Efectele pesticidelor asupra oamenilor. De ce trebuie sa le eviti!

Ca efectele pesticidelor este unul daunator asupra oamenilor este un fapt binecunoscut, iar astazi vei afla mai multe despre aceste substante nocive care ne afecteaza sanatatea. Dar, sa incepem cu inceputul si sa aflam ce sunt, de fapt, pesticidele.

Reprezentantii Protectiei Mediului din mai multe tari au ajuns la concluzia ca aceste substante sunt o adevarata otrava. De ce? Pentru ca sunt folosite pentru a controla plantele, afectand structura acestora. Exista pesticide fungicide (previn mucegaiul), erbicide (distrug buruienile) si insecticide ( omoara insectele).

Pe scurt, pesticidele sunt folosite pentru a distruge parazitii si daunatorii plantelor, asa ca sunt toxice.

Din punctul de vedere al expertilor, efectele pesticidelor sunt de doua feluri: locale si sistemice. Cele locale afecteaza partile corpului care au venit in contact direct cu aceste chimicale. In aces caz pot aparea inflamatii ale pielii (dermatite, in special). Stranutul si tusea sunt alte simptome induse de pesticide.

ATENTIE! Oamenii pot reactiona diferit, unii pot fi mult mai afectati si se pot imbolnavi grav, pe cand altii pot sa nu aiba nimic. Chiar daca au fost expusi la aceleasi substante, este vorba de rezistenta sistemului imunitar.

Efectele sistemice sunt mai grave, in sensul ca substantele au fost absorbite, asa ca simptomele pot fi mai severe si dureaza mai mult. Pot aparea dureri de cap, probleme intestinale si o greutate in a respira. Intoxicarea grava poate duce la stari de lesin, cresterea pulsului si chiar coma.

 

Efectele pesticidelor – pe termen scurt si lung

Efectele pe termen scurt se refera la faptul ca acestea apar cand a existat o singura expunere la pesticide. Simptomele se vor manifesta la nivelul ochilor si al pielii, in special. Acestea pot aparea imediat sau la 48 de ore distanta. Te poti confrunta cu:

– greata si stari de voma
– diaree
– pierderea cunostintei
– spasme
– tuse
– slabiciune mare

Daca te vei expune de mai multe ori la aceste substante chimice, efectele pesticidelor vor deveni mai pregnante. Nu uita ca pot cauza afectiuni pe termen lung. Se pare ca acestea pot contribui la aparitia unor boli precum:

cancer
– Parkinson
– Alzheimer
– sterilitate
– modificari genetice
– astm
– ADHD
– depresie
– anxietate

Alte pesticide sunt relationate cu dezechilibrele hormonale, obezitate, diabet, pubertate prematura, etc. Iar lista poate continua, asa ca iti poti imagina cat de bine este sa stropim granele si legumele cu astfel de substante…

Efectele pesticidelor asupra copiilor

Asa cum iti imaginai probabil, micutii sunt si mai expusi acestui pericol, dat fiind faptul ca pot sa intre foarte usor in contact cu astfel de substante.
Corpul unui copil este in crestere si de aceea este de dimensiuni reduse, ceea ce duce la un numar crescut de respiratii per minut. Desigur ca rinichii si ficatul lor nu pot elimina la fel de usor pesticidele, asa ca sunt mai greu de eliminat din sange.

 

Ce este de facut pentru a elimina efectele pesticidelor?

Este clar ca o nutritie sanatoasa, in special in cazul copiilor, este cheia succesului. De aceea este important sa gasesti surse de fructe si legume ecologice, care nu au fost stropite cu pesticide. Chiar daca vei da mai multi bani, gandeste-te ca va fi o investitie pe termen lung, asa ca va merita toti banii.

Si cine nu are rude la tara, de unde poate procura hrana mai sanatoasa? Presupune un efort, dar merita incercat. Cumpara mai multe legume si fructe care au coaja, iar pe restul spala-le cu o perie delicata, pentru a elimina excesele de substante chimice.

De asemenea, otetul ajuta in asemenea situatii, asa ca este bine sa lasi frunzele ( salate, spanac, etc) si fructele sa stea putin in aceasta substanta, dupa care le vei spala cu apa din abundenta. Este suficienta o lingura de otet de mere, la un litru de apa.

Efectele pesticidelor pot fi prevenite, tine doar de tine sa iti pese de nutritia ta si de provenienta hranei pe care o consumi. Poti fi sigura ca in acest fel ai sanse mult mai mari sa fii sanatoasa pe termen lung, tu si familia ta.

 

Sursa: Curejoy.com

 

 

4.91/5 (11)

Va rugam sa evaluati acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *