Zaharul ascuns, ce alimente il contin? Nu te asteptai!

Zaharul ascuns din alimente, o situatie prezenta din ce in ce mai des, asa ca nu ar trebui sa omiti aceasta chestiune, daca vrei sa fii sanatoasa. Din pacate, in ziua de astazi mancarea este bogata in grasimi si zaharuri, asa ca este foarte important sa stim in ce produse predomina aceste ingrediente.

Zaharul ascuns apare in tot felul de alimente la care nu te-ai fi asteptat, asa cum ar fi painea, lactatele sau cerealele. Asa ca daca credeai ca zaharul apare doar in deserturi, te inselai amarnic.

Iar asta nu este totul. Producatorii au inceput sa introduca zaharul sub false denumiri, cum ar fi: fructoza, dextroza, maltrodextrina, glucoza, sirop de porumb sau caramel, etc.

Asa ca este vital sa fii familiarizata cu aceste produse pentru a sti ce sa eviti. Nu de alta, dar zaharul este acid, ceea ce poate duce la aparitia bolilor de tot felul, chiar si cancer sau diabet!

Zaharul ascuns – iata ce produse il contin

Paine. Da, poate ca pare ciudat, dar probabil deja ai aflat ca pana si painea contine, in zilele noastre, faimosul zahar. Majoritatea produselor de panificatie contin tot felul de chimicale si amelioratori, de aceea ti se pare extrem de gustoasa! Daca vrei sa ai paine de calitate, ori alegi sa cumperi o masina de facut paine, ori investesti mai multi bani in achizitionarea unui produs calitativ, din faina integrala, care in loc de drojdie are maia, de exemplu.

Cereale. Ai senzatia ca mananci super sanatos la micul dejun dar, de fapt, zaharul ascuns este prezent si in aceasta situatie! In special in acele cereale colorate, aromate, care arata fooarte apetisant! Evita-le, mai ales daca ai copii mici, acestia nu ar trebui sa consume aceste bombe chimice. Daca mai au si fructe confiate „imbunatatite” cu mult zahar, iti poti imagina cat de sanatoasa sunt. Alege mereu cereale integrale, fara musli, cumparate direct de la plafar sau alte magazine naturiste. Serveste-le si alaturi de un pahar de lapte vegetal, care s-ar putea sa-ti placa mai mult decat credeai.

Sos sau pasta de rosii. Nici pe departe atat de naturala cum ai fi crezut! Toate declara ca sunt facute „ca la mama acasa”, dar adevarul este cu totul altul. Mereu ai nevoie de sos de rosii, dar de cate ori te-ai gandit sa citesti ingredientele pe care le contine? Poate avea mult zahar, asa ca ai grija sa verifici inainte de a cumpara. Nu face rabat de la calitate si incearca sa cumperi alimente de calitate.

Zaharul ascuns – mai putine conserve, mai multe alimente proaspete

Conserve. Fie ca vorbim despre ciuperci, mazare, porumb, etc un lucru este sigur: daca sunt la conserva au zahar! Chiar daca producatorii nu recunosc de multe ori, zaharul ascuns exista si nu in cantitati mici. Incearca sa optezi pentru conserve de legume ecologice, care nu contin acest ingredient. De asemenea, opteaza mai des pentru produse proaspete, in special in sezonul cald, cand ne putem infrupta din produsele vandute de micii producatori.

Sucuri. In niciun caz nu ar trebui sa le consumi pe cele din comert, daca vrei sa eviti zaharul si sa fii sanatoasa. Chiar si cei care titreaza mare, pe ambalaj – „natural”, nu sunt de cele mai multe ori seriosi. Daca ai pofta de un suc, ce ar fi sa iei cateva portocale si sa-ti prepari chiar tu unul, la tine acasa? Nu iti va lua mai mult de 5 minute.

Daca vrei sa treci la un alt nivel, cumpara un storcator de fructe si incearca mai multe retete de sucuri cu fructe si legume. Vei vedea o schimbare in bine, in scurt timp. Te vei simti mai energica si vei arata mai bine.

Iaurturi. In special cele cu fructe, de evitat. Fara doar si poate ca zaharul ascuns este prezent si in aceste produse. Nu ti-ai pus niciodata intrebarea de ce sunt atat de gustoase? Parca nu te mai poti opri din mancat si nici nu iti dai seama de ce. Mai bine cumpara un iaurt grecesc, adauga o lingura de miere, cateva nuci si o mana de stafide. Vei obtine o gustare minunata, care iti va fi plac, fara doar si poate.

Zaharul ascuns poate fi foarte periculos pentru sanatatea ta, asa ca alege sa cumperi mai multe alimente proaspete. Evita produsele cu termen lung de valabilitate si opteaza pentru mancare calitativa, chiar daca uneori este mai scumpa.

Sanatatea ta este cea mai importanta, plus ca mereu vei gasi oferte si mici producatori de la care poti cumpara aceste alimente la un pret decent.

4.69/5 (26)

Va rugam sa evaluati acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *