Pasta de susan si beneficiile sale. Ce proprietati are faimosul tahini?

Pasta de susan, cunoscuta si ca tahini, a devenit populara in Romania imediat dupa aparitia restaurantelor libaneze si arabesti. Este imposibil sa nu fi observat faima humusului, adica pasta de naut. Majoritatea au inceput sa indrageasca acest produs, extrem de gustos si hranitor. Un aperitiv senzational, in special daca este facut cum trebuie. Si mai este si de post!

Humusul, dar nu numai, contine si pasta de susan, asa ca multi oameni au ales sa o cumpere. Poate credeai ca te poate ajuta doar la prepararea humusului, dar nu este asa. Astazi vei afla beneficiile si intrebuintarile pe care le poate avea tahini. Iti zicem doar ca poate fi folosit si ca sos pentru carne si legume.

In Orient se practica servirea celor de mai sus alaturi de tahini. Suna ciudat? Haide sa ne lamurim impreuna.

Pasta de susan – ce beneficii esentiale are?

Este bogata in vitamine si minerale esentiale, asa ca merita consumata mai des. Contine B1, B6, dar si fosfor si mangan.

Este si un antioxidant de exceptie, asa ca va lupta cu radicalii liberi si te va ajuta sa reduci stresul oxidativ si imbatranirea prematura. Poate preveni boli degenerative, precum Alzheimer sau dementa senila, dar si cancer.

Iar asta nu este tot, ii poate ajuta mult pe cei care sufera din pricina colesterolului crescut. Colesterolul LDL va scadea mult, daca vei consuma in fiecare zi seminte de susan sau chiar pasta de tahini. Studiile in domeniu au aratat ca sunt necesare aproximativ 30 de grame de seminte de susan, pentru ca oamenii sa se vindece.

Apropo, stii ca iti ziceam ca nu trebuie neaparat sa prepari doar humus. O poti intinde pe o felie de paine integrala, ca si cum ar fi unt de arahide. Adauga si 2 capsune sau afine si vei obtine o gustare minunata.

Poti incerca varianta arabilor sau pregateste salata de vinete cu pasta de susan. Reteta se numeste baba ganoush, iar daca vei adauga tahini in loc de maioneza, te vei felicita! Este un preparat absolut delicios, asa ca incearca cu prima ocazie cand il vei vedea intr-un meniu.

Pasta de susan – poti sa o prepari chiar tu, la tine acasa

Iar daca vrei varianta cea mai sanatoasa, ar fi bine sa o prepari chiar tu. Este extrem de simplu, ai nevoie de:

– 150 grame seminte susan

– 100 ml ulei de masline

– sare dupa gust

Mod de preparare

Trebuie, mai intai, sa rumenesti bine semintele de susan. Asa ca le vei pune intr-o tigaie si vei amesteca mereu, fara sa te opresti prea des. Nu de alta, dar risti sa se arda. Cand sunt rumenite bine, le dai la o parte si astepti sa se raceasca. Dupa aceea, le vei rasni bine si apoi vei pune si celalalte ingrediente. Muti totul intr-un blender, daca nu ai unul manual. Amesteci pana la omogenizare, iar in cele din urma vei obtine pasta de susan. O poti tine si 2 luni, in special daca este tinuta intr-un recipient din sticla.

Calciul este alt mineral continut de pasta de susan, asa ca ar fi bine sa-l iei in calcul. In special daca ai suferit din pricina deficitelor. Iar daca esti vegetarian sau vegan, este unul dintre cele mai simple moduri de a-l asimila.

Pasta de susan – contine grasimi sanatoase

Asa ca ai face bine sa nu uiti de gustarea pe care ti-am propus-o mai sus. Foloseste pasta de susan cu incredere, ca si cum ar fi untul de arahide. Va fi pe gustul tau, mai mult ca sigur. Din fericire, contine acizi grasi monosaturati, asa ca se numara printre grasimile vegetale si „bune”. Este recomandat sa consumi un astfel de produs mai des, pentru a avea parte de efecte pozitive pe termen lung.

Dupa cum vezi, ai nenumarate motive pentru a consuma faimosul tahini, iar daca vrei sa prepari un humus la tine acasa, te incurajam.

Iata o reteta testata si super gustoasa:

Ingrediente

– 500 grame naut ( la conserva, daca nu ai timp sa il lasi la inmuiat)

– zeama de la o lamaie

– cateva linguri pasta de susan (tahini)

– sare

– piper

Mod de preparare…vezi mai multe retete cu naut aici >>>

5/5 (1)

Va rugam sa evaluati acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *