Costurile batranetii – impartirea cheltuielilor intre sanatate, alimentatie si ingrijire

Costurile necesare unei vieti linistite la batranete nu sunt deloc de neglijat. Tara noastra sta inca destul de prost la acest capitol, pentru ca o mare parte din venituri (salarii sau pensii) sunt cheltuite lunar doar pentru satisfacerea unor nevoi de baza: alimente, intretinerea locuintei si ingrijirea sanatatii. 

Astfel, in special pentru batranii care ajung sa locuiasca singuri, organizarea bugetului lunar devine o adevarata provocare. Iata cum se impart aceste cheltuieli si ce solutii exista pentru ca persoanele in varsta sa se poata descurca mai usor.

Care sunt cheltuielile esentiale?

Pentru bunicii nostri, fiecare ban conteaza, pentru ca toate cheltuielile lor sunt esentiale, nimic nu este un simplu moft. Potrivit statisticilor oficiale, peste 70% din cheltuielile totale intr-o luna sunt pentru consum, adica pentru cumpararea de alimente si produse nealimentare necesare. Asta inseamna ca pensionarilor le raman foarte putini bani pentru consultatiile si tratamentele medicale de care au atat de mare nevoie.

Deoarece au contribuit la asigurarile de sanatate, varstnicii beneficiaza de anumite investigatii medicale gratuite si pot primi medicamente compensate. Din pacate insa, aceste facilitati oferite de stat nu sunt de obicei suficiente, pentru ca persoanele in varsta sufera de obicei de afectiuni cronice, care pot duce la complicatii si care necesita o atentie speciala. Multe tratamente scumpe sau investigatii medicale detaliate le sunt inaccesibile pensionarilor.

Ce solutii exista?

Pentru ca veniturile varstnicilor sa fie valorificate mai eficient, astfel incat ei sa nu mai fie pusi in situatie de-a alege intre alimente si medicamente, internarea intr-un camin de batrani este cea mai buna solutie. Intr-un centru de acest fel, ei vor primi toata ingrijirea de care au nevoie: consultatie zilnica, monitorizarea tratamentului, recuperare medicala si, desigur, un meniu personalizat, conceput de un nutritionist in functie de regimul alimentar care este indicat.

Preturile la un azil de batrani au devenit mai accesibile in ultimii ani, iar serviciile oferite rezidentilor sunt din ce in ce mai bune. In acest fel, achitand doar taxa lunara, un pensionar care alege internarea intr-un camin de batrani va beneficia de toate facilitatile oferite de acest centru de ingrijire. Iata care sunt acestea:

  • Consultatie zilnica oferita de un medic generalist
  • Consultatii oferite de medici specialisti ori de cate ori este nevoie
  • Cazare in camere spatioase si luminoase, cu unul sau mai multe paturi si grup sanitar propriu
  • Ședinte de recuperare medicala (masaj, kinetoterapie, fizioterapie)
  • Recoltarea de analize medicale (la nevoie)
  • Inscrierea la un medic de familie (care poate prescrie analize si medicamente compensate sau gratuite)
  • Administrarea tratamentului cronic si monitorizarea zilnica a starii de sanatate
  • Meniu personalizat, conceput de un nutritionist, la recomandarea medicului (in functie de afectiunile cronice ale rezidentului)
  • Activitati recreative
  • Socializare cu alti rezidenti
  • Terapie prin activitati de stimulare cognitiva.

In acest fel, alegand cazarea intr-un camin de batrani, pensionarul nu mai are grija gospodariei, dar nici a impartirii banilor pentru cumpararea de alimente sau pentru consultatii medicale, deoarece toate acestea sunt incluse in pret. Știm foarte bine ca starea de sanatate a unei persoane in varsta se poate deteriora foarte repede, de la o zi la alta, de aceea este esentiala o monitorizare foarte atenta si o consultatie zilnica. 

Evident, locuind pe cont propriu, un pensionar nu are posibilitatea sa beneficieze zilnic de aceste servicii, pentru ca o consultatie medicala este destul de scumpa. In concluzie, alegand internarea intr-un camin de batrani, costurile batranetii sunt mai usor de suportat, pentru ca foarte multe servicii esentiale sunt incluse in pret.

Evaluarea acestui articol

Va rugam sa evaluati acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *