Indigestia de sarbatori. Cum o evitam?

Este un fapt binecunoscut ca indigestia de sarbatori isi face deseori aparitia si nici nu este de mirare, avand in vedere ca multi romani aleg sa consume mancaruri grele.

De exemplu de Paste avem: friptura de miel, cozonac, oua, pasca, vin…si multe altele! Bineinteles ca bila si ficatul sunt super-incarcate, asa ca ar fi bine sa iei masuri.

Este indicat sa mananci putin din toate pentru a evita indigestia de sarbatori. Dar ce se intampla cand nu prea respecti aceste sfaturi? Ei bine, s-ar putea sa te alegi cu o durere acuta de stomac, stare de rau si parca sarbatorile nu-ti mai priesc, dintr-o data. Ce este de facut in aceasta situatie? Vom discuta mai pe larg despre acest subiect chiar acum.

Indigestia de sarbatori – ce trebuie sa stii?

In primul rand, este demn de mentionat ca aceasta se numeste pancreatita, numita generic indigestie. Pentru ca pancreasul este alt organ care sufera de pe urma acestor festinuri exagerate. Asa ca starile de greata, de voma, diareea si starea de rau se pot instala cu usurinta.

ATENTIE si la meniul celor mici ei, sunt cei mai predispusi la astfel de evenimente nefericite, avand in vedere ca au stomacul mai sensibil.

Cum putem evita indigestia de sarbatori?

In primul rand carnea de miel ar trebui consumata cu grija. Limiteaza-te la cel mult o portie pe zi. De asemenea, 1-2 oua pe zi este mai mult decat suficient. Este chiar bine sa mananci o zi da si una nu, pentru a fi sigura ca esti bine.

In al doilea rand, cozonacul si pasca ar trebui de asemenea, limitate. In sensul ca o felie sau 2 pe zi sunt suficiente. Clasicul pahar de lapte si cozonac iarasi nu sunt recomandate. Ar fi mai bine sa inlocuiesti laptele cu cel vegetal (soia, migdale, etc).

In al treilea rand, atentie si la consumul exagerat de carne de porc si racituri. De exemplu, avand in vedere ca sunt atatea feluri de mancare, ar fi bine sa nu mai prepari sarmale. Sau salata de bouef. Mananca o friptura cu legume la cuptor si salata verde, te vei simti minunat. Salatele din morcov crud si telina sunt iarasi recomandate.

In al patrulea rand, pentru a evita indigestia de sarbatori ar fi bine sa nu consumi prea multe fructe, avand senzatia ca te „curata.” Nu este deloc asa, iar indigestiile pot aparea si ca urmare a unui consum nejustificat de fructe ( de exemplu, dupa friptura, vin, etc.).

Iti readucem aminte ca este cel mai bine sa mananci fructele dimineata, pe stomacul gol. De asemenea, este indicat sa bei un pahar de suc de portocale, dimineata, pe stomacul gol. Si apoi poti lua o gustare cu oua, putina branza, salata verde. Te vei simti minunat, mai mult ca sigur!

Cum putem trata indigestia de sarbatori?

Daca chiar am ajuns in acest punct, atunci este cazul sa:

  • bem foarte multe lichide (in special ceaiuri de menta, musetel, ghimbir, galbenele, etc)
  • eliminam alimentele care contin grasimi si zahar
  • ne odihnim, o ora de somn poate face minuni
  • consumam mancare mult mai diafana
  • luam pansamente gastrice sau medicamente naturiste ( le poti lua de la plafar)
  • consumam portocale
  • chiar si putin vin natural, inainte de masa, poate ajuta la digestie

Pentru a evita indigestia de sarbatori, este necesar sa consumam preparate lejere. De exemplu, friptura este indicat sa fie fiarta sau la cuptor, se vor evita dressingurile si sosurile in exces. De asemenea, o idee foarte buna este sa mancam salate si cruditati. De exemplu, o friptura de miel poate fi servita cu spanac, 2 cartofi la cuptor si o salata verde. Va merge de minune si cu siguranta nu iti va fi rau ulterior.

Dupa ce ne revenim, nu ne intoarcem la un meniu prea greu. Vom consuma orez, legume la cuptor, fructe si suc de portocale. Evita lactatele fermentate si mancarurile cu mult sos!

Evaluarea acestui articol

Va rugam sa evaluati acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *