce acesti copii sunt marginalizati sau chiar exclusi, intr-o forma sau alta, din sistemul national de educatie? Nu e suficient ca acesti copii duc deja o lupta cumplita cu ei insisi?

Institutiile sunt obligate prin lege sa le faciliteze accesul la educatie.

Va sugeram o lucrare care sustine drepturile copiilor cu dizabilitati din Romania. Aceasta ofera o imagine clara a modului cum este reglementat dreptul la educatie al copiilor cu dizabilitati si faciliteaza totodata gasirea unor solutii pentru situatiile frecvente cand acest drept este incalcat.

Este usor de observat ca legea are nevoie de numeroase ajustari pentru a raspunde obligatiilor asumate prin Conventia ONU pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilitati. Dar chiar si cu actualele norme legale se poate realiza o imbunatatire evidenta, se poate face efectiv diferenta intre excluziune si incluziune in viata unor copii.

Copiii cu dizabilitati – ce putem face pentru ei?

In limbajul comun sau in mass media, termeni ca “excludere” sau “discriminare” au ajuns sa fie folositi cu prea multa lejeritate. Nu se mai constientizeaza faptul ca in spatele lor se ascund drame reale, asociate mai intotdeauna cu o forma de nedreptate. E necesar sa zabovim mai mult asupra intelesului acestor termeni.

Nu uitati, copiii cu dizabilitati constituie una dintre cele mai vulnerabile categorii sociale din Romania. Ei chiar au nevoie de atentia noastra. Si, in acest sens, ghidul prezentat are o utilitate evidenta: el permite o intelegere facila a conceptului de “educatie incluziva” si ridica barierele din drumul catre educatie al unor copii.

Va ofera instrumentele legale fundamentale pentru reparatia morala atat de necesara copiilor carora li s-a incalcat deja dreptul la educatie.

Copiii cu dizabilitati pot fi sustinuti, in special daca exista vointa

Fie ca ai un copil cu dizabilitati ori vrei sa-i sustii pe acestia, cu siguranta Ghidul privind aplicarea dreptului la educatie pentru copiii cu dizabilitati din Romania te va ajuta.

Lucrarea este scrisa de Maria Madalina Turza, care are peste 10 ani de experienta in drepturile persoanelor cu dizabilitati, politici de educatie incluziva, psihopedagogie incluziva, drepturile omului, advocacy, litigare strategica si managementul proiectelor.

In prezent, este presedinta Centrului European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilitati, singura organizatie nonguvernamentala din Romania care ofera servicii juridice copiilor cu dizabilitati si familiilor acestora, detalii despre carte aici >>>

Haide sa-i sustinem impreuna pe cei mici, mai ales cand acestia au nevoie din plin de ajutorul nostru!

Evaluarea acestui articol

Va rugam sa evaluati acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *