Materiale potrivite pentru treptele de la intrarea in casa – tu pe care il alegi?

Treptele de acces in casa ta nu sunt doar o utilitate pentru a ajunge la nivelul cladirii. Acestea sunt, de cele mai multe ori, primul lucru pe care un oaspete il remarca inainte de a intra in locuinta. 

Intrucat sunt expuse capriciilor vremii, acestea trebuie sa fie, in primul rand, sigure pentru locatari si vizitatori. Iata cateva materiale din care sa alegi cand iti construiesti sau iti renovezi casa:

Marmura

Marmura are o traditie de milenii in constructii. Cele mai vechi situri arheologice care se pastreaza stau marturie despre rezistenta acestei pietre naturale in fata celor mai mari vitregii ale vremurilor. 

Hotelurile, cladirile administrative si comerciale au readus-o in peisajul modern, de unde a fost preluata rapid si in constructiile rezidentiale. Fie ca alegi o scara monumentala pentru vila sau cateva trepte pentru o casa sic, efectul vizual si utilitatea sunt garantate. 

Eleganta pietrei naturale este greu de egalat, iar liniile marmurei sunt unice din punct de vedere vizual.

Granit

Placarea scarilor cu trepte din granit natural reprezinta o investitie in cladirea locuintei tale. In primul rand, acestea sunt potrivite si pentru un proiect de renovare, in conditiile existentei unei structuri de scari de care nu mai esti multumit din punct de vedere estetic. 

Asadar, va trebui doar sa imbraci structura in placi debitate la dimensiunile potrivite. Paleta de culori este una variata, iar finisajele le alegi in functie de stilul arhitectural si de conditiile de vreme. 

Pentru mai multa aderenta poti solicita benzi metalice sau alte materiale antiderapante integrate direct in partea superioara a placii de granit, pe care sa poti calca in siguranta indiferent de conditiile meteo. Durabilitatea granitului este garantata, asadar te vei bucura multi ani de aspectul si utilitatea proiectului.

Lemn

Daca esti adeptul unor scari cu mai multa caldura, lemnul este alegerea naturala. Materialul este potrivit atat pentru trepte, cat si pentru balustrada. Tipurile de lemn sunt atat de variate, incat se preteaza pentru cele mai diverse stiluri arhitecturale sau de design, de la rustic pana la minimalist. 

In stare naturala, lemnul de exterior este pretentios si necesita masuri speciale de intretinere, insa rezistenta lui poate fi sporita prin lacuri aplicate periodic. Noile tehnologii transforma lemnul in unul dintre cele mai durabile materiale atat in fata trecerii timpului, cat si in timpul expunerii la conditii grele de trafic, socuri si vreme. 

Finisajele depind de materia prima, insa oferta este mai mult decat generoasa. In ceea ce priveste culorile, nu exista limita, deoarece poti obtine orice nuanta din straturile protectoare de lac aplicat lemnului.

Metal

Fierul forjat si otelul sunt metale potrivite pentru anumite arhitecturi rezidentiale. In materie de intretinere raman valabile principiile de mai sus cu privire la lemn: in stare naturala, metalul este expus coroziunii, insa rezistenta lui poate fi imbunatatita semnificativ prin aplicarea de straturi protectoare, periodic. 

Treptele din metal sunt mai rare, in timp ce balustradele se potrivesc cu orice tip de pardoseala. Poti adauga o balustrada din fier la scari din piatra naturala sau lemn, fara a avea grija cu privire la compatibilitate, stil sau design. Insertiile din fier pot fi adaugate la trepte din lemn sau piatra, dar si invers, pentru a obtine o aderenta mai buna, in special pe timp de iarna.

Caramida

Daca ai ales caramida pentru exteriorul casei, scarile de acces trebuie sa continue nota dominanta. Aspectul natural al acestei pietre este dintre cele mai calduroase. Poti alege ca intreaga structura sa fie construita din caramida sau doar placile superioare pentru aspect. 

Tehnologia materialelor de constructii iti ofera diferite finisaje de caramizi. Pentru un aspect antichizat poti folosi caramizi recuperate dintr-o constructie dezafectata.

Scarile de acces reprezinta o adevarata carte de vizita pentru casa ta. Usa principala este elementul central al casei si toate materialele care o incadreaza atrag primele priviri ale oaspetilor. 

Dincolo de utilitate si estetica, acestea trebuie sa fie sigure, pentru a preveni accidentele casnice.

Evaluarea acestui articol

Va rugam sa evaluati acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *