Obezitatea, cand apare si ce presupune

Este oficial, toate datele arata un rezultat mai putin asteptat pentru romani si anume ca obezitatea a devenit o problema nationala. Cel putin asa arata studiile in domeniu, iar informatiile nu sunt deloc incurajatoare. Specialistii au ajuns la concluzia ca nutritia slaba, mancatul haotic si sedentarismul au avut consecinte nefaste. Iar asta nu este tot.

Obezitatea infantila este alt aspect care ii preocupa pe medicii nutritionisti. Sa fie oare benefica transformarea fantastica de care a avut parte Romania ultimilor ani? Accesul la mii de produse de tip fast food, menite sa ne faca viata mai usoara, a fost o idee buna? Pentru a te lamuri, continua sa citesti si vei afla cateva informatii mai degraba socante.

Obezitatea la romani, cum si-a facut aparitia

Ce se petrece de fapt? Ei bine, absenta micului dejun, cina mai mult decat copioasa si un nivel de trai scazut nu au ajutat prea mult.

Asa se face ca 47% din persoanele cu greutate excesiva recunosc ca nu pot renunta la dulciuri sau la patiserie.

Alti 25% consuma mancarea nesanatoasa de tip fast food. Pe de alta parte, doar 15% dintre acestia consuma mancare gatita in mult ulei si doar 13% mananca junk food.

Mancatul excesiv si haotic, alaturi de stres, alti factori care au facut ca obezitatea sa fie o adevarata problema.

Rezultatele studiului arata o rata a obezitatii de 21,3 la suta si o prevalenta a supraponderii de 31,1 la suta, la romanii cu varste cuprinse intre 18 si 79 de ani. Studiile mai arata 9,2% fac sport saptamanal, in comparatie cu alte tari occidentale.

Desigur ca solutiile principale raman dietele si orele de sport, regulate. Renuntarea la alimente de tip fast-food, procesate sau dulciuri este alt aspect vital.

Acestea sunt concluziile studiului epidemiologic „Obezitatea in Romania (ORO) – Prevalenta obezitatii si a factorilor de risc ai obezitatii in populatia adulta din Romania”.

Obezitatea la romani, ce este de facut?

Acesta arata ca obezitatea afecteaza 23% dintre barbati, fata de 20,3% dintre femei.  Supraponderea afecteaza 41,6% dintre barbati comparativ cu 24,7% dintre femei.

Obezitatea si supraponderea reprezinta probleme de sanatate publica la nivel mondial. Din acest motiv se fac multiple eforturi de implementare a programelor de preventie si control al acestora.

Ce boli pot aparea pe fondul obezitatii? Diabetul zaharat, hipertensiunea arteriala, boala coronariana, cancer, dar si scaderea sperantei de viata.

 

5/5 (1)

Va rugam sa evaluati acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *