Durerile de genunchi – sindromul benzii iliotibiale

Durerile de genunchi pot aparea ca urmare a unor factori dintre cei mai diversi, de la fracturi, la reumatism si presiune pusa prin miscare. Daca faci sport, mai exact daca alergi sau daca mergi cu bicicleta, atunci este foarte posibil sa te confrunti cu durerile de genunchi. Aceste dureri apar ca urmare a instalarii unei afectiuni numite sindromul benzii iliotibiale.

Ce este sindromul benzii iliotibiale

Simplu pus, acest sindrom este caracteristic atletilor, fie ei profesionali sau amatori, si se refera la durerea aparuta in partea laterala a genunchiului. Durerea apare ca urmare a suprasolicitarii unei structuri (banda iliotibiala) care se intinde de la nivelul bazinului la nivelul tibiei.

Rolul acestei benzi este de a stabiliza genunchiul.

Stai in picioare si flexeaza usor genunchii. Vei simti o banda tare care porneste de la sold si se opreste in zona tibiei.

Ce poti face?

Deseori aceasta problema poate fi evitata. Dar daca deja suferi de dureri in zona genunchilor, atunci cel mai probabil doresti sa stii cum poti scapa de ele. Deseori, fizioterapeutii recomanda o serie de exercitii care intaresc zona bazinului, a coapselor si a muschilor fesieri. Acest lcuru se datoreaza faptului ca acesti muschi lucreaza in conjunctie cu banda iliotibiala.

1. Evita sau redu exercitiile fizice

Fie ca mergi cu bicicleta sau ca alergi, primul pas pe care trebuie sa il faci catre vindecare este sa reduci din efortul depus sau sa renunti o vreme la a mai face aceste sporturi.

2. Verifica ca ai echipamentul corect

Durerile de genunchi provocate de sport, inseamna ca trebuie sa verifici setarile bicicletei, spre exemplu. Corecteaza erorile din set up-ul bicicletei pentru a permite corpului sa aiba pozitia necesara in timpul miscarii, fara prea multa presiune pusa pe anumite grupe musculare. Daca este nevoie, consulta un profesionist in domeniu.

Daca alergi, atunci cumpara incaltamintea potrivita. In lumea sportiva, deseori pretul reflecta calitatea. Nu fa economie in ceea ce priveste incaltamintea.

Si in acest caz, consulta un profesionist sau informeaza-te de pe site-urile de incaltaminte sportiva despre configuratia care iti este potrivita. Probeaza si asigura-te ca talpa nu este prea rigida.

3. Verifica-ti postura

Fie ca mergi pe bicicleta sau alergi, atunci asigura-te ca ai pozitia corporala corecta. Spre exemplu, una dintre marile greseli pe care unii ciclisti le fac este sa puna mai multa forta intr-unul dintre picioare. Acest lucru nu numai ca va determina probleme iliotibiale, dar si de omoplat.

Nu uita: cand biciclesti, uita-te in fata. Oricat de comod ar parea sa te uiti in jos, acest lucru este periculos si daunator muschilor.

Alearga cu spatele drept si balanseaza bratele flexate pe langa corp.

4. Fa incalzirea

Nu uita s afaci inclazirea inainte de a te urca in saua bicicletei sau inate de a alerga. Incalzirea ar trebui sa dureze proximativ 10 minute.

5. Intareste grupe musculare aditionale

Atat pentru a preveni cat si pentru a te recupera de pe urma sindromului benzii iliotibiale, trebuie se te axezi pe intarirea anumitor grupe musculare.

Fa exercitii care sa intareasca muschii spatelui, muschii fesieri si din zona bazinului. Nu uita sa incluzi aceste exercitii in rutina zilnica. Faptul ca muschii fesieri nu sunt suficient de puternici, poate cauza dureri de genunchi.

Intr-un articol viitor vom discuta despre exercitiile care te vor ajuta sa previi si sa tratezi durerile de genunchi cauzate de sindromul benzii iliotibiale.

 

4.67/5 (3)

Va rugam sa evaluati acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *