Beneficiile practicarii Yoga – cum te poate ajuta?

Cand auzi cuvantul Yoga, primele imagini ce iti vin in minte sunt ale unor persoane care isi asaza corpul in posturi dureroase si imposibil de realizat. Posturile sunt o parte importanta a invataturilor Yoga, insa practica este benefica in principal pentru ca educa vointa si functionalitatea, dezvoltand armonios structura psiho-fizica individuala. Practica Yoga aduce recompense pe termen mediu si lung pentru minte si trup.

Ajuta mintea sa se elibereze de gandurile cotidiene si sa gaseasca pacea interioara, concentrandu-se asupra nevoilor individuale. La nivel fizic ajuta corpul sa isi cunoasca limitele, reusind in cele din urma sa le depaseasca, descoperind noi dimensiuni ale sinelui necunoscute pana in acel moment. Aceasta autocunoastere reprezinta si oportunitatea de a face alegeri mai bune constientizand toate implicatiile acestora.

Beneficiile practicarii Yoga

Corpul tau este precum un barometru. Daca stii cum sa il citesti, el spune totul despre tine. Nu lucrurile fanteziste pe care le crezi despre tine si pe care ti le imaginezi, ci faptele reale despre tine. Mintea ta poate fi inselatoare. In fiecare zi poate sa iti spuna altceva despre tine. Insa, daca stii sa iti citesti corpul, iti spune totul asa cum este, trecutul, prezentul si viitorul, intr-un mod. De aceea, Yoga fundamentala incepe cu antrenarea mintii astfel incat sa citeasca corect semnalele primite de corp. Yoga este exemplul perfect de sanatate completa, deoarece corpul nu poate exista fara minte si viceversa.

Prin repararea mintii, suntem mult mai capabili sa reparam corpul, intreaga filosofie a Yoga fiind creata pe legatura dintre cele doua. Ne confruntam in prezent cu numeroase boli cronice cauzate de problemele de mediu si de stilul de viata depreciativ, cum ar fi bolile cardiovasculare, diabet, osteoporoza, cancer si multe boli incurabile, precum SIDA. O metoda pentru a trata mai eficient aceste afectiuni este integrarea in tratament a diferitelor tehnici alternative de vindecare.

Atat medicina moderna cat si practica Yoga au ca obiectiv o stare de sanatate fizica si psihica optima, numai ca metodologia difera. In timp ce medicina moderna dispune de metode numeroase de tratament, Yoga dispune de instrumente de recuperare si reabilitare, dar mai ales de prevenire ale acestor boli. In timp ce stiinta moderna cerceteaza corpul si exteriorul pentru a gasi cauza problemelor, Yoga cerceteaza interiorul, aspectele profunde ce pot duce la o imbolnavirea corpului.

Exercitii Yoga – de ce sa practici?

Yoga imbunatateste flexibilitatea corpului. In timpul primei sedinte, probabil ca nu iti vei putea atinge degetele de la picioare. Dar daca continui, vei observa o relaxare graduala si, in cele din urma, imposibilele posturi vor deveni posibile. Vei observa, de asemenea, ca durerile incep sa dispara. Nu este o coincidenta. Posturile Yoga intaresc articulatiile, ligamentele si tendoanele, acestea fiind cele care ne vor sustine corpul atunci cand muschii nu vor mai putea sa faca acest lucru.

Tonifica muschii. Muschii tonificati arata mult mai bine si ne protejeaza de diferite afectiuni precum artrita sau boli ale coloanei vertebrale. Muschii slabiti in urma sedentarismului sunt stimulati in mod repetat, oferindu-le forta si flexibilitate Acestea nu pot fi obtinute la sala de sport prin ridicari de greutati, ci numai prin exercitiu gradual. Muschii tonificati ai spatelui sustin coloana vertebrala si diminueaza durerile de spate.

Imbunatateste postura corpului. Postura defectuoasa a corpului poate provoca dureri de spate, de gat sau de umeri, precum si alte probleme ale muschilor si articulatiilor. Pe masura ce postura corpului este corectata, aceste probleme sunt ameliorate. De asemenea, o postura corecta a corpului este un semn de sanatate si iti ofera incredere in tine.

Previne distrugerea cartilajelor si a articulatiilor. De fiecare data cand practici Yoga, stimulezi articulatiile prin toata gama de miscari, precum si cartilajele care in mod normal nu sunt antrenate, prevenind astfel degradarea lor. Daca oasele nu ar fi legate intre ele prin articulatii, ai fi asemeni unei statui, nu ai putea face nicio miscare. Datorita acestora putem executa miscari precum indoirea bratelor, a picioarelor, a degetelor, si din acest motiv este atat de important sa avem grija de sanatatea lor.

Protejeaza coloana. Yoga reduce compresia coloanei vertebrale si ajuta la alinierea generala a corpului pentru a reduce durerile de spate. Durerea intensa asociata cu sciatica poate fi atenuata prin posturi specifice de Yoga.

Imbunatateste sanatatea oaselor. Este bine cunoscut faptul ca ridicarea propriei greutati intareste oasele si ajuta la prevenirea osteoporozei. Multe posturi Yoga presupun ridicarea propriei greutati, fapt care ajuta la mentinerea calciului in oase si la cresterea densitatii acestora.

Diminueaza durerea. Concentrarea asupra a ceea ce face corpul tau are efectul de a calma durerea si de a imbunatati starea de spirit, inclinand astfel sa devii mai activ. Atentia necesara in practicarea Yoga imbunatateste capacitatea de concentrare.

Yoga iti ofera forta interioara. Te poate ajuta sa faci schimbari in viata ta si sa constientizezi ca nu este imposibil sa-ti schimbi stilul de viata. Spre exemplu, poti descoperi ca nu este nevoie de eforturi speciale pentru a-ti schimba stilul alimentar. Daca constientizezi ca alimentatia ta nu este buna pentru sanatatea ta, iti vei dori sa o schimbi, iti vei dori sa faci miscare, sa iti imbunatatesti fizicul si starea psihica…mai multe despre yoga si 50 de exercitii practice AICI >>>

5/5 (1)

Va rugam sa evaluati acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *