Trucuri ca sa mananci sanatos – ce poti face?

Exista cateva trucuri care te vot ajuta sa mananci sanatos, mai mult ca sigur. Asa ca astazi ne-am propus sa te surprindem cu cateva idei la care poate nu te gandeai. Oricum, pentru a manca eficient si corect este necesar sa fii disciplinata, sa ai un plan si o lista de cumparaturi.

Apropo, nu merge niciodata la cumparaturi fara liste, pentru ca vei fi tentata sa cumperi tot felul de alimente inutile, nesanatoase si la care nu te-ai fi gandut. Unul dintre acele trucuri ca sa mananci sanatos este tocmai organizarea, altfel iti va fi greu sa urmezi un regim de viata echilibrat.

De acum incolo cauta sa nu cumperi alimente semipreprate, fast-food, sucuri carbogazoase si alte „minunatii” de acest gen. Este unul dintre cele mai usoare lucruri pe care le poti face: acela de a face cumparaturi in mod constient.

Trucuri ca sa mananci sanatos – dormi mai mult

Stim ca aparent cele 2 activitati par sa nu aiba mare legatura. Dar, specialistii americani au remarcat ca cei care dorm putin sau se culca foarte tarziu au tendinta de a manca mai mult a doua zi. Ba mai mult decat atat, poftesc la alimente de tip junk food – mancare nesanatoase – cum ar cele sarate sau excesiv de dulci. Asa ca mergi la culcare la aproximativ aceeasi ora si asigura-te ca dormi in jur de 6-8 ore, in functie de necesitatile fiecaruia.

Consuma mai putin zahar. Si nu ne referim aici doar la zahar efectiv, ci si la restul alimentelor care-l contin (prajituri, fursecuri, chiar si covrigei!). Asa ca, de acum incolo fii atenta la acest aspect si consuma mai putine zaharuri, poti sa inlocuiesti zaharul cu tot felul de alti indulcitori, cum ar fi stevia.

De asemenea, nu uita ca cei care consuma zahar in exces (atentie, acesta se afla si in produsele de tip fast-food, cele congelate, etc) pot fi predispusi la obezitate, diabet zaharat, cancer si multe afectiuni similare. Cand consumi zahar cauta sa consumi zahar brun sau de cocos, acestea fiind mai sanatoase decat cel ultra-rafinat, ca cel alb.

Trucuri ca sa mananci sanatos – consuma faina integrala sau fara gluten

La fel ca si in cazul zaharului, iti recomandam sa renunti la varianta alba a fainii si a produselor complementare. Practic, ar fi bine sa mananci doar paine integrala sau fara gluten. Exista o gramada de variante in ziua de astazi, ca sa nu mai spunem ca iti poti prepara singura painea, in special ca nu dureaza mai mult de o ora si poti avea paine intreaga saptamana.

De asemenea, cauta sa mananci paste fara gluten, orez brun, cereale integrale, ovaz, hrisca, etc. Exista nenumarate variante care te vor ajuta sa fii mai sanatoasa si supla, incearca si ai sa vezi. De asemenea, cauta sa iti planificile in avans mesele.

Ce inseamna acest lucru, mai exact? Cauta sa gandesti in avans ce ai vrea sa mananci, cumpara ingredientele pentru o saptamana si prepara-le chiar tu. Poti cauta retete simple cum ar fi salatele cu ton sau pui, pastele integrale cu legume, orezuri, peste si pui la cuptor, etc. Vei vedea ca in timp vei crea un obicei sanatos si te vei bucura enorm ca ai luat aceasta decizie.

Desigur ca studiile arata ca cei care isi gatesc mancarea acasa sunt mai supli si sanatosi, iar cei care comanda mereu sunt in general persoane predispuse la ingrasare. Asa ca tine cont si de acest aspect, de fiecare data.

Ce mai poti face? Mananca un mic dejun echilibrat, cauta sa mananci mai putina carne si produse animale si mai multe fructe si legume proaspete, alege sa faci sport regulat.

5/5 (1)

Va rugam sa evaluati acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *