Sindromul burnout la mame. De ce sunt epuizate?

Sindromul burnout la mame este din ce in ce mai des intalnit, asa ca este momentul sa discutam despre acest subiect important. Dar in primul rand sa lamurim cateva aspecte esentiale, pentru a intelege mai bine tema de astazi.

Sindromul burnout la mame se refera la acele femei care sunt efectiv epuizate, atat fizic dar mai ales psihic, din cauza obligatiilor impuse de acest rol. Sunt super stresate si nu mai pot sa aiba o viata implinitoare, din aceasta cauza. Sufera din pricina dezechilibrelor emotionale si traiesc in frica.

Teama de a nu se intampla ceva rau copiilor, de faptul ca nu se ridica la inaltimea asteptarilor. Aceste mamici au senzatia ca sunt raspunzatoare pentru tot ce se intampla copiilor si traiesc intr-un stres continuu. Pur si simplu nu se pot relaxa, ceea ce le creaza stari puternice de anxietate. Suna cunoscut? Atunci citeste mai departe pentru a afla ce este de facut.

Sindromul burnout la mame – ce se intampla, de fapt?

Multe mame se plang din cauza faptului ca nu mai au timp de absolut nimic, ceea ce poate conduce la o stare de disperare. Trebuie sa mearga si la serviciu, la cumparaturi, la gradinita, etc. Tot timpul este ceva de facut si parca sunt in priza! Desigur ca acest mod de a-ti trai viata conduce la boala.

Iar aceste lucruri li se pot intampla si tatilor, nimeni nu este ferit de sindromul burnout, tot mai des intalnit in Romania. In special in randul angajatilor din corporatii. Acestia sunt mereu stresati si tind sa cedeze psihic la un moment dat.

La ce se refera sindromul „burnout”?

Dupa cum era de asteptat, de acest sindrom sunt afectati cei care muncesc in exces pentru a-si duce la un bun final planurile, nepasandu-le de efectele negative pe care le poate avea acest fapt asupra vietii lor. Poate pare greu de crezut, dar de „boala muncii in exces” sufera mai bine de jumatate din populatia globului, aceasta fiind o boala a societatii moderne. Primul care a sesizat si cercetat acest fenomen a fost psihologul de origine americana, Herbert Freudenberger. Acesta a observat, la inceputul anilor ’70, ca oamenii incep sa fie din ce in ce mai obsedati de ceea ce se petrece la locul de munca…citeste continuarea despre burnout la locul de munca aici >>>

Dar sa revenim la mamicile despre care vorbeam. Pentru ca acestea tanjesc dupa timpul lor liber, acele momente cand esti libera si poti face ce vrei tu. Da, sunt extrem de necesare, macar pret de 5 minute pe zi ar trebuie sa te eliberezi de tot si toate. Acele clipe sunt esentiale pentru starea ta emotionala, fizica si mentala.

Sindromul burnout la mame – atentie la detalii

Specialistii sunt de parere ca mamele nu ar trebui sa se neglijeze. Genevieve Shaw Brown, mama a trei copii si reporter pentru ABC News in New York a declarat: „Cuvintele ca – intr-o zi voi avea grija de mine, nu sunt deloc o perspectiva buna. Vorbeste la prezent si incepe chiar acum. Niciodata nu ai uita de o programare la doctor pentru copil sau de o serbare. Dar de tine se intampla sa uiti mereu, nu-i asa? Noi suntem la fel de importante ca si ei, este esential sa avem grija de noi.”

Unele mame considera ca sunt egoiste daca au grija de ele. Nimic mai departe de adevar! Si nu ne referim la faptul ca trebuie neaparat sa faci ceva in timpul tau liber. Poti sta fara sa faci nimic productiv. Asculta o muzica relaxanta sau citeste o carte, poate fi minunat! Nu merge la supermarket in timpul tau liber. Pur si simplu dedica-ti tie acel timp. Rezultatele vor fi favorabile si nepretuite, iti garantam.

Aimee Danielson, director la Women’s Mental Health Program din cadrul MedStar Georgetown University Hospital din SUA, a mai facut o declaratie interesanta.

„Daca tu ai avea de ales intre o bona care este mereu stresata, obosita, care pare sa fie pe punctul de a claca si una care este mereu odihnita, calma, vesela si sanatoasa, pe care dintre cele 2 ai alege-o pentru a avea grija de copiii tai?…(…) asa ca, daca nu poti face un lucru pentru tine, fa-l pentru copiii tai, acestia au nevoie ca tu sa fii impacata cu tine insati.”

Sindromul burnout la mame – impartiti indatoririle cu partenerul de viata!

De ce oare atatea femei se incapataneaza sa faca ele totul? Nu uita sa imparti sarcinile si responsabilitatile cu partenerul de viata. S-au dus vremurile in care femeile stateau acasa cu cei mici si nu lucrau. Acum lucrurile stau cu totul altfel, asa ca este momentul sa ne adaptam schimbarilor. Impartiti totul la doi si povara va disparea.

Nu-l neglija nici pe partenerul tau si nu deveni obsedata de copii. Stii bine ca nu este sanatos, invata-i sa fie independenti si vor fi mai fericiti. Lasa-i sa se dezvolte si singuri si bucura-te de viata in continuare. Un copil nu este o sentinta ci o bucurie, atat timp cat inveti sa fii echilibrata.

Iata cateva idei pentru a avea grija de tine:

Mergi la yoga
Mediteaza
Inchide toate device-urile si bucura-te de liniste
Ia-ti pauze mai des, inclusiv la munca
Mergi la manichiura
Mananca sanatos
Stai la soare
Intalneste-te cu o prietena
Citeste
Picteaza sau coloreaza, te va elibera de stres
Cere ajutor
Culca-te mai devreme
Mergi la masaj

Sindromul burnout la mame – masajele ajuta enorm

Iar studiile stau ca marturie in acest sens. Te vor ajuta sa te relaxezi, sa te eliberezi de stres si ganduri negative. Previn depresia si anxietatea, asa ca este ideal pentru mamicile agitate si epuizate.

Nu lasa stresul sa te acapareze si ai grija de tine cu un masaj. Fie ca vorbim de masajele de relaxare, cele reflexoterapeutice, cele de cuplu sau cele cu pietre fierbinti… Poti sa fii sigura ca sunt foarte eficiente, asa ca incearca-le mai des.

Surprinde-ti partenerul cu un masaj de cuplu relaxant, o surpriza minunata care te va ajuta sa te aproprii si mai mult de acesta.

Nu uita sa dormi mai mult, sa mananci sanatos, sa faci miscare si sa te bucuri de prezent si de viata!

5/5 (1)

Va rugam sa evaluati acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *