Dieta Crono sau cum sa mananci „dupa ceas”

Poate ca ai mai auzit vorbindu-se despre dieta Crono sau regimul in care mancam la ore fixe. Ca despre acesta este vorba. Chiar daca pare greu de crezut ca doar aceasta simpla regula ne poate ajuta sa slabim, afla ca este cat se poate de adevarat. Sa scazi in greutate nu este atat de greu pe cat pare la prima vedere, iar daca urmezi un regim de viata echilibrat, vei dobandi si o sanatate de fier.

Dar ce sa mai pierdem vremea? Trecem direct la fapte si iti precizam ca dieta Crono si-a demonstrat eficacitatea in ultimii 35 de ani. Creata de medicul francez Alain Delabos, un nutritionist renumit la acea vreme, regimul a revolutionat anii 80′.

In aceasta dieta vom urma ritmul naturii. Adica trebuie sa respectam acele ore in care organismul are nevoie de mancare. Asadar, trebuie sa ne dam seama cand avem nevoie de hrana. Pentru ca de multe ori mancam atunci cand nu este cazul, tocmai de aceea ar fi bine sa ponderam aceasta tendinta.

Nu ne ramane decat sa descoperim impreuna o maniera imbatabila de a slabi, te vei bucura ca ai aplicat aceste reguli, mai mult ca sigur.

Dieta Crono – organismul functioneaza dupa un ritm intern care nu da gres

Asa cum am precizat si in prima parte a articolului, bioritmul organismului va fi fundamental in aceasta dieta. Nu ne ramane altceva de facut decat sa il ascultam. Si mai avem si alte vesti bune. Aceasta dieta nu ne spune efectiv ce sa mancam, desi este recomandat sa fim disciplinati, in mod evident.

De fapt, cel mai bine ar fi sa acordam atentie modului de organizare a meselor. Alain Delabos ne indica 4 mese pe zi, la ore exacte, asa cum am precizat inca de la bun inceput.

La micul dejun se vor servi grasimi, acesta fiind momentul propice. Dat fiind ca in timpul somnului organismul isi extrage puterea din tesuturile de grasime, poti servi fara probleme chiar si o felie de paine cu unt. Recomandam ca painea sa fie una integrala, desigur. Micul dejun ar trebui sa fie servit intre 6 si 9 dimineata, la ora aleasa de tine. Incearca sa mananci la aceeasi ora, pe cat posibil. Apropo, atunci cand mancam grasimi de dimineata nu dam peste cap colesterolul, asa ca acesta se va mentine la valori optime.

Dieta Crono – cand vom servi masa de pranz?

Ideal este sa mancam intre 12 si 13. Se recomanda sa o lasam mai moale cu consumul grasimilor in a doua parte a zilei, avand in vedere ca procesele interne de ardere a acestora se finalizeaza in jurul acestor ore.

Gustarea se va servi intre 16 si 17, fara exceptie. Nivelul insulinei poate fi ridicat la aceasta ora, asa ca iti recomandam sa servesti ceva dulce. Glucidele vor ajuta organismul sa faca fata oboselii, plus ca este momentul ideal sa mananci ceva gustos.

Idei de gustari in dieta Crono

  • un fruct la alegere (de sezon)
  • 2 patratele de ciocolata neagra fara zahar
  • 5 migdale, caju, alune de padure, nuci romanesti

Daca iti este foarte foame, poti opta pentru 2 dintre ideile de gustari de mai sus. Adica un fruct si ciocolata sau alune. Desigur ca o gustare eficienta poate fi si un iaurt vegetal cu cateva nuci. Ramane la latitudinea ta sa gasesti cele mai eficiente si gustoase variante.

Dieta Crono. Ai voie sa sari peste cina!

Stim ca probabil nu vei face acest lucru, dar ai voie sa renunti la cina. Este singura masa la care poti renunta. Daca alegi totusi sa nu o faci, iti precizam ca trebuie sa o servesti pana in ora 21. De fapt, cu cat mai devreme, cu atat mai bine. Fixeaza o ora la care sa mananci cina si bucura-te de o masa lejera, inainte de a te relaxa complet.

Ce poti manca la masa de seara:

  • 100 g de peste gras, de cel putin 3 ori pe saptamana
  • 150 g de peste alb – o data pe saptmana
  • fructe de mare – o data pe saptmana
  • 150 g de carne alba
  • 3 felii de jambon si jumatate de farfurie de legume crude sau fierte

Ce poti manca la masa de pranz:

  • 150 g de carne de vita/ manzat/ pui si jumatate de farfurie de legume crude sau fierte (broccoli, fasole verde, andive, dovlecei, vinete)
  • 3 felii de jambon si jumatate de farfurie de legume crude sau fierte

Poti sa folosesti ulei de masline, otet, mustar si alte condimente pentru asezonare.

Ce poti manca la masa de dimineata:

  • 2 felii de paine integrala de grau, 15 g de unt nesarat + 2 oua (ochiuri, omleta sau fierte)
  • 2 felii de sunca
  • 2 felii de branza de capra ori oaie sau 100 g de branza de vaci, nu foarte grasa

ATENTIE! Intre mese ar trebui sa existe o distanta de 4 ore, exceptie facand masa de seara. Aceea poate fi servita la 2 ore distanta de gustare. Nu uita ca dimineata sa bei un pahar mare de apa pe stomacul gol.

5/5 (1)

Va rugam sa evaluati acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *