Ciclu menstrual neregulat – cauze posibile

Atunci cand ai un ciclu menstrual neregulat pot aparea anumite semne de intrebare si poate te gandesti ca exista anumite probleme de sanatate care cauzeaza aceste efecte. Pot fi si anumite afectiuni responsabile, dar mai este un factor determinant: stresul.

Atunci cand menstruatia nu se petrece o data la 28 de zile, asa cum este normal, devine putin mai greu sa iti calculezi perioada de ovulatie, de exemplu. Desigur, in aceste cazuri ar fi ideal sa te adresezi unui medic specialist.

Asa ca, aparitia unui ciclu menstrual neregulat poate fi un motiv de bucurie sau de panica, in functie de dorinta fiecaruia de a concepe un copil. Asa ca este cazul sa afli mai multe despre acest fenomen, pentru a sti ce il provoaca si cum te poti feri.

 

Ciclu menstrual neregulat – ce ii determina aparitia?

1. Stresul. Nu intamplator a fost primul motiv pe care l-am mentionat, fiind un factor foarte important. Tocmai de aceea vrem sa iti atragem atentia asupra acestui aspect. Nu este deloc o idee buna sa iti petreci zilele intr-un mediu agitat, unde nu mai stii de tine.

Desigur, chiar si un soc emotional poate declansa aceasta situatie, cum ar fi pierderea unei persoane iubite. Asa ca incearca sa ai grija de tine si sa nu te consumi prea mult.

2. Sportul. Sigur ca este o idee foarte buna sa faci miscare sau sa mergi la sala de fitness, dar tine minte ca nimic in exces nu este bun. Asa ca fereste-te sa lucrezi mai mult de o ora pe zi, mai ales daca ai remarcat un ciclu menstrual neregulat. Ar putea fi chiar unul dintre motivele care a declansat acest fenomen neplacut.

3. Alcoolul. Nu este o idee rea sa bei un pahar de vin natural, de 2-3 ori pe saptamana. Dar atentie, un pahar inseamna…un pahar! Asa ca nu exagera cu consumul de alcool, pentru ca iti poate deregla sistemul hormonal. Cel mai bine ar fi sa bei doar in weekend, este suficient, nu vrei oricum sa ingreunezi functiile ficatului.

4. Infectiile. Acestea iti pot cauza sangerari intre menstruatii, alt fenomen des intalnit, care nu trebuie neglijat sub nicio forma. Asa ca data viitoare cand remarci asa ceva, fa-ti o programare la ginecolog pentru ca ceva sigur nu este in regula.

5. Medicamentele. Atunci cand este nevoie absoluta de ele, le poti administra, dar ai grija ce pastile iei. De exemplu, cele care lupta impotrtiva depresiei iti pot afecta serios menstruatia. Asa ca ai grija sa nu dai peste cap sistemul hormonal.

6. Munca de noapte. Da, poate ca suna ciudat, dar poate cauza un ciclu menstrual neregulat. Din ce motive? Pentru ca organismul tau se obisnuieste cu un program, iar daca il dai peste cap, s-ar putea sa suferi din cauza repercursiunilor.

7. Glanda tiroida. Stim, tiroida este asociata cu nenumarate probleme, inclusiv cele legate de greutate, dar poti sa fii sigura ca este in legatura cu sistemul hormonal. Asa ca acest fenomen chiar se petrece mai des decat ai fi tentata sa crezi. Astfel, daca tiroida iti face probleme s-ar putea sa remarci si dereglari care tin de perioada menstruala.

8. Fumatul. Se pare ca cercetatorii au ajuns la concluzia ca femeile care fumeaza sufera mai des din cauza dereglarilor menstruale. De asemenea, acestea se confrunta si cu sindromul premenstrual in mod acut.

9. Sindromul ovarului polichistic (PCOS). Acest sindrom poate duce la un ciclu menstrual neregulat si chiar la lipsa totala a menstruatiei. De aceea este bine sa mergi regulat la medicul ginecolog, nu doar atunci cand simti ca a aparut o problema.

10. Fluctuatii ale greutatii. Indiferent ca este vorba despre pierdere sau luare in greutate brusca, este clar ca o problema de sanatate a aparut. De obicei aceste fluctuatii ale greutatii corporale pot duce la dereglari serioase ale menstruatiei.

Ciclu menstrual neregulat – fa o vizita medicului, din cand in cand

Stii ca se spune ca este mult mai bine sa previi, decat sa tratezi. Asa ca nu uita sa faci o vizita medicului macar o data pe an, pentru a te asigura ca totul este in regula.

De asemenea, stai departe de stres, mananca sanatos, bea multa apa proaspata si practica un sport. Vei vedea ca in acest fel te vei simti mai bine, iar viata ta va deveni mai frumoasa. Nu uita sa ai grija de tine, orice ai fi!

5/5 (1)

Va rugam sa evaluati acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *