Stresul cauzat de pandemie. Cum il gestionezi?

Daca si tu faci parte dintre oamenii afectati de stresul cauzat de pandemie, atunci este cazul sa intelegi mai bine ce se petrece. Traim intr-o lume care a suferit o adevarata rasturnare de situatie, odata cu raspandirea virusului Covid-19.

Evident ca perioadele de carantina, restrictiile, munca de acasa, dar si teama de imbolnavire au afectat psihicul uman. Stresul cauzat de pandemie poate fi mai daunator decat boala in sine. In special ca starea de frica si teama pot duce la slabirea sistemului imunitar.

Cercetatorii au remarcat ca starea de spirit si imunitatea conlucreaza, asa ca este important sa ai un psihic puternic si sa nu te gandesti doar la lucruri negative.

Stresul cauzat de pandemie. Cum iti controlezi emotiile si gandurile?

Desigur ca nu este tocmai usor, de aceea exista atatea carti pe aceasta tema, iar psihologii incearca sa ofere raspunsuri de zeci de ani. Evident ca principiul care sta la baza vindecarii este foarte simplu. Cu alte cuvinte, este imperios necesar sa nu mai dai importanta acestor ganduri. Zis si facut, dar ce poti face cand nu este atat de usor, iar fluxul gandurilor pare sa se inteteasca pe zi ce trece?

Atunci este momentul sa apelezi la diverse activitati care sa te distraga. De exemplu, atunci cand simti ca gandurile si emotiile generate de acestea isi fac aparitia, focuseaza-te pe ceva din momentul prezent. Devin-o mult mai constienta de munca pe care o prestezi la serviciu si nu te mai gandi la pandemie sau ce se va petrece.

Alege sa faci sport (ce doresti tu, exista nenumarate tutoriale) sau yoga. Citeste o carte buna si cufunda-te in lectura, fara a mai acorda importanta altor aspecte. Maestrii budisti spun ca o idee foarte buna, atunci cand ai ganduri negative, este sa repeti in mintea ta: refuz sa ma gandesc la acest lucru!

Pur si simplu te vei concentra la ceea ce se petrece in prezent. Uita-te pe geam si remarca vremea de afara. Savureaza o cana de ceai si simte-i gustul, gandeste-te la acest aspect. Respira adanc si expira, remarcand cat de placut este acest proces in sine.

Te simti mai bine?

Stresul cauzat de pandemie – de ce sa accepti situatia asa cum este

Pentru ca nu poti schimba nimic daca esti suparata sau agitata toata ziua. Uita-te mai putin la stiri si bucura-te ca petreci mai mult timp cu cei mici. Fii recunoscatoare pentru ceea ce ai acum si aspira la un viitor in care lucrurile vor fi din nou placute.

Daca te vei gandi doar la cat de grava este situatia actuala si cum nimic nu va mai fi vreodata in regula…ce crezi? Nu vei face decat sa te simti si mai rau, iar stresul va pune stapanire asupra ta. Nu uita ca stresul aduce boli, nopti nedormite si chiar poate sustine afectiunile psihice.

Bolile cardiovasculare si cele degenerative pot fi declansate si ca urmare a stresului, in parte. Asa ca ar fi bine sa iti schimbi atitudinea si sa iti dai voie sa speri la un viitor mai bun.

Sedentarismul si Coronavirus. De ce lipsa de miscare afecteaza imunitatea?

Sedentarismul si Coronavirus sunt doua lucruri care ar trebui luate in serios. Se pare ca imunitatea este pe primul loc atunci cand vorbim despre “aliatii” nostri in aceasta lupta de preventie.

Din pacate, conform wallstreet.ro, mai bine de 63% dintre romani nu practica sport niciodata. Nicio activitate fizica nu este prezenta in viata acestora, iar sedentarismul si Coronavirus ii pot afecta cu usurinta pe acestia.

Organismul si sistemul imunitar au nevoie de miscare pentru a se mentine…mai multe despre coronavirus si sedentarism >>>

2.5/5 (4)

Va rugam sa evaluati acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *