Vitamina B1 sau cum sa ai o buna dispozitie intreaga zi?

Vitamina B1 nu este atat de cunoscuta precum restul din seria B-urilor. Dar cu siguranta este necesar sa aflam mai multe. De ce? Pentru ca tiamina, asa cum mai este denumita, are un rol important in organismul nostru. Se regaseste in mod natural in anumite alimente, asa ca este cazul sa ne familiarizam cu acestea.

Vorbim despre faptul ca poate fi regasita in carne, lactate, dar si vegetale. Si te vom lamuri in cele ce urmeaza in ce alimente se regaseste vitamina B1, mai exact. Evident ca o poti procura si din surse alopate. Dar este mai bine sa o asimilezi din mancare decat din suplimente si pastile. Dar desigur ca alegerea iti apartine.

Este necesar sa consumi in jur de 1-2 mg de vitamina B1 pe zi. Asa ca nu este nici pe departe o „misiune imposibila”, in special daca variezi mancarea pe care o consumi.

Vitamina B1 – de ce sa o consumi?

In primul rand, nu degeaba am denumit articolul in acest mod. Vitamina B1 previne si te elibereaza de efectele negative ale stresului. Asa ca este important sa o incluzi in dieta ta.

Tiamina poate sustine si activitatea creierului, in sensul ca poate imbunatati functiile si procesele care au loc la acest nivel. Efortul, capacitatea de a asimila si a invata mai usor, toate vor fi sustinute. De asemenea, persoanele care au un nivel optim de vitamina B1 sunt mai optimiste si pline de viata. Atunci cand ai energie intreaga zi te simti mai bine. Are si efect antioxidant, asa ca te va feri de efectele radicalilor liberi.

De asemenea, sprijina procesele metabolice care au loc in corpul tau. Sistemul imunitar este sustinut si intarit datorita vitaminelor din seria de B-uri. Cu ajutorul vitaminei B1 procesele digestive sunt incurajate, iar grasimile continute in alimente vor fi arse mai usor. Este foarte important ca digestia sa se produca rapid si eficient, daca vrei ca organismul tau sa fie sanatos si puternic.

Daca vrei sa iti mentii sanatatea cardiovasculara si sa eviti eventualele afectiuni ale inimii, este bine sa asimilezi vitamina B1.

Alte studii dedicate arata ca simptomele specifice diabetului sunt reduse cu pana la 70%, in cazul celor care consuma tiamina. Vorbim despre cazurile de diabet de tip 1 si 2. Asa ca putem preveni si chiar vindeca in mod natural multe boli, asa cum am mai discutat.

Vitamina B1 se asimileaza cu succes din alimentatie

Dar despre ce alimente si mancaruri vorbim? Ce ar trebui sa consumi mai des pentru a fi sigura ca iei aportul corect de tiamina?

Vom enumera o serie de alimente care contin vitamina B1 si pe care ar trebui sa le consumi mai des de acum incolo:

– cereale integrale, ovaz, orez brun, paine din faina neagra (deci vei renunta sau vei rari produsele cu faina alba, oricum nu este prea sanatoasa)

– seminte de in, floarea soarelui

– conopida, broccoli, varza kale, cartofi, sparanghel, mazare, linte rosie

– lactate si carne de porc

– peste, fructe de mare, midii

– pepene galben, portocale, prune, struguri

Asa ca este usor sa iti iei portia de vitamina B1, trebuie doar sa vrei. Nu uita sa variezi alimentatia zilnica pentru a fi sigura ca te bucuri de beneficiile tuturor vitaminelor si mineralelor.

Deficitul de vitamina B12 si vegetarienii

Timp de ani de zile, s-a crezut ca doar vegetarienii si veganii ( care nu consuma carne, oua si produse lactate) sufera din pricina lipsei de vitamina B12. Dar lucrurile nu stau asa. Exista persoane care pur si simplu nu pot asimila aceasta vitamina. Iar acest lucru poate produce dezechilibre la nivelul corpului.

Din pacate, nu se utilizeaza mereu metode performante de depistare a acestei vitamine. Unii folosesc doar un test serologic conventional, masurand doar dozarea vitaminei B12 in sange. Dar acest test nu este tocmai relevant...mai multe despre acest deficit de B12 >>>

5/5 (2)

Va rugam sa evaluati acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *