10 beneficii ale consumului de cafea demonstrate stiintific

Majoritatea oamenilor isi incep ziua cu o ceasca de cafea, iar uneori pana seara obisnuiesc sa mai consume una sau chiar mai multe. Aceasta licoare este considerata o adevarat minune, mai ales ca ofera energie si o stare de buna dispozitie. Insa, de-a lungul timpului, foarte multe persoane si-au pus intrebarea daca bautura este prieten ori dusman al organismului. Oamenii de stiinta au studiat intens minunatul aliment si efectele sale asupra sanatatii corpului, iar rezultatele obtinute sunt uimitoare. Cafeaua ar putea fi una dintre cele mai sanatoase bauturi din lume. Iata cateva dintre beneficiile sale demonstrate stiintific:

1. Ofera corpului energie

Cercetatorii au aratat ca ingredientul activ din cafea, cafeina, este absorbita in sange, iar de aici ajunge in creier unde blocheaza un neurotransmitator numit adenozina. In cadrul acestui proces, creste cantitatea de dopamina, iar acest lucru duce la imbunatatirea activitatii creierului si, implicit, a energiei din corp.

2. Creste nivelul de inteligenta

Literalmente, cafeaua ne poate face mai inteligenti. Prin blocarea efectelor inhibitoare ale adenozinei, cafeina reuseste sa mareasca combustibilul neuronal in creier si elibereaza alti neurotransmitatori, cum ar fi dopamina si noradrenalina. Studiile au aratat ca bautura poate imbunatati nu doar starea de spirit a organismului, ci si functia creierului. Cafeaua sporeste capacitatea de concentrare si atentia, imbunatateste memoria pe termen scurt, vigilenta si timpii de reactie.

3. Ajuta la arderea grasimilor

Consuma sortimentul preferat de cafea din Auchan si nu uita ca este de ajutor si in lupta cu kilogramele in plus. Cafeina este una dintre putinele substante naturale care arde grasimile si creste rata metabolismului cu pana la 11%. Multe studii arata ca, in cazul persoanelor obeze, cafeina poate creste arderea de grasimi cu 10%, in timp ce la persoanele slabe rata arderilor ajunge chiar pana la 29%.

4. Imbunatateste performantele fizice

S-a dovedit stiintifica ca substanta activa din cafea – cafeina, creste nivelul de epinefrina in sange. Este vorba despre hormonul conceput pentru a face organismul sa fie pregatit pentru efort fizic. Prin urmare, cafeina creste nivelul epinefrinei si permite celulelor de grasime sa fie utilizate mai eficient drept combustibil, astfel ca imbunatateste performantele sportive prin mai multe mecanisme. O ceasca de cafea consumata cu 30 de minute inainte de inceperea exercitiilor fizice creste performanta cu 11-12%.

5. Reduce riscul aparitiei bolilor degenerative

Potrivit cercetarilor stiintifice, persoanele care consuma cafea au un risc mai mic cu 65% de a face Alzheimer. De asemenea, aceasta bautura protejeaza creierul si de boala Parkinson, riscul aparitiei sale fiind cu 32% pana la 60% mai scazut. Aceste doua afectiuni sunt cele mai frecvente boli neurodegenerative din lume, iar cafeaua este asociata cu un risc mult mai mic de dementa.

6. Protejeaza ficatul de anumite tulburari hepatice

Stim cu totii ca ficatul efectueaza sute de functii vitale in organism. Acest organ este foarte vulnerabil, mai ales la alcool si fructoza, asa ca are nevoie de ajutor. Numeroase studii arata ca consumul de cafea poate reduce riscul de ciroza cu peste 80% si riscul de cancer la ficat cu 40%, un efect mai mare avandu-l persoanele care obisnuiesc sa bea 4 ori mai multe cesti de cafea in fiecare zi.

7. Scade riscul dezvoltarii diabetului de tip II

Diabetul zaharat de tip II afecteaza mai bine de 300 de milioane de oameni din intreaga lume. Aceasta boala se caracterizeaza prin existenta unui nivel inalt de glucoza in sange ce are ca rezultat rezistenta la insulina ori incapacitatea corpului de a produce insulina. Este o boala legata de modul de viata, iar cafeaua poate reduce riscul aparitiei sale cu 23% pana la 67%.

8. Este bogata in substante nutritive si antioxidanti

Chiar daca pentru multi este doar o bautura simpla, multe din substantele nutritive din boabele de cafea fac din ea o licoare incarcata cu nutrienti si antioxidanti. O ceasca de cafea contine 11% riboflavina, 6% acid pantotenic, 3% potasiu si mangan, 2% niacina. In dieta occidentala, cafeaua este cea mai importanta sursa de antioxidanti.

9. Lupta impotriva depresiei

In prezent, peste 20% din populatie manifesta simptome de depresie. Aceasta tulburare mintala grava are consecinte dezastruoase, insa consumul de cafea poate limita aparitia ei. Studiile au aratat ca cei care consuma 4 sau mai multe cesti de cafea pe zi au un risc cu 20% mai mic de a deveni deprimati si sunt cu 53% mai putin predispusi la sinucidere.

10. Poate preveni diferite forme de cancer

Cafeaua pare sa fie o protectie impotriva cancerului la ficat sau al celui colorectal. Aceste boli deosebit de grave reprezinta a treia si, respectiv, a patra cauza de deces prin cancer la nivel mondial, iar consumatorii de cafea au un risc mai mic pentru ambele.

Beneficiile cafelei nu se opresc aici. Se pare ca acest aliment este mult mai sanatos pentru organism decat s-ar putea crede, insa trebuie consumata in cantitati moderate. Cafeaua te ajuta sa traiesti mai mult, nu provoaca boli de inima si reduce riscul de accident vascular cerebral, asa ca ai in vedere un consum zilnic, pentru a te bucura de efectele sale pozitive.

Evaluarea acestui articol

Va rugam sa evaluati acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *