Combinatii alimentare de evitat: ce trebuie sa stii

Fara doar si poate exista combinatii alimentare de evitat, pe care nu ar trebui sa le incluzi prea des in dieta ta, daca vrei sa fii sanatoasa si supla. Desigur, unele dintre combinatiile pe care urmeaza sa vi le prezentam sunt savuroase. Dar sunt din categoria celor ca nu sunt tocmai benefice organismului.

Ce este de facut? Ei bine, uneori este bine sa nu consumam prea des anumite alimente, indiferent cat de mult ne-ar placea. Nu este chiar atat de greu. Important este sa te gandesti la rezultatul final.

 

Combinatii alimentare de evitat

1. Cacao cu lapte. Parca iti aduce aminte de copilarie, nu-i asa? Cacaua este bogata in acid oxalic, care stopeaza absortia de calciu. In combinatie cu calciul, acest acid contribuie la formarea oxalatilor, acele particule care declanseaza pietrele si nisipul la rinichi.

Desigur, daca bei doar o cana de cacao cu lapte la un anumit interval de timp, nu este o problema. Dar sa nu devina un obicei. SFAT! Poti inlocui laptele cu cel de migdale sau caju si vei avea parte de o bautura fierbinte si minunata.

2. Salata cu lamaie (sau otet). Da, se numara printre acele combinatii alimentare de evitat, desi pare greu de crezut. Poate ca nu stiai, dar pentru ca organismul nostru sa absoarba cum trebuie vitaminele si nutrientii din legume, are nevoie de grasimi. Iar atunci cand adaugi lamaie sau alte dressinguri similare, nu vei asimila cum trebuie aceste vitamine. Cel mai bine ar fi sa pui uleiuri vegetale, presate la rece. De asemenea, poti adauga un avocado, masline sau chiar nuci.

3. Paste cu branza si rosii. In caz ca nu stiai, carbohidratii care abunda in paste, incep sa se digere inca din timpul in care le mancam. Acest proces se intampla cu ajutorul salivei, care contine fermenti speciali, in acest sens.

Rosiile, pe de alta parte contin acizi, care nu fac altceva decat sa stopeze acest proces. Aceste lucruri impiedica digestia, asa ca nu este indicat sa mananci paste cu sos de rosii si branza. Stim, sunt foarte gustoase, dar pot sa te ingrase usor. Consuma-le mai rar. Poti sa adaugi legume care nu sunt acide, iar acestea pot face pastele sa fie savuroase.

4. Oua cu costita (bacon). Da, fac parte dintre acele combinatii alimentare de evitat, cu orice pret. Stim, probabil ca iti face cu ochiul acest gen de mic dejun, foarte satios si gustos. Totusi, oamenii de stiinta au ajuns la concluzia ca este prea mult efort pentru organism. Acesta va trebuie sa aloce foarte mult timp pentru digestia acestei mese. Incearca sa consumi omleta fara bacon, cu o salata alcalina, din castraveti, plus o felie de paine integrala. Un alt mic dejun minunat este format din cereale integrale, fructe si nuci.

5. Tarate cu lapte. Acidul fitic prezent in tarate va forma compusi insolubili, atunci cand sunt in combinatie cu calciul si magneziul. Asa ca nu se vor asimila aceste minerale. Este bine sa consumi separat cele doua alimente. Nu uita de laptele de soia, migdale sau caju, mereu o optiune sanatoasa.

6. Cereale si suc de portocale. Nutritionistii spun ca cele doua alimente nu fac casa buna impreuna si vor cauza disconfort, la nivelul stomacului. Acizii din sucul de portocale vor miscora mult activitatea enzimelor care sunt responsabile cu descompunerea carbohidratilor. Cel mai bine este sa bei sucul de portocale mai tarziu.

7. Pizza si sucuri carbogazoase. Desigur ca face parte din topul acelor combinatii alimentare de evitat. Si nici nu este de mirare. Acest combo alimentar va avea nevoie de foarte multa energie pentru a fi digerat. Iar zaharul din sucurile carbogazoase incetineste procesele digestive. Te vei confrunta cu indispozitii stomacale si balonare. Iar asta nu este tot.

Atunci cand stomacul este plin, zaharul nu poate ajunge la intestine, pentru a fi descompus. Desigur ca acest factor nu este deloc benefic, zaharul fiind foarte nociv. Incearca sa eviti sa mananci prea des in acest stil. Sau macar consuma sucurile dupa cel putin o ora, dupa ce ai mancat.

Combinatii alimentare de evitat: ce ar fi bine sa mananci mai des

Este de inteles ca vrei sa mananci acele mancaruri gustoase cu care ai copilarit, dar incearca sa nu faci acest lucru prea des. De multe ori, mancarurile consumate nu sunt deloc sanatoase. Cel mai bine ar fi sa ai gustari saantoase formate din fructe, nuci si legume. In acest fel, nu iti va mai fi foame asa des, iar tu vei fi mai sanatoasa.

De asemenea, nu te vei mai ingrasa asa usor, mai ales daca vei face cel putin 30 de minute de miscare, in fiecare zi.

 

4.69/5 (52)

Va rugam sa evaluati acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *