Educatia la japonezi. Ce trebuie sa stii

Poate ca ai auzit si tu ca educatia la japonezi este cu totul aparte, in sensul ca acestia au alt stil de a le insufla anumite valori si responsabilitati celor mici. Vei ramane uimita pe parcursul articolului atunci cand vei afla cum procedeaza parintii si profesorii japonezi.

Adica, chiar daca cei mici au atributii cat se poate de serioase poti sa fii sigura ca ii ajuta enorm pe acestia. Educatia la japonezi are la baza principiul egalitatii. Tocmai de aceea copiii sunt ascultatori, responsabili si stiu sa aprecieze munca.

Vei intelege imediat de ce.

 

Educatia la japonezi – de ce sunt micutii mai responsabili

Pentru ca, inca din timpuri stravechi copiii lor erau cu parintii tot timpul. Inclusiv cand acestia mergeau la munca de camp, de exemplu. Copilul era legat de braul mamei in fase si erau in permanenta cu aceasta. Sigur ai vazut celebrele poze care ilustreaza aceste realitati. Astfel, copiii japonezi invatau sa vorbeasca de la o varsta foarte frageda. Desigur ca si procesul invatarii mersului era mult mai repede asimilat de catre cei mici. Educatia la japonezi poate fi o maniera indrazneata de a combate anumite probleme cu care se lupta occidentalii.

Astflel, japonezii ii implica pe copii in toate activitatile lor, iar acestia se dezvolta si maturizeaza mai repede. Iar mamicile stau acasa cu copiii pana la varsta de 3 ani. Nu se poarta ca bunicii sa aiba grija de nepoti, acestia merg la gradinita inca de la varsta de 3 ani. Educatia la japonezi presupune ca atentia sa fie asupra emotiilor.

Copiii sunt invatati sa nu-i raneasca pe ceilalti si sa iubeasca animalele si chiar obiectele neinsufletite!

In Japonia parintii nu tipa la copiii lor si nici nu le fac observatii prea des. In niciun caz nu ii lovesc, tocmai pentru a nu le conferi un exemplu gresit. Tocmai de aceea copiii sunt mult mai pasnici, politicosi si invatati sa nu deranjeze pe nimeni prin comportamentul lor.

Educatia la japonezi – copiii fac curat in scoli si au un meniu stabilit chiar de bucatari

Dupa cum stii, japonezii sunt cunoscuti pentru ordine si disciplina, chiar daca uneori este, poate, in exces. Dar cel mai important este sa luam lucrurile bune de la restul popoarelor. De exemplu, in Japonia elevii sunt invatati de mici sa-si curete singuri clasa de scoala, cantina si toaletele! Fara exceptie, copiii sunt impartiti pe grupe si prin rotatie toata lumea ajunge sa faca curatenie.

In acest fel, se face economie iar copiii devin adulti responsabili, care stiu sa lucreze in echipa. De asemenea, masa de pranz este atent gandita si pregatita. In sensul ca bucatari si nutritionisti calificati pun la cale meniurile. Japonezii stiu cat de importanta este nutritia pentru un adult in devenire. Iar copiii si profesorii mananca impreuna in sala de clasa, pentru a relationa cat mai bine.

Este incurajata chiar si partea artistica, iar ca elevii participa la ore de caligrafie si poezie. Asa ca acestia sunt familiarizati si cu marii artisti si poeti japonezi.

Educatia la japonezi – toata lumea este egala

Tocmai de aceea toti elevii poarta uniforma, indiferent de varsta sau scoala. Copiilor le sunt insuflate adevaratele valori, iar acestia invata de mici sa aprecieze importanta studiului.

Au mai putine teste si examinari, asa ca elevii trebuie sa se pregateasca pentru marele test care va alea loc la finalul liceului. Pana atunci, sunt linistiti si au timp berechet sa invete si sa decida ce vor.

Dupa cum vezi, exista si alte metode de a educa un copil si poate ca ar mai trebui sa ne inspiram si de la altii, din cand in cand!

 

5/5 (2)

Va rugam sa evaluati acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *