Carnea preparata la gratar. Sanatoasa sau nu?

Sigur ai auzit multe mituri in ceea ce priveste carnea preparata la gratar. Nu poti sa nu te intrebi, este sanatoasa sau nu? Unii nutritionisti o recomanda. Altii, nu sunt de acord cu acest mod de a gati si ne descurajeaza.

Intr-o lume in care specialistii par sa se contrazica intre ei, in cine sa mai crezi? Tocmai de aceea astazi vom discuta despre carnea preparata la gratar. Si cum se gateste aceasta pentru a fi sanatoasa.

Este nociva sau nu? Sunt incurajate gratarele sau mai degraba mai cautam si alte alternative? Impreuna vom descoperi cateva secrete in ceea ce priveste prepararea carnii. In special ca sezonul cald s-a instalat si sigur te gandesti la un gratar la iarba verde…

Carnea preparata la gratar – ce trebuie sa stii?

Ei bine, aceasta idee de a prepara carnea la gratar nu este intotdeauna cea mai buna. Cu alte cuvinte, conteaza enorm modul in care pregatim respectivul gratar. Asa ca nu tot ce stiai din copilarie este neaparat si adevarat. Prin combustie, carnea devine toxica, asa ca nu trebuie ca flacara sa ajunga direct la carne.

De asemenea, este important sa NU consumam cu precadere carne rosie. Chiar si la gratar, aceasta nu este tocmai o varianta sanatoasa. Iar bolile cardiace sau cancerul pot surveni, in timp. Ai observat probabil ca aceste boli incep sa fie din ce in ce mai dese. Ca si cand ar fi normal sa fie asa.

Nu este deloc ceva obisnuit, aceste afectiune apar ca urmare a unui mod de viata defectuos. Asa ca incearca sa mananci mai des curcan sau pui la cuptor. Iar daca faci rost de carne ecologica, este si mai bine. Investeste mai multi bani in alimente calitative, merita. In acest mod poti fi sigura ca organismul tau va fi mai sanatos si puternic.

In caz ca te intrebai, carnea de curcan la gratar este considerata cea mai sanatoasa optiune.

Carnea preparata la gratar – cum o gatesti corect?

Specialistii canadieni sustin ca cel mai important este modul in care pregatesti carnea, asa ca nimic nu trebuie pus pe gratar pana nu dispare flacara. De asemenea, aroma de fum si funinginea pe care friptura la gratar o dobandeste, nu sunt bune pentru sanatate. Atunci cand grasimea din carne se scurge pe carbunii aprinsi, fumul care se formeaza contine hidrocarburi aromatice policiclice, remarca medlife.ro. Iar asta nu este tot.

Din pacate, aceste hidrocarburi aromatice policiclice sunt asociate cu cancerul de colon, iar studiile o confirma inca din anii 2000. Totusi, nu se stie inca de ce cantitati din substantele chimice mentionate este nevoie pentru ca sanatatea sa fie afectata.

Un lucru este cert: evita friptura prea bine facuta si gratarele foarte rumenite. De fapt, nu consuma gratare foarte des, pentru ca nu pare a fi cea mai buna idee. Mai bine prepara carnea la aburi sau la cuptor, daca vrei ceva sanatos si gustos.

Se pare ca persoanele care prefera friptura rumenita au un risc cu 60% mai mare de a dezvolta cancer pancreatic decat cei care preferau carnea „in sange”. Asa ca, aviz amatorilor!

Carnea preparata la gratar – garnitura de legume la aburi sau salate

Totusi, gratarele electrice, cele cu infrarosu si cele de aragaz sunt mai putin nocive. In special carnea preparata pe aragaz este recomandata, pentru ca focul nu ajunge direct la aceasta. Gratarele de fonta sau din ceramica sunt cele mai bune, atunci cand gatim gratarul la aragaz.

De asemenea, studii americane din anul 2010 arata ca marinarea duce la o carne mai sanatoasa. Asa ca poti realiza acest proces, inainte de a pune carnea la gratar. De asemenea, o alta surpriza placuta a fost…rozmarinul!

De ce? Cercetarile in domeniu arata ca rozmarinul presarat pe carne poate reduce pana la 90% efectele nocive ale substantelor emanate in timpul prepararii gratarului.

Rozmarinul are un continut foarte mare de antioxidanti, care ne pot feri cu succes de tot felul de boli nocive. Usturoiul, ceapa si mierea sunt alte ingrediente eficiente in lupta cu compusii cancerigeni.

Nu uita sa eviti cartofii prajiti cu gratar. Alege o garnitura sanatoasa, pentru a compensa nevoia de antioxidanti. De exemplu, o salata verde cu otet si ceapa verde, in plin sezon. Sau o salata de varza, broccoli sau sparanghel sunt iarasi binevenite si chiar foarte gustoase.

Nu uita sa mananci rar gratare traditionale, adica la carbuni incinsi. Alege variantele sanatoase si nu uita de sfaturile de mai sus!

5/5 (1)

Va rugam sa evaluati acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *