Hormonii fericirii – pentru o stare continua de bine

Hormonii fericirii ar trebui cunoscuti de catre toata lumea. In acest mod iti vei putea da seama ca exista o stiinta in spatele fericirii. Practic, reactiile care au loc in corp ne ajuta sa ne simtim mai bine sau…nu! Depinde de situatie, tocmai de aceea ar trebui sa fim familiarizati cu hormonii fericirii.

Care sunt acestia? Vorbim despre dopamina, oxitocina, serotonine si endorfine. Sigur ai mai auzit vorbindu-se despre acesti hormoni. Dar poate ca nu stii cum te pot influenta fiecare in parte. Asa ca astazi ne-am propus sa te ajutam sa afli mai multe informatii pretioase.

Cand se elibereaza acestia? Ce fel de activitati trebuie sa practici? Ce trebuie sa mananci? Despre toate acestea discutam in cele ce urmeaza.

Hormonii fericirii – ce sa faci pentru a fi mai fericita?

Incepem cu dopamina. Este hormonul care te „recompenseaza”, vei intelege imediat de ce. Dar in primul rand, afla ca dopamina este un neurotransmitor, si indeplineste numeroase functii la nivelul sistemului nervos, al creierului, dar si al corpului. Cea mai populara functie a sa este generarea acelui sentiment de placere, motivatie, satisfactie. Este implicata si in functia miscarii, asa ca un nivel scazut al dopaminei ne poate crea neplaceri.

Cei care au un nivel scazut de dopamina nu mai sunt entuziasti nici macar atunci cand vine vorba despre experiente placute. Practic, acesti oameni isi pierd cheful de a trai si nu mai vor sa incerce lucruri noi. Ce se poate face in acest caz?

Consumati mancare sanatoasa, ecologica si probiotice, faceti miscare, dormiti suficient, meditati si nu uitati sa stati la soare. Toate aceste activitati vor creste nivelul dopaminei asa ca te vei bucura atunci cand ai incheiat cu bine o sarcina. Nu uita sa te bucuri atunci cand ai parte de mici victorii, iti va schimba starea de spirit. Uita de mancarea nesanatoasa si intreprinde activitatile de mai sus.

Ai nevoie de placere si motivatie pentru o viata mai fericita!

Hormonii fericirii – oxitocina si serotonina?!

Incepem cu oxitocina. Sau hormonul iubirii, daca vrei. Este secretat de glanda pituitara, iar secretia de oxitocina este mai mare atunci cand dragostea, atasamentul si iubirea sunt intense in viata noastra. Asa ca gesturile tandre, imbratisarile, declaratiile de iubire, sentimenele profunde, etc au rolul de a stimula intens acest hormon al iubirii.

Si vrem sa ne simtim cat mai des indragostiti, pentru ca secretia de oxitocina ne tine departe de problemele cardiovasculare. De asemenea, suntem mai relaxati, mai increzatori si ne bucuram mai mult de viata atunci cand oxitocina este prezenta. Stresul se diminueaza, iar certurile in cuplu se raresc. Asa ca fa dragoste, bucura-te de o plimbare romantica, bea un pahar de vin alaturi de cel iubit si ajuta-i pe cei din jur. In acest mod vei simti iubire pentru ceea ce te inconjoara.

Serotonina te va ajuta sa ai o stare de spirit echilibrata. Este un neurotransmitator care ne ajuta sa ne simtim mai bine, atunci cand este secretat. Este cunoscut ca hormonul fericirii, asa cum probabil ai mai auzit. Se sintezizeaza din triptofan, un aminoacid esential, puternic influentat de ceea ce mancam. Asta ca sa intelegi de ce este vital sa consumam alimente vii, sanatoase, pline de vitamine.

Serotonina ajuta la reglarea starii psihice, reduce insomniile si anxietatea. Asa ca mediteaza mai des, alearga, mergi in natura, inoata, fa plaja si bucura-te de plimbari lungi si dese in parc. Toate aceste activitati te vor ajuta sa te bucuri mai mult de viata.

Hormonii fericirii – sa vorbim si despre endorfine

Endorfina este un hormon care te ajuta sa te eliberezi de stres. Endorfinele sunt acele substante din organism care te ajuta sa te calmezi, sa faci fata stresului sau senzatiei de durere. Asa ca acest hormon ocupa un loc important, in special ca ne ajuta sa reglam starea de spirit.

Sunt sintetizate in glanda pituitara, creand chiar o senzatie de euforie in anumite momente critice, cand un individ tocmai a suferit un soc. Actioneaza ca niste tranchilizante, asa ca este important sa avem un nivel optim de endorfine.

Endorfinele se vor secreta atunci cand te uiti la filme amuzante sau alte show-uri similare. De asemenea, ciocolata neagra, exercitiile fizice si rasul incurajeaza secretia de endorfine.

Organismul nostru stie singur ce trebuie sa faca pentru a ne sustine starea de bine. Daca noi il vom sustine intens, cu siguranta vom reusi sa fim fericiti cat mai des…

5/5 (3)

Va rugam sa evaluati acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *