Urcatul pe munte, sanatate pentru trup si creier!

Poate ca nu te-ai fi gandit, dar urcatul pe munte are o gramada de beneficii si pentru psihicul tau, pe langa efectele evidente pe care le are asupra trupului. Stii probabil ca exista foarte multe femei pasionate de acest sport, care reusesc sa se mentina in forma asa.

Si nici nu este de mirare. Este o maniera minunata de a face miscare, iar peisajele si starea de bine pe care le vei experimenta sunt de nepretuit! Urcatul pe munte te va ajuta sa iti eliberezi mintea, trupul si sufletul.

Iar oamenii de stiinta au descoperit ca aceasta activitate contribuie la modificarea creierului, in sensul bun! Adica te va ajuta sa te eliberezi de starile de tensiune si stres mai repede decat credeai.

O stare de calm si bucurie se va instala in momentul in care vei incepe sa petreci mai mult timp afara. Vei avea mai putine ganduri si vei trai mai mult in prezent, exact ce ai nevoie.

Urcatul pe munte – de ce te ajuta atat de mult?

La aceasta intrebare au vrut sa raspunda si cercetatorii care s-au hotarat sa organizeze un studiu in acest sens. Asa ca au fost analizati oamenii care petrec 90 de minute in natura. Acestia incep deja sa se simta mai bine, iar activitatea neuronala in cortexul prefrontal fusese diminuata, aceasta fiind zona relationata cu bolile mentale. Cei care se plimbau in oras nu obtineau acelasi lucru, au mai observat cercetatorii americani.

Acestia au mai sesizat ca cei care traiesc in mediul urban sunt mult mai stresati si predispusi depresiilor. Cei care incep sa petreaca mai mult timp la munte se elibereaza de stres si au o stare de sanatate mai buna, confirma studiile.

Urcatul pe munte ii poate ajuta si pe cei care se afla in pana de idei si nu sunt creativi. Un alt studiu condus de psihologii Ruth Ann Atchley si David L. Strayer a aratat ca aceasta chestiune poate fi rezolvata cu usurinta. Este nevoie sa ne deconectam putin de la tehnologie si sa ne reconectam cu natura.

Cei care au participat la acest studiu au stat in jur de 4 zile la munte. Interval in care nu au avut acces la tehnologie. Acestia au fost sfatuiti sa se gandeasca cum sa-si rezolve probleme intr-un mod creativ. Se pare ca au avut cu 50% mai multe idei bune decat de obicei! Asa ca deconectarea de la tehnologie poate face minuni.

Urcatul pe munte – un ajutor pentru copiii cu ADHD

ADHD – termen pentru Attention Deficit Hyperactivity Disorder – adica deficit de atentie este, evident, o afectiune care se manifesta in special printr-o pertubare serioasa a atentiei. Apare la copii, dar si la adulti si afecteaza cu precadere sexul masculin.

Stii deja ca medicamentele sunt de obicei periculoase pentru cei mici, asa ca ar fi mai bine sa ii duci in natura, mai des. Acelasi studiu a aratat ca persoanele care sufera de deficitul de atentie incep sa se simta mai bine, odata ce petrec timp afara, in natura. Urcatul pe munte poate fi excelent inclusiv pentru cei mici.

Urcatul pe munte este si o maniera minunata de a face exercitii fizice si de a da jos kilogramele in plus. Asa ca, ce ar fi sa-ti rezervi 2 weekenduri pe luna pentru a merge la munte? Chiar si cateva ore petrecute pe munte te pot ajuta enorm. Urcatul pe munte te poate ajuta sa dai jos intre 400-700 calorii. Desigur, variaza in functie de complexitatea exercitiului. Se pare ca cei care fac miscare in aer liber au un succes mult mai mare in a mentine activitatea pe termen lung. Probabil si pentru ca miscarea in aer liber este mult mai placuta.

Si nu este vorba doar despre urcatul pe munte. Chiar si aerobicul in aer liber este mai eficient. Nu mai zicem de yoga sau pilates, care dau rezultate mult mai bune daca sunt facute afara.

Exercitiile in aer liber te vor ajuta sa te eliberezi de stres, sa fii mai relaxata si mai binedispusa. Pot preveni nenumarate boli si afectiuni grave, asa ca nu uita sa te reconectezi cu Mama Natura mai des!

Iar cand ajungi intr-o poienita, poti face chiar o scurta alergare sau cateva exercitii de tonifiere. Nu uita sa te bucuri mai mult de viata, intr-o maniera sanatoasa si eficienta.

5/5 (1)

Va rugam sa evaluati acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *