Mananci prea repede? Renunta la acest obicei nociv

Daca si tu mananci repede, de parca te-ai fi inscris la un maraton, poate ar fi momentul sa afli de ce sa nu mai faci asta. In lumea agitata si grabita in care traim, parca toata lumea este pe pilot automat. Toti se grabesc si pare sa nu mai fie timp de nimic. Sedintele si joburile sunt muuult mai importante, iar nutritia ocupa un loc nesemnificativ.

Dureaza sa ne dam seama de greseala facuta, iar de multe ori poate fi tarziu. Asa ca astazi vom afla impreuna de ce sa nu mai mananci repede. Daca vrei sa ai grija de sanatatea stomacului tau, ar fi bine sa intelegi ce fenomen se petrece.

Nu de alta, dar sigur nu vrei sa te imbolnavesti din aceasta pricina. Da, ai citit bine, la baza acestui obicei stau multe boli pe care sigur ai vrea sa le eviti.

Mananci prea repede? De ce sa nu o mai faci

Obezitate. Din nefericire, oamenii care mananca prea repede risca sa se ingrase necontrolat si constant. Motivul? Din cauza faptului ca acestia nu apuca sa mestece mancarea corespunzator au tendinta de a manca mult prea mult. Evident ca nu isi dau seama cand sa se opreasca si mananca pana se simt super plini. Ce se petrece? Organismul are mult mai multa hrana decat are nevoie, asa ca va face tot posibilul sa depoziteze undeva acel surplus. De obicei devine vizibil, asa cum bine stii…Asa ca nu manca pana nu mai poti.

Opreste-te cu 5 minute inainte, mesteca mai lent si nu te uita la televizor atunci cand mananci. Mancatul constient te va ajuta sa te bucuri mai mult de acest proces. De asemenea, incearca sa iti iei pauza si atunci cand esti la birou. Este esential sa faci acest lucru, in special daca vrei ca sanatatea digestiva sa fie una optima.

Incearca acest experiment. Mananca incet, mesteca mancarea de 20-30 de ori inainte de a o inghiti si…stai jos. Ofera-ti momente de liniste atunci cand esti la masa si vei observa cum vei slabi. De ce? Pentru ca vei manca mai putin. De asemenea, acest experiment te ajuta sa constati de cate ori ai mancat doar de dragul de a o face, nu pentru ca iti mai era foame.

Vrei sa te bucuri si de un desert? Atunci mananca mai putin la masa de pranz si alege un dulce sanatos. Exista prajituri fara zahar, iar unele dintre acestea sunt chiar savuroase.

Mananci prea repede?  Ai sanse sa dezvolti sindromul metabolic

Stresul metabolic poate aparea in urma declansarii dezechilibrului glucidic din corp. Daca nu exista suficienta glucoza in sange, corpul isi incetineste metabolismul si astfel, apare surplusul de greutate. In plus, rezistenta la insulina poate creste ca urmare a declansarii stresului metabolic.

Din acest motiv, dietele irationale, bazate pe infometare, au binecunoscutul efect de bumerang. Stresul psihic este reprezentat de un set complex de emotii negative, pe care le putem resimti de-a lungul unei zile si de emotii de diverse intensitati, care cresc nivelul de cortizol din sange…citeste mai mult despre metabolism aici >>>

Sindromul metabolic se refera la prezenta a cel putin 3 dintre urmatoarele afectiuni: hipertensiunea arteriala, toleranta scazuta la glucoza, excesul de grasime ponderala in jurul taliei, niveluri peste normal ale trigliceridelor si nivele scazute ale colesterolului bun, informeaza reginamaria.ro. Asa ca atentie, pentru ca studii japoneze au aratat ca cei care mananca repede au cu 11% mai multe sanse de a dezvolta aceste neplacute afectiuni…

Gastrita. Atunci cand mucoasa stomacului devine afectata, te poti confrunta cu tot felul de dureri de stomac teribile. Iar daca stomacul se perforeaza poti dezvolta ulcer, care iti va afecta si mai mult starea de bine. Studiile in domeniu au aratat ca cei care mananca repede au sanse mai mari de a dezvolta prima afectiune, pentru ca mananca in exces, ceea ce duce la lezarea stomacului, in timp.

Mananci prea repede? Risti sa faci diabet

Pentru ca tot vorbeam mai devreme de rezistenta la insulina, este indicat sa aducem in discutie si acest aspect. Studiile in domeniu au mai aratat ca cei care se grabesc cand mananca au sanse mai mari de a fi rezistenti la insulina, ceea ce poate conduce la diabet. Evident ca si cei care sufera de obezitate se confrunta cu aceasta problema, ca sa nu mai spunem ca obezitatea in sine poate conduce la diabet.

Observi cum toate procesele din corp sunt interconectate? Asa ca nu avem de ce sa ne miram cand apar tot felul de boli. Mai ales ca multi dintre noi exagereaza cu mancatul.

Ar trebui sa aloci in jur de 30 de minute pentru a manca, iar mancatul la birou, in fata calculatorului ar trebui sa fie exclus. Mesteca incet, taie mancarea in bucati mai mici si nu infuleca! Bucura-te de acest proces, care ar trebuie sa fie unul de bucurie. Incearca sa mananci in sala de mese sau in bucatarie, vei vedea ca te vei simti mult mai bine, garantat.

4.76/5 (25)

Va rugam sa evaluati acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *