A avea sau nu copii – tu ce alegi?

A avea sau nu copii pare a fi o intrebare la care tot mai multe femei reflecteaza. Si nici nu este de mirare, avand in vedere ca traim vremuri total diferite. In comparatie cu ce timpuri au prins parintii sau bunicii nostri, absolut totul s-a schimbat.

Asa ca totul pare, cel putin aparent, sa fie mai rau. Cel putin asa considera unele femei. Din punct de vedere al socializarii, lucrurile stau altfel. Copiii comunica mai putin cu prietenii lor, iar tehnologia pare sa fi acaparat totul. Sa fie chiar asa de rau? Sau este vorba doar despre o perceptie?

Despre toate acestea vom discuta in cele ce urmeaza, iar tu vei gasi raspuns. A avea sau nu copii poate fi o problema care te macina serios. Dar avem si vesti bune. Nu esti nici pe departe singura. Tot mai multe cupluri se gandesc la aceste lucruri, asa ca nu mai este cazul sa amanam acest subiect.

A avea sau nu copii – argumente pro si contra

Orice dezbatere are acest tip de argumente, asa ca tu vei decide ce este spre binele tau.

Cum ar trebui sa decizi?

Tine cont de ceea ce simti. Este extrem de important sa asculti vocea interioara, in aceste momente. Atunci cand trebuie sa iei o decizie de o asemenea anvergura, ar trebui sa te gandesti de mai multe ori inainte. Sunt multe aspecte de luat in seama. Te simti pregatita? Iti doresti cu adevarat un copil acum sau este doar parerea celor din jur care te influenteaza? Te vezi fiind mama in viitorul apropiat?

Raspunde-ti cat se poate de sincer la aceste intrebari si nu te lasa pana nu obtii un raspuns sincer, chiar de la tine.

Vorbeste cu prietenii care au deja copii. Si fii sigura ca vorbesti cu cei care sunt onesti si iti spun adevarul. Nu de alta, dar multi spun ca totul este minunat si nu vor sa recunoasca cat de dificil este. Nu te lua dupa cei care spun ca totul este perfect si foarte usor, pentru ca lucrurile clar nu vor sta asa. Vorbeste cu cei care iti pot povesti experienta lor pe indelete si fara sa „infloreasca” totul.

In acest mod, vei putea sti mai bine la ce sa astepti, chiar daca experientele lor sunt diferite de a ta. Dar cu siguranta te poti inspira de la ei.

Observa-te. Cum te porti in preajma copiilor? Simti ca abia astepti sa ai unul in viitorul apropiat? Sau mai degraba iti provoaca o stare de anxietate? Decide in functie de ceea ce simti si remarca starea ta de spirit in preajma copiilor. Nu este o decizie pe care sa o iei folosind mentalul, asa ca fii atenta la sentimentele tale.

A avea sau nu copii – de ce unii sunt sceptici?

Pentru ca nu se simt pregatiti. Nu este vorba despre faptul ca acei oameni care declara ca nu vor copii sunt egoisti. Poate fi exact invers, acestia pot avea senzatia ca deja traim intr-o lume nefavorabila copiilor. Asa ca multi argumenteaza in acest sens decizia lor. Suprapopularea, lipsa de socializare si empatie, bolile tot mai frecvente, crizele financiare, etc. Toate acestea ii descurajeaza si considera ca nu mai are rost sa mai aduca pe lume un copil, in aceste conditii.

Pentru ca vor sa aiba timp liber. Pentru calatorii, pentru ei insisi sau pentru a-si indeplini diverse vise. Nici macar nu conteaza, daca acesti oameni nu se simt pregatiti cel mai bine ar fi sa nu faca un copil, in acele momente. S-ar putea ca acest eveniment sa-i faca sa se simta si mai anxiosi si nefericiti. Tocmai de aceea spuneam ca decizia ar trebui sa vina din inima.

Pentru ca nu simt acea chemare. Orice s-ar zice, este important sa ai „chemare” pentru a fi parinte. Asa ca nu te obliga sa simti un lucru, ci mai bine ai rabdare cu tine. S-ar putea ca decizia sa survina natural, cand te astepti mai putin.

A avea copii poate fi o binecuvantare, atat timp cat este un lucru pe care ti-l doreai cu adevarat. Nu te lua dupa cei din jur ci decide chiar tu cum vrei sa arate viata ta. Cel mai important este sa fii fericita si implinita, indiferent de ce vei alege.

Evaluarea acestui articol

Va rugam sa evaluati acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *