Traieste sanatos: inlocuieste eficient carnea

Produsele care inlocuiesc carnea aduc cu sine o multime de beneficii: pierzi in greutate, combati anemia, te protejezi de cancer, mentii tineretea, ai o inima sanatoasa, un ficat sanatos, o digestie de invidiat si o piele radianta. Lista beneficiilor nu se opreste aici. Defapt, produsele care pot inlocui carnea aduc atat de multe beneficii cate organe in organism. Dar haide sa vedem care sunt aceste produse.

Are carnea inlocuitor?

Oare are carnea inlocuitor? Pentru ca ea sa fie inlocuita, atunci inseamna ca anumite produse care nu sunt de origine animala, contin aceiasi nutrienti ca si carnea. Oare este acest lucru posibil?

Pentru ca aceste surse vegetale sa inlocuiasca carnea cu succes, trebuie sa contina proteina completa. Carnea contine 9 amino-acizi esentiali pe care organismul nostru nu ii poate produce, deci trebuie luati din hrana iar carnea contine o parte dintre acestia. Daca ai o dieta bazata strict pe legume, este garantat ca vei lua acesti amino-acizi din alimente, prin simplul fapt ca ai o dieta variata. Iar varietatea de alimente inseamna varietate de nutrienti.

Haide sa vedem care sunt produsele ce inlocuiesc proteina din carne.

1. Quinoa

Proteina: 8 grame

Este atat de nutritiva, incat NASA doreste sa o planteze in expeditiile sale interplanetare. Quinoa seaman cu coucous, dar este cu mult mai nutritiva. Este bogata in fier, fibre, magneziu, mangan si este deosebit de versatile, putand fi gatita in diverse feluri. Tot ce ramane de facut este sa fii creativa.

2. Hrisca

Proteina: 6 grame

Hrisca se inrudeste cu rubarba si stevia creata. Consumata de catre japonezi si alte natii din sud-estul Asiei, ea dateaza de acum aproximativ 8 mii de ani. Ea contine 18% proteina si aminoacizi esentiali precum: arginina, lyzina, threonina, triptofanul si cysteina. In plus, este bogata in fier, zinc si seleniu.

Consuma semintele crude, fierte sau prajite, ca inlocuitor al carnii sau ca si garnitura, inlocuind excelent orezul.

Hrisca este recomandata persoanelor cu intoleranta la gluten.

3. Soia

Proteina: 10 grame

Soia ofera proteina completa, inlocuind carnea cu succes nutritiv maxim. Tofu, tempeh si natto sunt cateva specialitati cu care te vei obisnui daca doresti sa consume soia. Dar versatilitatea ei nu se opreste aici, deoarece soia poate fi gatita in diverse feluri deci nu te vei plictisi prea usor.

4. Orez si fasole

Proteina: 7 grame

Cea mai simpla si ieftina metoda de a inlocui carnea se regaseste sub forma orezului si a fasolei. Daca depui mult efort fizic, atunci fasolea (inclusiv nautul si lintea) si orezul iti vor restabili nivelul energetic cu mai mult success decat carnea. Carnea produce energie, dar digerarea ei necesita o parte din energia produsa. Asadar, fasolea si orezul sunt mai eficiente. Da-le o sansa ca inlocuitor al carnii.

Cate organe atatea motive

Sunt o multime de motive pentru care ai vrea sa inlocuiesti carnea cu alte produse. Cele mai des mentionate si mai importante dintre ele sunt:

1. Slabeste in mod natural

Redu consumul de carne si vei pierde cateva kilograme fara eforturi suplimentare.

Daca vrei sa slabesti, un prim pas este sa mananci mai putina carne grasa, sau chiar deloc. Faptul ca gustul carnii nu se regaseste in alte alimente, este evident. Dar vestea excelenta este ca nutrientii din carne se regasesc in alte produse de origine vegetala. Majoritatea acestor plante sunt native Romaniei, deci sunt usor de gasit pe piata si au un pret relativ redus comparativ cu cel al altor produse importate.

2. Sanatatea inimii

Consumul redus de carne inseamna colesterol redus, care se traduce printr-o inima mai sanatoasa si artere curate. Uita de arteroscleroza si infarct, inlocuind carnea.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *