Oamenii negativisti din viata noastra. Cum ii evitam?

Cu totii am avut de-a face la un moment dat cu oamenii negativisti, aceia care, orice argumente le-ai aduce, te vor combate si iti vor spune ca totul merge rau…Ce daca au castigat o suma mare de bani sau au un partener de viata minunat? Nu este suficient, de fapt, niciodata nu este suficient pentru acesti oameni.

Indiferent ce ar avea sau ar face, totul este in van. Ceva merge rau, fie ca vorbim de situatia personala, de politica, de bani sau orice alt domeniu…Sigur cunosti si tu astfel de persoane. Iar tragedia consta in faptul ca oamenii negativisti sunt foarte „ambitiosi”, in sensul ca ar face orice pentru a te trage dupa ei. Pentru a te convinge ca nimic nu merita si oricum totul merge spre rau. Cunosti genul acesta de discutii? Mai mult ca sigur raspunsul este da.

Ceea ce trebuie sa intelegi inca de la inceput este faptul ca nu poti sa eviti astfel de persoane la nesfarsit, asa ca trebuie doar sa stii cum sa te comporti in preajma lor.

Oamenii negativisti – cum sa procedam?

1. Detasare. Totala, daca este posibil. Este greu sa combati astfel de persoane, asa ca mai bine ai face sa le asculti punctul de vedere, dar fara sa te aprinzi. Stim, poate fi dificil, dar iti dai seama ca nu merita sa te lupti cu morile de vant. De cele mai multe ori, acesti oameni nu accepta alte pareri si vei sfarsi prin a te enerva. Ca sa intelegi, psihologii declara ca negativistii se hranesc prin certuri si nevoia lor permanenta de a se contrazice. Poti sa ii asculti, sa incerci sa spui ceva, iar daca vezi ca nu merge, nu iti mai bate capul.

2. Explica-le. Daca ii vezi cat de cat receptivi, nu ar fi rau sa le spui ca acest gen de comportament negativ si pesimist nu face altceva decat sa ii afecteze. Poti oferi pareri avizate, cum ar fi zecile de studii in domeniu si cartile menite sa ne ajute. Oamenii negativisti nu isi dau seama ca au o problema, tocmai de aceea este bine sa le explicam, daca simtim ca sunt receptivi intr-un fel.

S-ar putea sa ai o surpriza placuta, cum se mai intampla. Asa ca nu este exclus sa remarci imbunatatiri vizavi de comportamentul persoanei respective. Desigur, nu incerca sa schimbi parerile celuilalt, doar atrage-i atentia asupra faptului ca viata poate fi frumoasa…In special atunci cand esti optimist.

3. Accepta-i asa cum sunt. In special daca lucrezi cu ei sau esti nevoita sa ii vezi mai des pe acesti oameni. Trebuie sa avem intelegere, asa cum si noi pretindem de la ceilalti. Nu este o solutie sa le zici ca trebuie neaparat sa-si schimbe felul de a fi, pentru ca sunt oameni „toxici”.

In niciun caz aceasta abordare nu este una sanatoasa sau recomandata de specialisti. Gandeste-te ca si ei, la fel ca si tine, sunt conditionati de experientele care i-au conturat, mediu, familie, priteteni, etc. Si dupa cum stii, nu este tocmai simplu sa te schimbi, presupune multa munca si convingere de sine.

Oamenii negativisti – nu incerca sa-i schimbi!

 

Invata sa ai rabdare cu ceilalti si vei vedea ca acest lucru te va ajuta si pe tine. Ce rost are sa te certi sau sa-i jignesti? Vei sfarsi prin a dezvolta o ura sau antipatie, de cele mai multe ori inutila. Apropo, studiile in domeniu arata ca sentimentele de furie si ura nu fac decat sa ne slabeasca sistemul imunitar, implicit sanatatea… Asa ca, aviz amatorilor!

4. Evita sa intri in „polemici”. Stii ca se spune ca este bine sa fii tu schimbarea pe care vrei sa o vezi in lume. Probabil ca asa ar trebui sa procedam si cu oamenii negativisti. Ce rost are sa ii pui la punct si sa le demonstrezi ca parerea ta este mai buna? Sigur nu te vor crede si vei sfarsi prin a avea dusmani.

Asa ca exprima-ti punctul de vedere dar nu merge pana in panzele albe pentru a-l demonstra. Persoanele in cauza vor intelege ca ai alta parere si poate o vor lua sau nu in seama. Este alegerea lor.

Desigur ca nu este bine sa stam foarte mult in preajma oamenilor pesimisti, dar nici nu trebuie sa-i evitam. Putem avea conversatii placute si cu acestia, daca vom incerca sa vedem partea lor buna. Daca chiar simti ca nu reusesti sa te intelegi cu ei, este mai bine sa nu fortezi nimic. Dar incearca sa intelegi omul respectiv. Si nu uita, se spune ca tot ce ne deranjeaza la ceilalti s-ar putea sa exista intr-o masura mai mica sau mai mare si in noi.

Oamenii negativisti. Intelege-i si nu incerca sa-i schimbi

Aceasta ar fi cea mai inteleapta concluzie. Ce rost are sa ne petrecem vietile incercand sa le aratam celorlalti cat de bune sunt ideile noastre?! Cu siguranta nu acesta este secretul unei vieti mai fericite.

Probabil ca intelegerea, detasarea si optimismul sunt acele caracteristici care ne vor ajuta sa fim mai fericiti si sa-i ajutam si pe ceilalti. Daca vrei sa vezi o schimbare in aceasta lume, incepe cu tine! Si nu uita ca si tu, la fel ca toti ceilalti, poti fi mai bun, mai iubitor, mai intelegator. Succes!

 

4.86/5 (7)

Va rugam sa evaluati acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *