Comportamentul pasiv-agresiv. Ce inseamna, mai exact?

Comportamentul pasiv-agresiv este o expresie frecvent intalnita in ultima vreme. Iar multa lume o foloseste gresit neintelegand despre ce este vorba, mai exact. Asa ca astazi ne-am propus sa-ti detaliem mai multe despre comportamentul pasiv-agresiv, pentru a sti ce inseamna, intr-adevar.

Multa lume crede altceva si catalogheaza gresit anumite persoane ca fiind pasiv-agresive. Pentru a intelege exact si a nu mai deveni victimele acelor persoane care au un comportament denaturat trebuie sa afli mai multe.

Ce inseamna o persoana pasiv-agresiva? Este, in esenta, o persoana care degaja o furie indirecta. Aceste persoane nu isi dau seama ca au o furie mare in interior, asa ca in mod inconstient ingroapa aceste emotii. Din nefericire, aceste emotii ies la iveala, iar tu esti pe cale sa descoperi la ce sa te astepti de la acesti oameni.

Comportamentul pasiv-agresiv. Ce trebuie sa intelegi?

Ca emotia furiei este complicata. Multi celebreaza aceasta emotie si au senzatia ca cei care o arata sunt puternici si directi. In realitate furia este puternica si periculoasa. Nu vei avea succes in acest fel, plus ca te vei autodistruge, in timp.

Oamenii nici nu stiu ce sa mai creada vizazi de furie, avand in vedere ca mesajele sunt ambigue. Este prezenta in toate filmele de actiune ca fiind ceva constructiv, dar pe de alta parte parintii ne-au invatat ca este o emotie „rea”.

Daca ai crescut cu un parinte furios sau agresiv stii cat de nepotrivita este aceasta reactie. Multi copii au reprimat o furie care zace adanc in ei chiar si cand sunt adulti. Asa ajungem sa fim pasiv-agresivi si nici nu constientizam ce se petrece cu noi. Psihologii explica ca aceste persoane trebuie sa se elibereze de aceasta furie reprimata, doar ca sunt terifiati de acest lucru si nu stiu cum sa procedeze.

Le este teama sa isi arate adevaratele sentimente si au senzatia ca daca o vor face o sa fie aspru pedepsiti de catre ceilalti. Dar, bineineteles ca acele sentimente reprimate incep usor sa iasa, iar aceste persoane pot avea un comportament tipic unui om frustrat, nesuferit. Si nici nu este de mirare de ce!

Comportamentul pasiv-agresiv. Nu uita ca furia trebuie exprimata

Ca orice emotie si furia trebuie exprimata. Daca persoana in cauza nu face nimic pentru a o elibera, aceasta tot va gasi o cale de a iesi la iveala. Si de obicei este genul de comportament care ii va enerva pe cei din jur. Sentimentele ies la suprafata, dar nu intr-un mod complet.

Cum se comporta acesti oameni? Sunt genul care intarzie foarte mult, uita, pierd obiectele imprumutate, sparg vasele usor, uita sa inchida usa, etc. Tot felul de comportamente care ii vor scoate din minti pe cei din jur. Cand cei din jur se enerveaza din cauza pasiv-agresivilor, acestia spun ca nu inteleg ce se intampla si ca nu merita asa ceva.

Se disculpa si nu recunosc ca ei ar face ceva gresit. Bineinteles ca acest lucru ii va enerva si mai tare pe cei care petrec timp cu astfel de persoane. De asemenea, cei care au un comportament pasiv-agresiv au o „placere” in a vedea ca cei din jur explodeaza de furie, ca si cum ei s-ar elibera in acest mod.

Cu alte cuvinte, nu te incurajam sa te asociezi cu astfel de oameni. Iar daca cei dragi se comporta in acest mod asigura-te ca ii ajuti. Un terapeut ar putea sa-i ajute enorm pe acesti oameni sa se elibereze de furia pe care o poarta in interior si nici macar nu stiu…

5/5 (1)

Va rugam sa evaluati acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *