Care sunt cauzele cancerului si cum poti preveni maladia?

Numai in ultimii 10 ani oamenii de stiinta au facut progrese extraordinare in intelegerea cauzelor cancerului si a factorilor care declanseaza mutatiile in urma carora o celula normala se transforma intr-una canceroasa. Institulul Oncologic National (NCI) din SUA sustine cu putere ca multe forme de cancer pot fi
prevenite prin simple schimbari aduse stilului de viata – exista un numar considerabil de factori asupra carora putem detine control total, astfel incat alegerile corecte din viata de zi cu zi ne pot ajuta sa prevenim declansarea cancerului.

MEDIUL INCONJURATOR – Chimicalele carcinogene din alimentele procesate sau tratate chimic precum si cele din apa sunt destul de greu de evitat. Chiar si NCI atrage atentia ca poluarea din mediul inconjurator nu va putea fi controlata eficient fara interventia unor actiuni sociale de amploare sau a unor schimbari majore in
sistem. Exista insa lucruri pe care le poti controla: data viitoare cand medicul iti recomanda o radiografie, il poti intreba daca este absolut necesar, iar daca lucrezi in conditii toxice, poti trata cu seful tau astfel incat sa minimizati expunerea la carcinogeni.

Lucrul in conditii toxice se afla chiar pe lista NCI de factori carcinogeni care pot fi evitati, iar planurile in aceasta privinta vizeaza informarea atat a angajatorilor, cat si a angajatilor din anumite domenii cu privire la pericolele carora se expun, precum si colaborarea cu aceste companii in vederea elaborarii unor standarde stricte de siguranta. Ca fapt divers, este bine de stiut ca fumatorii care lucreaza cu chimicale si in medii toxice isi maresc de 50 de ori sansele de a face cancer.

Care sunt cauzele cancerului si cum poti preveni maladia?

FACTORI GENETICI – Sigur ca nu poti controla genele cu care te nasti, dar persoanele nascute in familii „predispuse” la cancer au sanse destul de mari de a evita aceasta boala daca adopta un stil de viata sanatos.

STILUL DE VIATA

NCI subliniaza faptul ca detinem controlul asupra multor factori care fac parte din viata noastra de zi cu zi. Acestia includ eliminarea fumului de tigara, alegerea alimentelor care previn cancerul, eliminarea celor suspecte, reducerea expunerii la soare, insusirea unor obiceiuri sexuale sanatoase (si alegerea unui partener
sanatos) si mentinerea unei bune igiene personale.

FUMATUL – Peste 1,5 milioane de oameni mor de cancer in fiecare an din simplul motiv ca refuza sa se lase de fumat, o moarte altfel perfect evitabila. Statisticile NCI arata ca in jur de 30% din mortile cauzate de cancer pot fi atribuite in mod direct obiceiului de a fuma. Este un fapt demonstrat ca cei care fumeaza doua sau
mai multe pachete de tigari pe zi se inscriu intr-o rata a mortalitatii cauzate de cancer la plamani de 25 de ori mai mare decat nefumatorii. Datele arata ca in curand cancerul la plamani va depasi pentru prima data cancerul la san ca prima cauza a mortalitatii legate de cancer la femei (in Statele Unite). Din 1978 pana azi, incidenta de cancer la plamani a crescut cu 256% la femei si cu 172% la barbati. In pofida dovezilor stiintifice cunoscute si publicate de peste 20 de ani care atesta carcinogenii din fumul de tigara drept factori declansatori ai cancerului, milioane de oameni din intreaga lume continua sa-si nesocoteasca viata, fum dupa fum.

Fumatul este cauza numarul unu atat pentru cancerul la plamani, cat si pentru cel de laringe, este o cauza majora a cancerului oral si de esofag si contribuie notabil la declansarea cancerului de vezica urinara precum si cancerului la rinichi si la pancreas. Unele studii arata chiar o legatura intre obiceiul de a fuma si cancerul la stomac, la ficat si cancerul cervical. Riscul de a face cancer creste direct proportional cu cantitatea de tutun fumata, cu expunerea la gudron si cu numarul de ani de cand dureaza acest obicei. Iata cateva statistici inspaimantatoare:

Care sunt cauzele cancerului – tipuri comune de cancer

Cancerul pulmonar – In 2005 au fost diagnosticate pe intreg mapamondul aproximativ 1,4 milioane de noi cazuri de cancer la plamani si 252.000 de persoane au murit din cauza acestei boli. Se poate afirma cu siguranta ca peste 90% din cazurile de cancer pulmonar la barbati si 77% din cazurile intalnite la femei sunt cauzate de fumat. Daca fumati, sansele de a nu face cancer nu va sunt deloc favorabile.

Cancerul laringian – Fumatorii au de 20-30 de ori mai multe sanse de a face cancer laringian decat nefumatorii. Cauza numarul unu a cancerului laringian este fumatul. Acest tip de cancer este legat fara indoiala de obiceiul de a fuma in aproximativ 75% din cazuri la barbati si 43% din cazuri la femei.

Cancerul oral – Proiectiile ratei mortalitatii cauzate de cancerul oral ajung sa fie si de 13 ori mai mari in randul fumatorilor decat al nefumatorilor. Ele se aplica si celor care utilizeaza tutunul fara sa-l fumeze (il mesteca sau il inhaleaza).
Cancerul esofagian – Riscul mortalitatii cauzate de cancerul esofagian este si de 10 ori mai mare la fumatori decat la nefumatori.
Alte tipuri de cancer – Aproximativ 40% dintre cazurile de cancer pancreatic sunt corelate cu obiceiul de a fuma. Riscul declansarii cancerului pancreatic la fumatori este de doua ori mai mare decat la nefumatori. In jur de 56% din incidenta cancerului de vezica urinara este corelata cu consumul de tutun, iar fumatorii au de sapte ori mai multe sanse decat nefumatorii sa fie afectati de acest tip ce cancer, precum si de cinci ori mai multe sanse decat nefumatorii de a muri din cauza cancerului la rinichi.

Nu poti fenta cotele – Daca ai intra intr-un cazino si miza toate economiile tale de-o viata la mese cu astfel de cote, ai da faliment in cel mai scurt timp. Ce-am descris mai sus sunt cote extrem de potrivnice. Presedintele Serviciului National de Sanatate Publica din SUA afirma ca „fumatul este prima si singura cauza a mortii cu adevarat evitabila din societatea noastra, precum si cea mai importanta problema de sanatate publica a timpurilor noastre”.

Care sunt cauzele cancerului – factorii de nutritie

FACTORII DE NUTRITIE – Statisticile Institutului Oncologic National din SUA arata ca aproximativ 35% din toate tipurile de cancer pot fi atribuite dezechilibrelor alimentare. Inca de la inceputul secolului XX omenirea a crescut constant consumul de carne rosie, carne de pasare, lactate, zahar rafinat si indulcitori, ulei, grasime si fructe si legume procesate, in timp ce a redus in acelasi ritm consumul de cereale integrale, cartofi, oua si fructe si legume proaspete. Hai sa fim cinstiti cu noi insine: ne-am lenevit. Ne plac alimentele procesate excesiv, suprasaturate de chimicale, dar mereu la indemana, semipreparate, scoase pe banda, gata de consum in 5 minute sau mai putin.

Insa un numar coplesitor de studii medicale arata ca grasimile consumate in exces, consumul neadecvat de fibre si deficienta de micronutrienti esentiali ca vitaminele si mineralele sunt corelate cu incidenta mai ridicata a anumitor tipuri de cancer. In capitolul IV gasiti o lista extinsa a alimentelor pe care ar trebui sa le includeti in hrana de zi cu zi si acelor pe care ar fi mai bine sa le evitati. Deficientele si excesele alimentare sunt asociate cu cancerul gastrointestinal (inclusiv cancerul la esofag, stomac, colon, rect, pancreas si ficat) si cu cel localizat la organele de reproducere sau in organele care au legatura cu sistemul hormonal (sani, prostata, ovare, endometru). Factorii de nutritie mai sunt implicati si in declansarea tipurilor de cancer care afecteaza sistemul respirator si tractul urinar.

Cifrele nu mint – Ceea ce incercam sa-ti demonstram prin intermediul acestei carti este ca adoptarea unor masuri de precautie impotriva cancerului prin aducerea unor schimbari pozitive stilului tau de viata se afla intru totul in puterea si la latitudinea ta. Nu esti obligat sa fumezi si tu decizi ce mananci la cina. Tabelul de mai jos, bazat pe date colectate de Institutul Oncologic National din SUA, arata foarte clar ca am putea reduce mortalitatea prin cancer cu 65% prin simpla eliminare a tutunului si printr-o alimentatie corecta, iar 65% este o cota extrem de buna in favoarea ta…despre cum poti preveni maladia citeste in lucrarea Lupta impotriva Cancerului! Astfel, previi aparitia cancerului, tratezi cancerul daca acesta s-a instalat deja sau combati recidivarea acestuia, detalii AICI >>>

5/5 (2)

Va rugam sa evaluati acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *